28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Privítajte jar s deťmi alebo 17 tipov, čo robiť s deťmi v marci

Autor: Maria Bodnarova

Kam s detmi medzi sviatkami

Jar je čo nevidieť za dverami, privítajte ju spoločne celá rodina tak, ako sa patrí! Vychutnajte si jarné lúče slnka, prechádzajte sa, vyrobte si domov pekné dekorácie, nadopujte sa vitamínmi... Inšpirujte sa našimi tipmi. :)

Choďte na prechádzku a vychutnajte si zubaté slniečko

Po zamračenej zime sa na nás konečne začína čoraz viac usmievať slniečko. Je to najjasnejší znak, že pani zima sa s nami pomaly lúči. Zatiaľ síce veľmi nehreje, ale určite spríjemní jarnú rodinnú prechádzku a nabije vás energiou a vitamínom D, ktorý je pre telo nesmierne dôležitý. Vyberte si na prechádzku nejaké pekné miesto, napríklad park alebo lesíka vychutnajte si tak aj pučiacu prírodu okolo seba. 

new jersey spring landscape

Zdroj: Pixabay

Vytiahnite bicykle a kolieskové korčule

Schovajte zimné korčule do pivnice a vyberte tie s kolieskami. Nasaďte si chrániče a prilbu a šup precvičiť si rovnováhu. Oprášte bicykel, práve teraz je ten správny čas dať ho do poriadku, poumývať ho, dofúkať kolesá či dotiahnuť pedále. Ak je všetko v poriadku, môžete vyraziť hoci aj na rodinný výlet do blízkeho okolia.

shutterstock 95194951

Zdroj: Shutterstock

Kúpte si peknú knižku a čítajte si

Viete, že marec je mesiac knihy? Ako ho osláviť lepšie, ako práve peknou knižkou? Zájdite do obchodu a kúpte si nejakú novú pre radosť. Čítajte si celá rodina ráno či večer spoločne v posteli, utužíte tým vzájomné vzťahy a podporíte rozvoj fantázie i slovnej zásoby. Alebo zájdite do knižnice a požičajte si knihu domov. Využiť môžete aj organizované čítania pre rodiny či bezplatné registrácie čitateľov v rámci medzinárodného týždňa knižníc.

shutterstock 1423231466

Zdroj: shutterstock.com

Venujte mamičke darček ku Dňu žien

Sviatok všetkých žien oslavujú mamičky či babičky 8. marca. Ukážte im, že na nich myslíte a ľúbite ich, a venujte im v tento deň peknú kvetinku alebo darček. :) Knižku Vtipné hlášky našich detí kúpite tu.

88248433 10158338702711209 4787300681335701504 n

Zdroj: sdetmi.com

Vyzdobte si príbytky kvetmi

Na jar sa všetko prebúdza zo zimného spánku. Stromy pučia, kvety začínajú kvitnúť a všetko okolo sa zazelenalo. Urobte si radosť a prifarbite si svoje domácnosti sezónnymi kvetmi. Kúpte si tulipány či narcisy do vázy alebo vyskúšajte tie nasadené v kvetináčoch - vydržia vám o čosi dlhšie. Nezabudnite ani na žltučký zlatý dážď - pokojne si odrežte vypučanú vetvičku, vo váze vám o pár dní krásne rozkvitne.

tulips 2239234 1280

Zdroj: pixabay.com

Pohľadajte pri lese bahniatka do vázy

Jar bez bahniatok by sa hádam ani nerátala. :) Typický symbol jari a Veľkej noci nájdete rásť najčastejšie popri lesoch. Ak nebudete mať šťastie, nezúfajte, určite ich dostanete kúpiť na niektorom z miestnych trhovísk. :) Na Kvetnú nedeľu ich môžete vziať do kostola a na Veľkú noc si na ne povešať kraslice či stužky.

bahniatka

Zdroj: pixabay.com

Upleťte si korbáč

Pripravte sa včas na šibačku a oblievačku. Veľká noc je tu o pár týždňov. Korbáč si upletiete veľmi jednoducho - zviažte pevne dohromady 6 dlhých vrbových prútov špagátikom, rozdeľte na tri časti a zapletajte do vrkoča. Na konci opäť zaviažte špagátikom a ozdobte bohato farebnými stužkami. Nezabudnite sa naučiť aj riekanku, ktorú budete pri šibačke potrebovať: 


"Šibi, ribi, mastné ryby,
kus koláča od korbáča
a vajíčka do košíčka.
Ešte k tomu groš,
už je toho dosť."

ribbons 700243 640

Zdroj: pixabay.com

Vyzdobte si vajíčko

Veľkonočná klasika, ktorá neodmysliteľne patrí do každej domácnosti. Vyfúknite si vajíčka už teraz a vyzdobte si ich s deťmi podľa fantázie. Môžete si ich zavesiť na stužku či špagátik, napichnúť na špajľu do vázy či kvetináča alebo len tak položiť do misky. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na zdobenie. :)

