18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

13 tipov ako si vychutnať jeseň s deťmi

Autor: Lúca, Foto: Facebook, pickywallpapers.com, Pinterest, shutterstock.com, wall.alphacoders.com, wallpapercave.com, wallpapersbrowse.com

70198385 524785941625440 5785337358782038016 n

Jeseň, čas zberu plodín, čo sme s láskou a trpezlivosťou zasiali na jar, čas návratov do škôlok a škôl, ulice plné popadaného lístia, čas ideálny na pomalé prechádzky, relax, pohodu a čoraz dlhšie večery v znamení hier a rozprávania príbehov. No kto by nemal toto farbami hmíriace sa ročné obdobie rád?

Ponúkame Vám tipy ako si ho užiť s deťmi dosýta. :)


1. Púšťajte šarkany

Hádam najobľúbenejšia jesenná zábava všetkých vekových kategórií. A ak navyše draka zmajstruje zručný otecko presne podľa predstáv svojej netrpezlivej ratolesti, garantujeme úsmevy od ucha k uchu. Pozor však na prisilný vietor a dlhé vlásky. :-)

sarkan


2. Zbierajte gaštany

Návraty domov spestrené hľadaním pokladu (tentokrát v podobe gaštanov) dostanú trojročných dubákov i čerstvých tínedžerov, a keď mama vyhlási súťaž o to, kto nazbiera najviac častí členov rozvetvenej gaštanej rodinky, cesta vám ubehne ako voda.

Chestnut Horse www.wallpapersbrowse.com


3. Tvorte

Hádam každá rodina vlastní aspoň jeden dochovaný exemplár ježka či gaštanka z minulej jesene. Prečo si nezopakovať túto tvorivú aktivitu aj tento rok? Nemusí to byť rovnaké, skúšali ste už ZOO alebo konský ranč? Skúste na tvorenie použiť napríklad aj žalude a vyrobte si krásnych panáčikov.

all1


4. Zaspomínajte si na tých, ktorí tu s nami už nie sú

Hromadná návšteva zosnulých na Dušičky je zaužívanou tradíciou aj v neveriacich rodinách. Odporúčame ísť na cintorín až za tmy, deti milujú dobrodružstvo a sviečkami osvetlené cintoríny sú tou pravou skúškou odvahy.

candle light heart

5. Vyrežte tekvicu

Babička vypestovala priveľa tekvičiek a nevie, čo s nimi? Ľahká pomoc! Vezmite nôž a vyrežte si strašidielko alebo lampiónik. Ako dekorácia zaujme každú návštevu a tekvicový prívarok na večeru doplní chýbajúce vitamíny. Ani semienka nemusia skončiť v koši! Stačí ich vysušiť podobne ako hríby alebo bylinky a budúci rok sa môžete tešiť z tekvíc vlastných.

225h1ai


6. Odfoťte sa  v lístí

Že vás už to večné odpratávanie popadaného lístia nebaví? Odhoďte na chvíľu hrable a lopaty, oblečte svetre a vezmite ratolesti na hromadné rodinné fotografovanie. Obhadzujte sa listami a nechajte fotoaparát cvakať, a voilá, nemusíte si lámať hlavu s námetom na pohľadnice pre blízkych.

children happy autumn


7. Navštívte jarmok / hody

Nepoznáme dieťa, ktoré by nemilovalo kolotoče. Začiatok jesene ponúka najrôznejšie hody, jarmoky, dožinky. Dajte si lokšu, trdelník a burčiak, ocinka pošlite na autodráhu a vy si nechajte vystreliť ružu od svojho malého princa - budete sa cítiť ako kráľovná!

13585 565444403491481 309105861 n


8. Vyrobte si masky

Americký sviatok Halloween sa už udomácnil aj v našich končinách. Vyrobte si doma škrabošky, masky a kostýmy a zazvoňte susedom. Kto vie, možno ocenia Vašu kreativitu a deti si pomaškrtia na vykoledovaných cukríkoch.

40b3db69e6f72ad2cc9df3f54a723490 masks kids paper mask


9. Skáčte v mlákach

Jeseň je povestná častými zmenami počasia. Ak decká pri najbližom daždi omrzia omaľovánky, zabudnite na chvíľu, že ste zodpovedný rodič, vezmite pršiplášte a gumáky, skáčte, jašte sa a pripomeňte si, aké to bolo, keď ste nemali toľko starostí.

f49276791936038ccf1c7abb3623b5bf


10. Zbierajte plody

Či už šípky, hríby, orechy alebo jabĺčka, ukážte deťom, že to, čo majú na tanieri, nerastie v supermarketoch.

thumb 1920 314211

11. Vyrazte na lampiónový sprievod

Púšťanie lampiónov na oblohu vyslovené spolu s tajným želaním síce negarantuje modré z neba, ale určite spestrí rodinné víkendy. Vyskúšajte aj tradičné lampiónové sprievody ulicami vášho mestečka. Lampióniky či lampášiky si môžete ľahko vyrobiť aj sami doma. Do sklenej fľaše od kompótu vložte čajovú sviečku, na vrch pripevnite drôtik a pomaľujte si ho podľa vlastných predstáv. 

337482


12. Kreslite inak

Popadané listy sú na každom kroku, tak prečo to nevyužiť? Pri najbližšej prechádzke vezmite so sebou voskovky a papier, priložte ho ku stromu a kreslite. Môžete vyskúšať rôzne stromy a porovnať, ktorá kôra je tá najrozmanitejšia. Zbierajte listy ako kvety. Potom už len stačí vziať si nazbierané kytice z lístia domov, lepiť na obkreslené kôry a svoje stromy tým vyšperkovať do dokonalosti.

3f4f7a71f4de3b8e5a046da36352ae52 leaf crafts kids fall crafts for kids


13. Objavte čaro čajovne

Ak ste doteraz žiadnu nenavšívili, jeseň je na to ako stvorená. Spravte zmenu a tentoraz sa namiesto hypermarketu vyberte do miestnej čajovne alebo vo väčších mestách do čokoládovne. Vizuálny aj chuťový zážitok budete mať zaručený.

366218

Napíšte komentár