24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

10 tipov, ako sa s deťmi zahrať s lístím

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Pinterest, sdetmi.com

Jeseň je prekrásne farebným ročným obdobím. Vychutnajte si ju s deťmi naplno vonku, vyšantite sa v lístí, nazbierajte si ho do zásoby a doma si vyrobte z pestrých napadaných listov krásne výrobky, ktoré skrášlia nielen každú detskú izbičku ale aj celú domácnosť. Stačí len nazbierať prírodný materiál, popozerať sa doma po špagátiku, sklenej fľaši či tvrdom papieri a použiť trošku lepidla...

1. Foťte sa

Poriadne sa oblečte a vybehnite von ohriať sa na zubatom jesennom slniečku. Mamička s ockom vám určite radi urobia veselé fotky v pestrofarebnej záplave listov. Nezabudnite si potom fotku vytlačiť a založiť do albumu, aby ste sa k milej spomienke mohli kedykoľvek vrátiť.

parkmy

Zdroj: sdetmi.com

2. Bláznite sa

Zhrňte lístie na kopu a vyskáčte sa do sýtosti. Zahrabte sa a zahrajte sa schovávačku. Urobte si prekážkovú dráhu, behajte či bicyklujte sa. Zabavte sa, čo vám budu sily stačiť. A popri tom si nezabudnite nazbierať tie najkrajšie kúsky domov.

Prezentacia1

Zdroj: sdetmi.com

3. Spoznávajte stromy a vyrobte si herbár

Dub, buk, lipa, topoľ,... Rozoznáte, ktorý je ktorý? Spýtajte sa mamičky či otecka, určite vám poradia. Z každého stromu si odložte jeden list, doma ich pekne vylisujte, nalepte do bieleho zošita a na každú stranu pripíšte názov stromu. A na ďalší rok môžete vyskúšať vy rodičov. :)

32

Zdroj: Pinterest


4. Urobte si kytičku

Vysušte si listy, založte ich do knihy a o pár dní si môžete dať farebnú kytičku do vázy. Listy si môžete aj namaľovať farbami či ozdobiť, pridať kúsok drievka, konárik so šípkami a spraviť tak vašu kytičku veselšou.

Prezentacia2

Zdroj: sdetmi.com

5. Vyrobte si ježka

Z tvrdého papiera si vystrihnite telo ježka a nakreslite mu fixkou tváričku. Postupne nalepujte javorové listy, krížom-krážom, jeden cez druhý, až vznikne pichľavý ježko. Ježka si môžete zavesiť na dvere izbičky alebo si ním vyzdobiť stôl či poličku. Ak sa vám nechce strihať, môžete si ježka nakresliť a vylepiť aj na papieri. :) Okrem ježka si môžete vyrobiť aj iné zvieratká z lístia, nechajte sa inšpirovať...

jezko

Zdroj: Pinterest

jezko2

Zdroj: sdetmi.com

animals4 12upfi5

Zdroj: Pinterest

6. Vymaľujte si odtlačky, ktoré vydržia navždy

Temperovými farbami natrite zadnú žilnatú časť listov. Môžete si urobiť jednofarebné ale aj viacfarebné dúhové odtlačky, fantázii sa medze nekladú. Použite rôzne druhy listov, obrázok bude zaujímavejší. Nebojte sa experimentovať, pokojne odtlačky prekrývajte jeden cez druhý, vytvoríte tak krásnu farebnú koláž.

b37c3be1929dc70512a8d985c1d5dcda

Zdroj: Pinterest

7. Uvite si listové kvetinky

Na listové kvetinky listy nesušte, použite čerstvo nazbierané a radšej trocha väčšie, aby sa vám s nimi lepšie pracovalo. Začnite púčikom - preložte list na polovicu a skrúťte ho ako slimáčika. Pridajte druhý preložený list a opäť natočte. Jednotlivé časti odporúčame zlepiť lepidlom, aby kvetinky pekne držali a nerozpadávali sa. Krajné okvetné lístky už nemusíte skladať na polovicu, stačí ohnúť len časť alebo vôbec, vytvoríte tak krásne lupienky.

listy

Zdroj: Pinterest

c9432b493a0833d8d3d4905cd7cf4f45

Zdroj: Pinterest

8. Oblepte si listový svietnik

Pripravte si menšiu sklenenú fľašu, disperzné lepidlo, listy, špagátik a čajovú sviečku. Na fľašu nanášajte lepidlo a pritláčajte listy. Stačí v jednej vrstve, aby svetlo sviečky pri horení nezaniklo. Na záver dozdobte hrdlo špagátikom, vložte čajovú sviečku a vychutnávajte si večer mihotavé farebné svetielka. Ak si na fľašu pripevníte drôtik, môžete si svietnik vziať aj na večerný lampiónový sprievod. Alebo ho vezmite na cintorín na sviatok Dušičiek.

svietnik

Zdroj: Pinterest

9. Vytvorte si venček

Či už domov ako dekoráciu pod vázu alebo ovocnú misu, ako jesenná ozdoba na dvere alebo na hroby pre dedka a babku. Vystrihnite si z tvrdého kartónu širší kruh. Disperzným lepidlom alebo lepiacou pištoľou nalepujte listy na kartón vo vrstvách podľa toho, aký veľký a bohatý venček chcete mať. Listy si pred lepením môžete aj nafarbiť či nastriekať kovovým farebným sprejom a hotový venček môžete dozdobiť gaštanmi, šípkami či orieškami.

listievencek

Zdroj: Pinterest

vencek2

Zdroj: Pinterest

10. Alebo si zaveste listy len tak doma, na ozdobu :)

Z listov si môžete veľmi jednoducho urobiť aj zaujímavú ozdobnú reťaz. Stačí vám na to špagátik či niť a väčšia ihla, ktorou naň budete listy navliekať. Alebo stačí použiť lepidlo či lepiacu pištoľ a listy k sebe pevne zlepiť. Požite čerstvé listy, keď sa na reťazi vysušia, vytvoria krásne kučeravé efekty. Ak sa vám nechce namáhať navliekaním či lepením, zaveste si ich len tak, po jednom na špagátik a pripevnite štipcami, alebo na ne navlečte peknú stužku a zaveste na stenu, na dvere či na poličku. Listy môžete aj nafarbiť, nasprejovať či ozdobiť trblietkami.

girlanda2

Zdroj: Pinterest

2b85b02f0242d678bed309760513252c

Zdroj: Pinterest

93093c812f82143dcabc5d73185d7665

Zdroj: Pinterest

Prečítajte si tiež:

Tipy na jesenné tvorenie s deťmi
13 tipov ako si vychutnať jeseň s deťmi

Napíšte komentár