19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Botanická a sladkovodná expozícia Živá voda

Autor: Simona, Foto: zivavoda.cz
Adresa:Modrá 233 687 06 pošta Velehrad, Česká republika Telefón:00420576 519 363 E-mail:info@zivavodamodra.cz www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Vitajte v areáli Živá voda v obci Modrá. V našej expozícii sa zoznámite so životom vo vode i okolo vody, s vodnými živočíchmi i rastlinami rieky Moravy, priľahlých potokov i tôní. Vo vonkajšom areáli nájdete bohatú výsadbu zelene. Nájdete tu typické moravské biotopy s ich charakteristickými bylinami a drevinami (napríklad Chřibské pramenisko, vidiecku bylinkovú záhradku či Moravský lužný les).

20151227 152803

Našu expozíciu sme zámerne vybudovali na miestach, kde v minulosti bývali mokrade a rybníky, sú tu pramene podzemnej vody. Archeologické nálezy dokazujú tunajšiu tradíciu rybnikárstva.

Prízemie hlavnej budovy je venované interaktívnym expozíciám zameraným na vybrané druhy rýb, vodné vtáky a prírodné cykly. Tieto aktivity sú vždy smerované k jednému rybiemu druhu a priebežne ich obmieňame. Na stenách uvidíte fotografie rýb od Petra Áče. V dvoch podzemných poschodiach môžete nahliadnuť do sveta pod vodnou hladinou.

Sladkovodné expozície


Predná časť vodnej plochy slúži ako expozičné jazero s jeho prirodzeným fungovaním a vzťahmi, vrátane drobných vodných organizmov. Jeho hĺbka je 6,5 metra a celkový objem 850 m3. Žijú tu druhy rýb typické pre náš región, a to ako súčasné, tak historicky pôvodné. V letných mesiacoch sa u nás môžete tiež osviežiť v prírodnom kúpalisku s bazénom napájanom podzemným prameňom s vysokou kvalitou vody. Vodné rastliny tu vysadené fungujú ako koreňová čistička.

Tunel


Podvodný tunel v sladkej vode v prírode je ojedinelým experimentom v rámci celej Európy. Nachádza sa v hĺbke 3,5 metra pod vodnou hladinou, má dĺžku 8 metrov a šírku 2 metre. Po ľavej strane môžete vidieť ryby chladných vôd, horských potokov a riek - jalcov, lipany, miene, pstruhy, mreny a beličky. Pravá strana patrí predovšetkým veľkým rybám. Typickým obyvateľom je kapor, ktorého chováme v niekoľkých formách. Dravca reprezentujú šťuky, zubáče alebo sumce. Raritou našej expozície sú jesetery. Medzi jeseterom ruským, malým či hvezdnatým sa vyníma vyza veľká - najväčšia sladkovodná ryba sveta. U nás uvidíte dve vyzy dĺžky takmer 2 metre.

20151227 151514

Expozíciou môžete prechádzať samostatne alebo so sprievodcom. Ponúkame tiež špeciálne akcie, napríklad potápačské exhibície a prednášky o potápaní, či ukážky techník rybolovu. Bližšie informácie o jednotlivých akciách nájdete na našej webstránke.

20151227 151712Náš areál je bezbariérový, pre obe poschodia je možné využiť výťah.

Otváracie hodiny a vstupné (vo výnimočných prípadoch je možné platiť eurami, odporúčame si zobrať české koruny). Nakoľko sa expozícia nachádza v Českej republike, nezabudnite deťom pribaliť i cestovné pasy.

Hneď vedľa areálu Živá voda sa nachádza aj Archeoskanzen.

Mapa: N 49° 6′ 43″ E 17° 24′ 12″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Michaela 26.08.2016, 13:11

    Ten tunel je niečo nádherné, len bohužial bolo veľa ludí tak sme si tolko neužili, možno nabuduce

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár