24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Nitriansky hrad

Autor: Hanka, Foto: nitrianskyhrad.sk
Adresa:Námestie Jána Pavla II. 7, 949 01 Nitra Telefón:037 772 17 24 E-mail:dieceznemuzeum@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Hradný komplex bol v minulosti sídlom župnej správy a strategicky opevnenou pozíciou.

Je krajinnou dominantou i symbolom kresťanstva. Právom patrí k najvýznamnejším slovenským národným kultúrnym pamiatkam. Nitriansky hrad situovaný na skalnom brale mal vždy strategický význam, lebo bol prirodzenou pevnosťou nad meandrom rieky Nitra.

Najstaršou zachovalou stavbou je románsky kostol sv. Emerama. Dominantou hradného areálu je katedrála, biskupský palác a mohutné opevnenie s vystupujúcimi bastiónmi. Jednotlivé objekty viackrát prestavali, súčasná podoba hradu je v zásade z konca 17. storočia, kedy hrad po protitureckých bojoch opevnili. Vzhľadom na svoje historické a architektonické hodnoty patrí areál hradu v Nitre medzi základné dokumenty dejín Slovenska. Dnes na hrade sídli biskupský úrad.

Čo môžem vidieť na Nitrianskom hrade?

Návštevníci sa na Nitrianskom hrade majú možnosť vidieť hradný areál, Katedrálu sv. Emeráma, Diecézne múzeum, Kazematy a Hradnú vežu, odkiaľ sa im naskytá jedinečný výhľad na mesto Nitra. Práve ochodza na veži je najvyššie položené miesto v Nitre, ktoré je zároveň aj najbližšie k centru mesta.

O aký typ hradu ide?

Ide o mestský hrad, ktorý postupom času menil svoju dispozíciu (prestavba opevnení, vzhľad), nie však funkciu. Ako jeden z mála hradov je stále obývaný a svoje sídlo tu má Nitrianske biskupstvo. Z toho dôvodu tu nenájdu návštevníci zvyčajné pohľady do interiérov hradu a toho, „ako sa tu kedysi žilo“. Nitriansky hrad bol počas komunistického režimu sídlom viacerých inštitúcií, čo vo veľkej miere poznačilo množstvo zachovaných artefaktov z dávnych dôb.

Ako sa dostanem na hrad?

Na hrad sa dostanete dvoma prístupovými cestami. Jedna vedie od župného námestia a druhá zo severovýchodu od mestského parku. 

Kde môžem zaparkovať auto?

Návštevníci Nitrianskeho hradu majú možnosť zaparkovať pri zimnom štadióne. Toto parkovisko ponúka dostatočne veľkú kapacitu a je zadarmo. Parkovisko pre autá sa nachádza aj na Župnom námestí. Je však menšie a spoplatnené (0,50e/ hodina). V prípade autobusových zájazdov je zväčša možnosť urýchleného vystúpenia turistov na Župnom námestí.

Môžem sa v katedrále zosobášiť?

V katedrále sa bežne konajú sobáše. Potrebné je sa však vopred dohodnúť so správcom katedrály na termíne.

Bývajú v katedrále sv. omše?

Sväté omše v katedrále bývajú každý deň. Od pondelka do soboty o 7:00 a v nedeľu o 7:00 a 9:00.

Hrad ponúka:

1. Katedrálny chrám - Bazilika sv. Emeráma

Starobylý chrám je dominantou hradu, počas stáročí prešiel mnohými prestavbami, každá z nich zanechala na ňom viditeľnú stopu. Najdominantnejšie sa pod vzhľad baziliky podpísala radikálna ranobaroková prestavba chrámu za biskupa Jána Telegdiho v 17. storočí, počas nej vznikol výškovo odstupňovaný katedrálny komplex. Ladislav Adam Erdödy, biskup a uhorský kancelár, zavŕšil toto dielo bravúrnou umeleckou výzdobou, ktorá radí dnes katedrálu k najkrajším príkladom barokovej výzdoby na Slovensku. Patrónmi katedrály sú svätí Emerám, Andrej-Svorad a Beňadik. V katedrále sa v roku 2014 zavŕšili reštaurátorské práce, ktoré boli začaté v roku 2005, rozsiahly obnovovací proces odhalil niekoľko vzácnych objavov. Posledným z nich bol objav neskorogotickej fresky Smrti a Korunovania Panny Márie v dolnej lodi katedrály, ktorý bol zreštaurovaný a ostal tak odkrytý pred zrakmi návštevníkov.

