27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Múzeum vo Svätom Antone

Autor: Claudinka, Foto: msa.sk
Adresa:Svätý Anton Telefón:+42145 691 39 32 E-mail:info@msa.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Múzeum vo Svätom Antone leží v Stredoslovenskom kraji, asi 6 km južne od Banskej Štiavnice. Múzeum vo Sv. Antone je príspevková organizácia priamo riadená Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Je to špecializovaná organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou. Múzeum cieľavedome a systematicky zhromažďuje zbierkové predmety, odborne spracováva umelecko-historický a poľovnícky zbierkový fond múzea, zbierkové predmety sprístupňuje verejnosti formou stálych expozícií, dlhodobých, krátkodobých a putovných výstav. Múzeum vo Sv. Antone je celoslovenským poľovníckym múzeom a má mnohé zahraničné aktivity. 

Expozície

Neodmysliteľnou súčasťou histórie kaštieľa vo Svätom Antone sú Koháryovci a Coburgovci, ktorí sem sústredili prekrásne diela umu a šikovných rúk umelcov a remeselníckych majstrov z rôznych končín sveta, od začiatku 18. storočia do začiatku 20. storočia. V bohatom zariadení kaštieľa, ktoré môžete obdivovať v umelecko-historickej expozícii, sa odzrkadľuje spôsob života, vkus a záľuby týchto dvoch rodín. Vďaka neobvyklej celistvosti, autentickej podobe a rozmanitosti zbierok bol celý komplex v roku 1985 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku .

Poľovnícka expozícia, najväčšia svojho druhu na Slovensku, obsahuje nielen množstvo vzácnych trofejí zveri, ale aj bohatú zbierku historických poľovných zbraní, obrazov, umeleckých predmetov, kníh, časopisov a fotografií. Tématické okruhy kynológie, sokoliarstva, strelectva a  rybárstva sú doplnené diorámami zvierat žijúcich na Slovensku, ktoré milujú najmä deti. Chodby kaštieľa prezentujú viac ako 1000 trofejí zveri ulovenej pôvodnými užívateľmi kaštieľa.

Otváracie hodiny a vstupné TU

 

Pozn. redakcie: Múzeum sa nachádza v prekrásnom prostredí a jeho návšteva je určite vhodná pre rodiny s deťmi. Deti možno nebude baviť prehliadka po zámku a výklad (ale možno aj áno), avšak výstava vystavených vypchatých zvierat či pekná fontána na dvore ich určite nadchne. Záhrada je obrovská a je tam aj vyhliadka, kde sa dá vyliezť a poobzerať si z výšky okolie :)

Mapa: N 48° 25′ 18″ E 18° 56′ 33″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dominika 05.01.2018, 22:16

    Muzeum ma bohate exponaty a aj vyklad je k nemu chvalihodny. Urcite este nastivime.

  • Lina 31.12.2017, 18:02

    Boli sme tam na Valentína s manželom, keď sme ešte nemali deti a potom už aj s deťmi. Užasna priroda, zaujimava expozicia.

  • ľudka 08.12.2017, 21:01

    pekný a zaujímavý kaštiel

  • Petronela 30.12.2016, 18:14

    Veľmi krásne miestečko, super nápad na celodenný výlet. Je tu krásna záhrada a prehliadka kaštieľa ako aj blízkeho okolia

  • Veronika 28.12.2016, 23:00

    Veľmi zaujimave múzeum, určite prídeme znova.

  • Lenka 30.11.2016, 23:50

    Nam sa pacilo, boli sme na zimnom okruhu, ktory trval hodinku. Boli ochotny nas pockat, kym sme este kupovali listky, takze sa zacinalo neskor. Sprievodkyna mila, ochotna, tolerovala aj nas so 4 malymi detmi. Najviac sa ale pacila polovnicka expozicia na konci prehliadky, ktora sa navstevuje uz individualne

  • Lucia 29.08.2016, 19:11

    Okolie kastiela urcite stoji za navstevu. Nadherny park, uzasne stromy, nadvorie kastiela. A ked deti trosku podrastu, urcite si zopakujeme aj navstevu muzea

  • Matuš 17.08.2016, 10:51

    Absolutna strata casu.... velky okruh 1:30-prilis dlho... prisny "rezim"- nosit vizitky-uplna hlupost, na prejliadku 5 min. Pred.... ako keby boli neviem aki vychyteni co vobec nie je pravda... STRATA CASU!!! NENAVSTEVOVAT!!

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár