27. 04. 2024 Jaroslav 16°C Skoro jasno

Top 15 tipov ako si s deťmi užiť májové dni

Autor: MS, Foto: all-free-download.com, pinterest.com, shutterstock.com, spisskyhrad.com, wallpaperswide.com, wallup.net

Maj

Viete, ako si s detičkami vychutnať májové dni? Užívajte si slniečko a trávte veľa času vonku. Oslávte medzinárodné májové dni, zájdite na prechádzku, objavujte nové nepoznané miesta... Prečítajte si naše tipy, možno sa necháte inšpirovať. :)

1. Zapíšte sa do škôlky

Ak máte doma drobčeka od 3 do 6 rokov, možno ste sa už rozhliadli po škôlkach v okolí. Zápisy sa aj tento rok konajú v máji. Pozrite si termín zápisu v tej vašej, nájdete ho na webovej stránke škôlky. 

education ged706fbbb 1280

Zdroj: pixabay.com

2. Oslávte Deň matiek

Druhú májovú nedeľu už tradične oslavujú svoj sviatok všetky mamičky. Pripravte im vlastnoručne vyrobený darček - namaľujte obrázok, vystrihnite srdiečko alebo natrhajte kytičku do vázy z kvetiniek, ktoré rastú všade okolo. Vyberte si voňavý orgován, farebné tulipány či veselé sedmokrásky.
Tipy na darček pre mamičku nájdete aj v našom článku tu.

shutterstock 142336972

Zdroj: Shutterstock

3. Pohľadajte rozkvitnutú čerešňu

... a dajte si pod ňou pusu. :) Pokojne plytvajte prejavmi i slovami lásky k rodičom, súrodencom, starým rodičom a všetkým svojim blízkym, máj je predsa lásky čas a tej nikdy nie je dosť. 

tree 5255288 1280

Zdroj: pixabay.com

4. Vystrojte si opekačku

Slniečko nám hreje čoraz viac a láka nás tráviť čas vonku. Čo tak si cez víkend naplánovať opekačku? U babičky na záhrade alebo na lúke (samozrejme IBA na povolenom mieste na to určenom :) Nachystajte si voňavé špekáčiky a klobásky a nezabudnite na zeleninku. Tatko vystrúha dlhú paličku a založí ohník a maminka nachystá chlebík na papierové taniere. Dobrú chuť. :)

man 791505 1280

Zdroj: pixabay.com

5. Zahrajte sa na hasičov

4. mája majú svoj sviatok všetci hasiči. Zahrajte sa na jedného z nich - nasaďte si parádnu prilbu, do ruky vezmite hasičské autíčko a zachráňte lego domček z plameňov! Nezabudnite si prečítať aj legendu o svätom Floriánovi - patrónovi hasičov. Vedeli ste napríklad, že zachránil nemecké mesto Norimberg pred požiarom v ôsmom storočí? 

water hose 942973 1280

Zdroj: pixabay.com


6. Otvorte sezónu na hrade

Neváhajte a vyberte sa na výlet na jeden z našich krásnych hradov a zámkov. Spoznáte kúsok našej histórie, pozriete si, ako žili kedysi králi a princezné, vychutnáte si nádhernú panorámu a prežijete krásny spoločný výlet. Ak budú niektoré hrady zatvorené, určite vás poteší aspoň pohľad zvonka a prechádzka po areáli. :)

hrad Strecno

Zdroj: pmza.sk

7. Nepremeškajte polotieňové zatmenie Mesiaca

V piatok 5. mája 2023 vyjde spoza horizontu Mesiac v splne o trochu tmavší na svojom ľavom okraji. Bude totiž prebiehať takzvané polotieňové zatmenie Mesiaca. V čase svojho východu bude prechádzať blízko plného zemského tieňa, a bude sa tak zdať, ako by bol na ľavej hornej strane mierne špinavý.

night gd0b8af044 1280

Zdroj: pixabay.com

8. Naplánujte si svoju dovolenku 

Objavte nové miesta, krásy a načerpajte novú energiu mimo domova. Začnite si vašu dovolenku plánovať už teraz a zapojte aj deti. Budete sa mať spoločne na čo tešiť.

2020 02 24 13.51.16

Zdroj: sdetmi.com


9. Strávte krásny spoločný rodinný deň

Presne uprostred mája sa po svete oslavuje Svetový deň rodiny. Strávte ho aj vy spoločne, alebo si naplánujte pohodový rodinný víkend. Prejdite sa centrom mesta a objavte vzácne pamiatky, ktoré ukrýva. Zájdite na zmrzlinu či palacinky so šľahačkou. Užívajte si spoločne strávený čas. 

40324088 ml

Zdroj: Shutterstock 

10. Napite sa mliečka

Viete, že v máji máme aj Medzinárodný deň mlieka? Napite sa ho dosýtosti, obsahuje veľa vápnika, vitamínov, minerálov i aminokyselín. Ak ho nemáte radi samotné, doprajte si jogurt, tvaroh alebo si navarte puding či krupicu. V týchto jarných mesiacoch nevynechajte ani návštevu farmy, kde naživo uvidíte, ako nám mliečko dáva kravička. Jednu kravičku si môžete aj adoptovať, stačí papať veľa slovenských mliečnych výrobkov a registrovať sa na webe. :)

milk 2474993 1280

Zdroj: pixabay.com

11. Navštívte múzeum

Letná sezóna otvára brány na hradoch aj v múzeách. Užite si poznávací výlet v niektorom z nich. Prežite neopakovateľnú atmosféru a odneste si domov nezabudnuteľné spomienky. 

kitchen 4665913 1280

Zdroj: pixabay.com

12. Bublifukujte

Azda všetky deti milujú tie krehké, guľaté, dúhové bublinky, ktoré prasknú pri najmenšom dotyku s čímkoľvek. :) Fúkajte si ich, čo vám sily stačia! Tým menším s tým môžete pomôcť, alebo ich nechajte ich všetky pochytať. V obchodoch nájdete skutočne obrovský výber bublifukov od výmyslu sveta. Ak vám dôjde náplň, nalejte si do fľaštičky prostriedok na riad a zrieďte ho vodou. A ak budete mať chuť, môžete sa zúčastniť hromadného bublifukovania vo vašom meste.

shutterstock 104648267

Zdroj: Shutterstock

13. Zasaďte si svoju vlastnú kvetinku

Jar hrá všade okolo krásnymi farbami. Vneste si ju aj k sebe domov. Zasaďte si v záhradke pred domom alebo na balkóne do milého kvetináča svoju vlastnú kvetinku, o ktorú sa budete každý deň starať. Vyberte pre ňu teplé slnečné miesto a každý deň jej doprajte dostatok vody, aby nezvädla. Pani kvetinárka v obchode vám určite rada poradí, aký kvietok si vybrať. :)

hand 865294 1280

Zdroj: pixabay.com

14. Pripravte sa na Deň detí

Tento rok si už deti svoj deň môžu užiť naplno. Potešte svoje ratolesti pekným programom. Nech si ho užijú do sýta. Program podujatí na Deň detí nájdete tu a bude sa ešte dopĺňať.

soap bubbles 3535474 1280

Zdroj: pixabay.com

15. Pohľadajte v okolí studničku

Ak sa pôjdete prejsť do lesíka, skúste sa poobzerať po maličkej búdke, odkiaľ tečie lesný pramienok, a napite sa čerstvej vody priamo z lesa. Alebo sa skúste opýtať v turistickej kancelárii vášho mesta na studničky v okolí. Možno budete prekvapení, že aj vo vašom meste sa nejaká ukrýva.

well 3501940 1280

Zdroj: pixabay.com

16. Naplánujte si tábory na leto

Urobte si plány na leto už teraz. Prihlasovanie do letných táborov sa už začalo a niektoré termíny sú už teraz obsadené. Neváhajte sa rezervujte si miesto včas. Vyberte si denný alebo pobytový tábor čím skôr :)

teepee 2647263 1280

Zdroj: pixabay.com

 

Napíšte komentár