52489977 m

Zdroj: shutterstock.com

Napečte si niečo dobré

Len tak, pre radosť... :) Nakuknite do našich receptov

eclair 3366430 1280

Zdroj: pixabay.com

Vypestujte si doma žeruchu

Vypestujte si doma jednoducho chutnú a zdravú žeruchu plnú vitamínov, ktorou si ochutíte raňajkový chlebík s maslom. Vyfúknite vajíčko, natlačte doň vatu, zalejte vodou a nasypte nahusto semiačka žeruchy. Namiesto vaty môžete použiť aj zeminu. Nakreslite fixkou očká alebo nalepte hotové a nezabudnite pravidelne polievať. Onedlho sa môžete tešiť na vlasatého žeruchového panáčika. Podobne si môžete vypestovať napríklad aj pažítku. 

eierschalen 5012702 1280

Zdroj: pixabay.com

Nazbierajte si medvedí cesnak 

Vitamínová bomba, ktorá sa nám núka práve na jar. Oproti klasickému cesnaku je ten medvedí jemnejší a obsahuje viac aktívnych liečivých látok a vitamínu C. Po zime dá organizmus do poriadku zvnútra a nabudí ho do nového fungovania. Natrhajte si ho čerstvý na chlebík či do nátierky a usušte ho ako korenie do zásoby. Nájdete ho najmä na vlhkých miestach v lesoch. V Bratislave naň určite natrafíte v lesoch okolo Dostihovej dráhy, v Horskom parku i v dúbravských či rusovských lužných lesoch. Pozor, nepomýľte si ho s konvalinkou, tá je prudko jedovatá! Pošúchajte listy medzi prstami a vôňa vám určite napovie, že máte v rukách tú pravú rastlinku. :)

155281674 10225001561175667 6311936278036802847 n

Zdroj: sdetmi.com

Zájdite sa pozrieť na zvieratká

Jar je aj symbolom nového života. Práve v tomto ročnom období sa z vajíčok liahnu kuriatka, rodia sa malé zajačiky či iné drobné mláďatká. Ak chcete vidieť najmenšie zvieracie prírastky naživo, vyberte sa do prírody, k jazeru, do lesa.

swan 3978060 1280

Zdroj: pixabay.com

Oslávte Medzinárodný deň šťastia

Medzinárodný deň šťastia pripadá na pondelok 20. marca. Vychutnajte si ho plnými dúškami. Žartujte, smejte sa, urobte si radosť akoukoľvek maličkosťou. Zahrajte sa s deťmi, ostaňte ráno dlhšie v posteli a užívajte si príjemné chvíle spolu. Uvarte si svoje obľúbené jedlo či koláč, alebo naopak nevarte a zájdite do dobrej reštaurácie alebo cukrárne na zákusok. Buďte v tento deň tak šťastní, ako sa len dá. :)

shutterstock 91509488

Zdroj: shutterstock.com

Objavte krásu vodopádu

Na jar sa vodopády ukážu v plnej paráde. Prítok vody je po zime najsilnejší a tak ich krása naberá na čare. Vedeli ste, že na Slovensku máme viac ako 200 vodopádov? Vezmite deti, lepšie sa oblečte a choďte sa na nich pozrieť! Tipy na prechádzky k vodopádom nájdete tu!

153770786 3603320003079191 3410276983636390963 o

Zdroj: sdetmi.com

Prestavte si hodinky na letný čas

31. marca sa mení čas zo zimného na letný a tento deň sa tak o hodinu skráti. Nezabudnite si hodinky presunúť o jednu hodinu dopredu. :)
TIME CHANGE

Zdroj: shutterstock.com

Zahájte jarné upratovanie

Urobte prievan v skriniach i v celom byte. Odložte zimné oblečenie a vyraďte poškodené. Vysávajte, utierajte prach, umývajte okná, vyperte záclony. Hlavne nezabudnite do práce zapojiť aj najmenších pomocníkov. Skúste to formou hry - vyčleňte im priestor, ktorý bude iba ich, pretekajte sa, kto uprace skôr, kto bude mať špinavšiu handričku alebo čistejší stôl. Podľa veku dieťaťa zvoľte pomoc s vysávaním, utieraním prachu, nakladaním a vykladaním vecí z práčky či umývačky riadu a podobne. Doprajete im pocit dôležitosti a zároveň ich naučíte zodpovednosti. 

shutterstock 126665819

Zdroj: Shutterstock

Prší? Zabavte sa doma!

Ak vonku náhodou prší alebo je zlé počasie, nezúfajte. Je množstvo aktivít, ktoré môžete s deťmi robiť aj doma a zabaviť sa pri nich. Postavte si bunker, staňte sa hľadačmi pokladov, urobte si prekážkovú dráhu, varte, kreslite si... Alebo si prečítajte naše tipy, ako zabaviť deti počas daždivých dní. :)

shutterstock 1009485583

Zdroj: shutterstock.com

Napíšte komentár