2. Diecézne múzeum

Diecézne múzeum Nitrianskeho biskupstva sa nachádza v centre nádvoria Nitrianskeho hradu. Je prvým diecéznym múzeom na Slovensku. Dňa 5. júla 2007 v deň sviatku sv. Cyrila a Metoda bola po zložitom období príprav otvorená jeho prvá časť – dlhodobá expozícia literárnych pamiatok úzko spätých s počiatkami kresťanstva na našom území, pomenovaná bola príznačne – Keď písmo prehovorí. Múzeum je od roku 2008 koncipované do dvoch častí, kedy bolo rozšírené o klenotnicu. Druhá časť expozície je pomenovaná Skvosty Katedrály – baziliky Svätého Emeráma a vystavujú sa v nej prevažne predmety z liturgického inštrumentária katedrály , najmä starobylé kalichy a  monštrancie.

3. Katedrálna veža

V roku 2015 bola pre verejnosť sprístupnená katedrálna veža, ktorá v sebe nesie niekoľko tajomstiev. V rámci veľkolepej neskorobarokovej prestavby katedrály v rokoch 1710 – 1732 bola nadstavená aj katedrálna veža, do nej biskup Erdödy umiestnil katedrálnu knižnicu. Tvorila základ knižnice, ktorú v 19. storočí preniesli do tzv. Veľkého seminára v Hornom meste, avšak ostal tu po nej vzácny nábytok, skrinky na knihy a stoly, ktoré slúžili ako študovňa. Tešiť sa môžete najmä na výhľad, ktorý ponúka balustráda, reštaurovaná bola v roku 2014.

4. Kazematy

Archeologická expozícia Kazematy sa nachádza v múre opevnenia, ide o chodbu a menšiu miestnosť, ktorá pôvodne zabezpečovala ochranu vstupnej brány a mosta. V expozícii je možné vidieť pozostatky pravekého a včasnostredovekého života na hradnom kopci, časti renesančného a barokového opevnenia.  Vzácnosťou je chodba, ktorú v roku 1664 vyhĺbili cisárske vojská pri obliehaní hradu.

5. Gotická priekopa

Pôvodný strategický bod opevnenia hradu dlhé roky chátral a bol nevyužívaný. Až v roku 2011 došlo k jej obnoveniu, pre verejnosť neprístupné miesto zarastené stromami sa postupne stalo amfiteátrom a galériou pod otvoreným nebom. V letných mesiacoch sa stáva dejiskom kultúrnych podujatí, premietajú sa tu filmy, konajú sa tu koncerty, sú tu inštalované výstavy. Priekopa je tiež miestom, odkiaľ je možné vystúpiť na hradby.

6. Hradné záhrady

Komplex hradných záhrad ponúka svojim návštevníkom neopakovateľnú atmosféru a jedinečný výhľad na mesto. Časť z nich bola trvalo sprístupnená v roku 2011. Toto miesto je vynikajúcou kulisou fotografií napr.  vášho svadobného dňa. Záhrady, ktoré nie sú sprístupnené bývajú pre verejnosť otvorené raz v roku, termín otvorenia zverejňujeme v oznamoch o podujatiach.

7. Biskupský palác

Spolu s kostolom tvoril vždy dominantnú časť hradu. Bol viackrát prestavovaný. Jeho dnešná podoba pochádza z 18. storočia, kedy ho nechal prestavať biskup  Ladislav Adam Erdődy.  Z inventárov vieme, že funkčné využitie paláca sa vplyvom prestavieb veľmi  nemenilo. Boli tu reprezentačné priestory, biskupská spálňa, izby pre biskupských hostí, jedáleň, sklad potravín, pekáreň, kuchyňa, knižnica, archív biskupa. Zmenila sa ale funkcia podkrovia – predtým tu bol sklad potravín, archív, kancelárie úradníkov biskupa. Po požiari až do zač. 20. st. bolo podkrovie nevyužívané, v 20. st. tu našiel sídlo AÚ SAV, od 90. rokov 20.st. slúži ako obytno-kancelárske podlažie. Palác je pre verejnosť prístupný raz v roku, na sviatok sv. Cyrila a Metoda. 

Otváracie hodiny a vstupné

Mapa: N 48° 19′ 6″ E 18° 5′ 13″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Eva 08.01.2018, 12:03

    Koncom roka sme tam boli po dlhšej dobe a milo ma prekvapilo, akými zmenami prešlo okolie tesne pod hradom. Je to tam pekne upravené, ale stále sa v úpravách ešte pokračuje, aby bolo možné sprístupniť pre verejnosť ešte viac. Pekný výhľad na mesto Nitra.

  • Vierka 30.12.2016, 13:42

    Miesto vhodné na prechádzku, z hradu je krásny výhľad na celé mesto a blízke okolie. Veľká škoda, že vstup do areálu nie je nonstop, ale je ohraničený otváracími hodinami, nie tak ako kedysi.

  • Dominika Moo 29.12.2016, 12:24

    Na Nitrianskom hrade, históriu cítiť všade.
    Bazilika sv. Emeráma učarovala mojej duši,
    kto tam nebol ešte, nech tam zájsť skúsi.
    30 centov ako poplatok nie je ozaj tak veľa,
    za tú cenu toho môžte vidieť ozaj dosť veľa.


RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár