25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Jaskyne na Slovensku

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Správa slovenských jaskýň
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Hľadáte tip na nevšedný výlet pre deti? My vám ponúkame tipy, kam vziať deti do jaskyne. Doprajte si netradičný a dlho nezabudnuteľný pohľad na rôznorodé útvary kvapľovej výzdoby, vodou vypreparované skalné tvary, mohutné podzemné siene, podzemné kaňony pretekané hučiacimi vodami či priezračné jazerá. Staňte sa na chvíľu paleontológmi a objavte nálezy kostí vyhynutých zvierat. Vyskúšajte si, ako žil Batman vo svojej skrýši... :) No pri tom obrovskom dobrodružstve zároveň nezabudnite, že jaskyne sú veľmi citlivé na akékoľvek nevhodné zásahy človeka, preto ich chráňte a správajt-e sa k nim s úctou. 

Banskobystrický kraj


Bystrianska jaskyňa

Bystrianska jaskyňa je najvýznamnejšou jaskyňou Horehronského podolia. Počas prehliadky môžete vidieť tri priepasti s hĺbkou okolo 20m a jaskyňa je zaujímavá rôznorodosťou priestorov. Prehliadka trvá 45 min. Priemerná teplota v jaskyni je 5,7 - 6,7 °C.
Otváracie hodiny: 2.1. až 31.5. a 1.9. až 31.10. o 9.30 – 14.00, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné dospelý 9 €, študent 8 €, dieťa 5 €

Jaskyňa sa nachádza na južnom okraji obce Bystrá, medzi Podbrezovou a Mýtom pod Ďumbierom. Vchod do jaskyne je od parkoviska vzdialený asi 120 m s minimálnym prevýšením.
Prístup autom do obce Bystrá:

  • Z Popradu, Liptovského Mikuláša cez Liptovský Hrádok, Čertovicu smer Podbrezová – 75 km (Poprad), 50 km (Liptovský Mikuláš)

  • Z Banskej Bystrice cez Podbrezovú smer Tále – 40 km

  • Z Brezna cez Valaskú smer Tále – 12 km

Harmanecká jaskyňa

Pozoruhodným vznikom podzemných priestorov, mohutnými rútivými dómami, mimoriadne bohatým výskytom mäkkého sintra i množstvom zimujúcich netopierov sa Harmanecká jaskyňa radí medzi najvýznamnejšie jaskyne na Slovensku. Prístup je od parkoviska na štátnej ceste Harmanec - Turčianske Teplice severozápadne od Banskej Bystrice. Ku vchodu do jaskyne sa návštevník dostane po serpentínovom chodníku s prevýšením 260 m. Výstup trvá približne 40 min. Na výstupovej trase sú nainštalované tabule náučného chodníka. Prehliadka trvá 60 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 5,8 - 6,4 °C.
Otváracie hodiny: 15.5. až 31.5. a 1.9. až 31.10. o 10.00 – 14.30, 1.6. až 30.6 o 10.00-16.00, 1.7 až 31.8. o 10.00 – 17.00, denne okrem pondelka
Vstupné dospelý 10 €, študent 9 €, dieťa 5 €

Prístup autom k jaskyni:

  • Z Banskej Bystrice smer Turčianske Teplice, Martin cez Harmanec – 13 km

  • Z Ružomberka smer Banská Bystrica cez Donovaly, Staré Hory, Harmanec – 50 km

  • Z Turčianskych Teplíc cez Šturec smer Banská Bystrica – 20 km

Jaskyňa mŕtvych netopierov

Medzi jedinečné zaujímavosti jaskyne patrí výskyt vulkanických hornín kriedového veku vovrásnených do vápencového súvrstvia. Objavujú sa v jaskynných chodbách na viacerých miestach, kde upozorňujú na seba červenohnedou, alebo zelenou farbou. Ďalšou pozoruhodnosťou sú nálezy netopierích kostičiek, nachádzajúcich sa temer všade. V okrajových častiach jaskyne sa nachádzajú kostrové zvyšky kún, medveďov ba dokonca i kozy. Exkurzia poteší každú rodinku s detičkami od  8 rokov vyššie. Je však nutnosťou upozorniť že trasa je náročnejšia oproti bežne sprístupneným jaskyniam. Prehliadka trvá 80 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 3,5 °C.
Otváracie hodiny: Marec až jún cez víkend, júl až august denne mimo pondelkov od 10.00 do 16.00
Vstupné dospelý 15 €, dieťa do 15 rokov 10 €

Prístup k jaskyni autom:

  • Z diaľnice D1, alebo Liptovského Hrádku: cestou č18 v Kráľovej Lehote odbočiť na cestu č.72 smer Boca, Čertovica, Mýto pod Ďumbier, Bystrá. Na kruhovom objazde odbočiť smer Tále – Srdiečko.
  • Z B.Bystrice a Brezna: cestou č66 Banská Bystrica – Brezno v Podbrezovej odbočiť na cestu č.72 smer Bystrá, na kruhovom objazde odbočiť smer Tále – Srdiečko. 

Morské oko

Malé jazierko s priemerom 60 m na nive rieky Slaná pri Tornali (v mestskej časti Králik) bolo donedávna známe len ako potápačská lokalita. Zatopenú priepasť s hĺbkou 38 m pod hladinou jazera potápači používali na cvičné ponory. Na náučnom paneli, ktorý je umiestnený na konci mostíka, sa môžu návštevníci oboznámiť so zaujímavosťami a záhadami Morského oka. Vodná priepasť nie je sprístupnená pre bežných turistov a vstúpiť do nej môžu len potápači. Najskôr sa však treba ohlásiť na mestskom úrade a dohodnúť sa na termíne návštevy. Záujem o vstup do jaskyne je potrebné ohlásiť 7 dní vopred na správe Kúpaliska Tornaľa v pondelok až piatok od 8.00 hod do 15.00 hod.
Otváracie hodiny: 1.9. až 30.6. o 9.30 – 17.00, 1.7. až 31.8. o 9.00 – 20.00, denne okrem pondelka
Vstupné dospelý / študent za ponor: 15 €
Trvanie prehliadky: 25 min

Ďalšie verejnosti voľne prístupné jaskyne v Banskobystrickom kraji

Názov jaskyne Kraj Okres Katastrálne územie Ako sa k nej dostať
Wesselényiho jaskyňa (Vešeléniho jaskyňa) Banskobystrický Revúca Muráň Vešeléniho jaskyňa sa nachádza neďaleko chaty pod Muránskym hradom, pri turistickom chodníku žltej turistickej značky smerom na Prednú horu, neďaleko od modrej značky. 
Malá drienčanská jaskyňa Banskobystrický Rimavská Sobota Drienčany Jaskyňa sa nachádza na ľavom brehu Blhu, na úpätí bralnatého výstupu vápencov, 4 - 5 m nad nivou potoka. 
Mučínska jaskyňa Banskobystrický Lučenec Mučín Jaskyňa sa nachádza 1,5 km juhozápadne od obce Mučín. Z centra obce k jaskyni vedie vybudovaný chodník, ktorý z lesnej cesty odbočuje doľava a pokračuje do kopca a po niekoľkých desiatkach metrov klesá dole strmým svahom až k otvoru jaskyne. 
Netopieria jaskyňa Banskobystrický Banská Bystrica Nemce Modrá turistická značka, ktorá vedie zo Sásovej na Panský diel skrýva odbočku do Kaplnky a Netopierej jaskyne. Východiskovým bodom je rázcestník, ktorý sa nachádza medzi veľkým parkoviskom a konečnou zastávkou MHD na Pieninskej ulici. 
Dekrétova jaskyňa Banskobystrický Banská Bystrica Dolný Harmanec Nachádza sa v protiľahlej skalnej stene od začiatku chodníka smerujúceho k Harmaneckej jaskyni, približne 40 metrov nad hladinou Harmaneckého potoka. 
Kamenná diera Banskobystrický Revúca Gemerská Ves K jaskyni Kamenná diera sa možno dostať po lesných chodníkoch z obce Gemerská Ves.
Jánošíkova skrýša Banskobystrický Lučenec Budiná Jánošíkova skrýša je prístupná z obce Budiná, leží len kúsok od asfaltovej cesty smerujúcej z Budinej do Podkriváňa.
Mara (medvedia jaskyňa) Banskobystrický Lučenec Divín Jaskyňa Mara medvedia je prístupná z parkoviska na juhozápadnom okraji Divína, pri ceste na obec Tuhár. Vedie k nej vyšliapaný chodník bez oficiálneho turistického značenia.

Bratislavský kraj

Deravá skala

V Bratislavskom kraji nájdete iba jednu, verejnosti voľne prístupnú jaskyňu - Deravá skala. Jaskyňa Deravá skala sa nachádza na v pravom svahu Mokrej doliny na úpätí zrázneho vápencového brala pod plošinou Javorinka. Asi 10 m nad potokom je vstup do jaskyne, ktorá má tvar mohutného previsu. Nachádza sa v okrese Malacky , katastrálne územie Plavecký Mikuláš. 

Košický kraj


Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete. Z usmiateho slnečného dňa návštevník zíde len niekoľko desiatok metrov pod zemský povrch a ocitne sa v ľadovom kráľovstve chladu a dokonalých výtvorov rúk matky prírody. Zaujímavosťou jaskyne je skutočnosť, že do roku 1946 v nej bolo povolené korčuľovanie pre verejnosť počas celého roku. K jaskyni je prístup z osady Dobšinská ľadová jaskyňa v Slovenskom raji medzi Popradom a Rožňavou. Na výstupovej trase, ktorej dĺžka je asi 1 km, sú umiestnené tabule náučného chodníka. Medzi parkoviskom v osade a vchodom do jaskyne je potrebné prekonať výškový rozdiel 130 m. Výstup k jaskyni trvá asi 25 min. Trvanie prehliadky je 30 minút. Priemerná teplota v jaskyni: -3,9 - -0,2 °C
Otváracie hodiny: 15.5. až 31.5. a 1.9. až 30.9. o 9.30 – 14.00, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné dospelý 12 €, študent 11 €, dieťa 6 €

Prístup autom do osady Dobšinská ľadová jaskyňa:

  • Z Popradu cez Vernár smer Rožňava – 30 km

  • Z Brezna cez Červenú Skalu, Telgárt smer Rožňava – 60 km

  • Z Rožňavy cez Dobšinú smer Poprad – 40 km

Domica

Domica je najznámejšou a najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras. Súčastou prehliadkovej trasy v prípade okruhu s plavbou je aj atraktívna plavba po podzemnej riečke Styx. Pred 5-6 tisíc rokmi v mladšej dobe kamennej - neolite v jaskyni žil praveký človek. Pri vykopávkach boli nájdené rôzne kamenné a kostené predmety, ktorých časť môžete vidieť vo vstupnej hale. Jaskyňa sa nachádza asi 10 km juhovýchodne od Plešivca (obec medzi Rožňavou a Tornaľou), 2 km od štátnej hranice s Maďarskom. Parkovisko je bezprostredne pred vstupným areálom. Pri areáli sa nachádza náučný chodník, vnútri je nainštalovaná náučná expozícia. Prehliadka trvá 45 min. krátky okruh a 60 min. okruh s plavbou. Priemerná teplota v jaskyni je 10,2 - 11,4 °C.
Otváracie hodiny: 1.4. až 31.5. a 1.9. až 31.12. (mimo vianočných sviatkov) o 9.30 – 14.00, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné dospelý / študent / dieťa: 12 € / 11€ / 6 € okruh s plavbou, 10 € / 9€ / 5€ krátky okruh 

Prístup autom k jaskyni:

  • Z Rožňavy cez Plešivec smer Domica – 25 km

  • Z Tornale cez Plešivec smer Domica – 25 km

Gombasecká jaskyňa

Gombasecká jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras. Známa je najmä výskytom sintrových bŕk – tenkých trubicovitých stalaktitových útvarov. Na prehliadkovej trase sa môžete stretnúť najmä s tenkými, dutými sintrovými brčkami, ktoré sú tu vytvorené a zachované v takom rozsahu, ako v žiadnej inej jaskyni na Slovensku. Jaskyňa sa nachádza asi 10 km južne od Rožňavy, na ľavej strane kaňonu Slanej medzi Rožňavou a Plešivcom. Parkovisko sa nachádza v bezprostrednej blízkosti jaskyne. Prehliadka trvá 30 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 9,0 - 9,4 °C.
Otváracie hodiny: 1.4. až 31.5. a 1.9. až 31.10. o 10.00 – 14.30, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné: dospelý 9 €, študent 8 €, dieťa 5 €

 Prístup autom k jaskyni:

  • Z Rožňavy smer Tornaľa – 10 km

  • Z Tornale smer Rožňava – 20 km

Jasovská jaskyňa

Jasovská jaskyňa je známa výskytom bohatej kalcitovej sintrovej výplne, pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, širokým druhovým zastúpením netopierov, viacerými archeologickými nálezmi i zaujímavou históriou. Jaskyňa je významným zimoviskom netopierov. Zimuje tu až 19 druhov z celkového počtu 24 druhov žijúcich na Slovensku. Nachádza sa v Medzevskej pahorkatine na západnom okraji obce Jasov. K jaskyni je možné sa dostať odbočkou zo štátnej cesty č.E571 Košice – Rožňava, pri čerpacej stanici v Moldave nad Bodvou, cestou č.550 (10 km) alebo zo smeru Spišská Nová Ves – Smolník - Štós. Vchod je od parkoviska vzdialený asi 100 m bez prevýšenia. Prehliadka trvá 45 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 8,8 - 9,4 °C.
Otváracie hodiny: 1.4. až 31.5. a 1.9. až 31.10. o 10.00 – 14.30, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné dospelý 10 €, študent 9 €, dieťa 5 €

Prístup autom k jaskyni:

  • Z Košíc smer Rožňava cez Moldavu nad Bodvou, odbočiť smer Jasov – 35 km

  • Z Rožňavy smer Košice cez Sorošku, Moldavu nad Bodvou, odbočiť smer Jasov – 50 km

  • Zo Spišskej Novej Vsi cez Smolník, Štós - 75 km

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Ochtinská agonitová jaskyňa predstavuje unikátny prírodný fenomén pútajúci pozornosť bohatosťou a rôznorodosťou aragonitovej výplne i svojráznym vznikom a vývojom podzemných priestorov. Strop jaskyne je zdobený jedinečnými formami excentrickej formy aragonitu. Sprístupnených jaskýň tohto typu je na svete len veľmi málo a jej charakteristická výzdoba je unikátna v celosvetovom meradle. Jaskyňa leží v Slovenskom Rudohorí západne od Rožňavy. K jaskyni sa dostanete odbočkou zo štátnej cesty medzi obcou Štítnik a mestom Jelšava na vrchu Hrádok (2 km). Parkovisko pre vozidlá je 300 m od jaskyne. Odtiaľ sa návštevníci dostanú peši po ceste s malým prevýšením do vstupného areálu jaskyne. Prehliadka trvá 30 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 7,2 - 7,8 °C.
Otváracie hodiny: 1.4. až 31.5. a 1.9. až 31.10. o 9.30 – 14.00, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné: dospelý 10 €, študent 9 €, dieťa 5 €

Prístup autom k jaskyni:

  • Z Popradu smer Rožňava cez Vernár, Dobšinú a Štítnik – 80 km

  • Z Rožňavy cez Štítnik smer Jelšava – 25 km

  • Z Jelšavy smer Štítnik, Rožňava – 10 km

Krásnohorská jaskyňa

Krásnohorská jaskyňa je unikátnym výtvorom prírody zapísaným v zozname svetového prírodného dedičstva. Prehliadková trasa vedie ku Kvapľu rožňavských jaskyniarov, čo je gigantický stĺp vysoký 34 m. Donedávna bol zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najväčší kvapeľ sveta. Prehliadková trasa v dĺžke 450 m je sprístupnená pomocou drevených lavičiek, ktorými prekonávame podzemný tok tečúci celou hlavnou časťou jaskyne. Speleologická vodcovská služba sídli v Krásnohorskej Dlhej Lúke v areáli penziónu Jozefina, kde je sklad vodcovskej služby a návštevníci tu dostanú kompletnú jaskyniarsku výstroj. K penziónu sa dostanete, ak odbočíte na veľkej zákrute štátnej cesty v Krásnohorskej Dlhej lúke pri príchode od Jovíc doprava a pri príchode od Lipovníka doľava. Ďalej pokračujete po ceste po brehu potoka rovno a až cez druhý most prejdete do areálu penziónu.
Otváracie hodiny: sezóna 2022 skončená,  dva vstupy denne o 10. a 13. hodine
Vstupné: dospelý 12 €, dieťa a študent 10 €

Ďalšie verejnosti voľne prístupné jaskyne v Košickom kraji:

Názov jaskyne Kraj Okres Katastrálne územie Ako sa k nej dostať
Jaskyňa v Havranej skale Košický Rožňava Stratená Havrania skala je dobre viditeľná z Fačkovského sedla. Je to malá skala na strane Strážovských vrchov. Trasa ku skale je totožná s trasou k útulni Schovánka až k starému polorozpadnutému posedu. Tu treba odbočiť dolu úzkym chodníčkom a o chvíľu ste tam.
Zelená jaskyňa Košický Rožňava Dobšiná Z poľany pod kopcom Honzovské pokračujte modrým značením suchou krasovou dolinou až k jaskyni.
Biela jaskyňa Košický Spišská Nová Ves Letanovce K Bielej jaskyni sa možno dostať po lesných chodníkoch z obce Letanovce.
Hatinská jaskyňa Košický Košice – okolie Debraď Dostať sa k nej možno z obce Debraď – časť Hatiny. Jaskyňa sa nachádza v údolí rieky Bodvy neďaleko debraďskej miestnej časti Hatiny, v skalnom masíve na okraji lesa.
Hutnianska jaskyňa Košický Rožňava Bretka Hutnianska jaskyňa je prístupná po Náučnom chodníku Prielom Muráňa, ktorého východiskom je obec Bretka, možno sa sem však dostať i z druhej strany – z obce Meliata.
Peško Košický Rožňava Bretka Vedie k nej upravená trasa náučného chodníka z obce Bretka, na ktorej sú vybudované schody, zábradlia a lavičky (a to dokonca i v samotnej jaskyni).
Šarkanova diera Košický Spišská Nová Ves Poráč Nachádza sa v skalnom hrebeni medzi Vysokým vŕškom a Borisovou.  Dostať sa k jaskyni môžete z obcí Poráč a Olcnava. Vedie tu aj náučný chodník z obce Poráč a náučný chodník Šarkanova diera zo strediska Poráč Park.

Nitriansky kraj

Svoradova jaskyňa

Svoradova jaskyňa je prístupná po značenom turistickom chodníku z Nitry – od zastávky MHD Liečebný ústav Zobor (katastrálne územie Drážovce).

Čertova pec

Prístup je po vyznačenom chodníku 3 minúty od rovnomenného motorestu pri ceste medzi Piešťanmi a Radošinou (okres Topoľčany, katastrálne územie Radošina).

Prešovský kraj


Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku. Počas prehliadky jaskyne môže návštevník obdivovať sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnohé ďalšie formy jaskynnej výzdoby. Jedna zo zastávok na prehliadkovej trase je v Hudobnej sieni, ktorá dostala pomenovanie podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. Lesná cesta k Belianskej jaskyni vedie z obce Tatranská Kotlina, niekoľko kilometrov severovýchodne od Tatranskej Lomnice. K vchodu v nadmorskej výške 890 m vedie náučný chodník s dĺžkou asi 1000 m, ktorý prekonáva výškový rozdiel 122 m. Výstup trvá asi 25 min. Prehliadka trvá 70 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 5,0 - 6,3 °C.
Otváracie hodiny: 15.5. až 31.5. a 1.9. až 15.11. o 9.00 – 14.00, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné: dospelý 12 €, študent 11 €, dieťa 6 €

Prístup autom do osady Tatranská kotlina:

  • Z Popradu smer Smokovce, Tatranská Lomnica, Tatranská kotlina – 30 km

  • Zo Starej Ľubovne cez Spišskú Belú smer Tatranská javorina – 40 km

Zlá diera

Jedinou známou a od roku 1999 sprístupnenou jaskyňou na území Prešovského okresu je Jaskyňa Zlá Diera pri obci Lipovce (v miestnom dialekte nazývaná aj Jaskyňa ZLA DŽURA). Zlá Diera je výnimočná práve veľmi citlivým spôsobom sprístupnenia, pri ktorom návštevník s prilbou na hlave prechádza so sprievodcom tajuplné podzemie. Jaskyňa nie je elektricky osvetlená, preto si návštevníci svietia tradičnými jaskyniarskymi karbidkami, prípadne môžu použiť vlastné svetlo. Prehliadka trvá 40 minút.
Otváracie hodiny: apríl, október, november 9:00–15:30, máj, september 9:00–16:00, jún-august 9:00–17:30
Vstupné: dospelý 9 €, dieťa 5 €

Prístup autom: 

  • V smere z Prešova do Popradu (cesta č.18, E50) je pred obcou Fričovce odbočka vpravo do obcí Šindliar a Lipovce. Za Lipovcami pokračujte smerom do Lačnova. Po 2 km Vás pri ceste čaká parkovisko.

Ďalšie verejnosti voľne prístupné jaskyne v Prešovskom kraji:

Názov jaskyne Kraj Okres Katastrálne územie Ako sa k nej dostať
Jaskyňa v Skalke Prešovský Kežmarok Toporec K Jaskyni v Skalke sa možno dostať po lesných chodníkoch z obce Toporec.
Jaskyňa v Čube Prešovský Stará Ľubovňa Podolínec K Jaskyni v Čube sa možno dostať po lesných chodníkoch z obce Podolínec.
Elektrárenská jaskyňa Prešovský Poprad Tatranská Lomnica K Elektrárenskej jaskyni sa možno dostať po lesných chodníkoch z Tatranskej Lomnice.
Hučivá diera Prešovský Poprad Tatranská Lomnica K jaskyni Hučivá diera sa možno dostať po lesných chodníkoch z Tatranskej Lomnice.
Komín Prešovský Prešov Lipovce K jaskyni sa možno dostať po neznačenej, no dobre viditeľnej odbočke zo žlto značeného turistického chodníka spájajúceho Kopytovskú dolinu a Lačnovský kaňon. Východiskom túr môžu byť obce Šindliar, Lipovce či osada Lačnov.

Trenčiansky kraj


Bojnická hradná jaskyňa

Súčasťou prehliadky Bojnického zámku je i návšteva prírodnej jaskyne nachádzajúcej sa v travertínovej kope, na ktorej je zámok postavený. Jaskyňa vznikla účinkom atmosférických zrážok vody, ktorá sem vtekala kráterom a vonkajšími puklinami do stredu travertínovej kopy. V jaskyni sa nachádzajú dve jazierka, ktoré sú pravdepodobne spojené s inými v ďalších podzemných priestoroch, na ktoré je táto travertínová kopa bohatá.
Otváracie hodiny: od 1.5. do 30. 9. o 9:00 – 17:00, od 1. 10. do 30. 4. o 10:00 – 15:00 h., okrem pondelka. Prestávka: 12:00 – 12:30 hod. V mesiacoch jún, júl, august a september otvorené aj v pondelok.
Vstupné: dospelý 11 €, študent 7 €, dieťa 4,50  €

Prepoštská jaskyňa

Prepoštská jaskyňa leží na okraji obrovskej travertínovej skaly, ktorá patrí k najväčším travertínovým útvarom na Slovensku. Tento travertínový pokrov sa vytvoril za dlhé obdobie usadzovaním vápnika, ktorý obsahovali vyvierajúce minerálne vody z miestneho termálneho žriedla. Práve vďaka týmto vodám vznikla eróziou jaskyňa, ktorá má dĺžku 11 metrov a je vyzdobená hráškovitými stalagmitmi. Nájdete tu kostrové nálezy zvierat, žijúcich v dávnom období, ktoré boli výdatnou korisťou najstarších obyvateľov Prepoštskej jaskyne.
Otváracie hodiny: Apríl- máj víkendy o 10.00 – 17.00, jún pondelok až piatok o 12.30 – 15.30, víkend o 10.00 – 17.00, júl až august denne o 9.30 – 17.30, september pondelok až piatok 12.30 – 15.30, víkend o 10.00 – 16.00, október víkendy o 10.00 - 16.00, nočné prehliadky s horiacimi fakľami za nedaždivého počasia
Vstupné: dospelý 6,5 €, dieťa a študent 4,5 €

Ďalšie verejnosti voľne prístupné jaskyne v Trenčianskom kraji:

Názov jaskyne Kraj Okres Katastrálne územie Ako sa k nej dostať
Babirátka Trenčiansky Považská Bystrica Pružina Najjednoduchší prístup predstavuje stará úzka asfaltka spájajúca pružinské miestne časti Predhorie a Mlynište. 
Brložná diera Trenčiansky Prievidza Nitrianske Sučany K jaskyni vedie náučný chodník Fraňa Madva, ktorý spája obce Nitrianske Sučany a Nitrianske Rudno. 
Brloh Trenčiansky Prievidza Dvorníky nad Nitricou Jaskyňu nájdete v lesoch Strážovských vrchov, južne od obce Nitrica (okres Prievidza).
Čerešňová jaskyňa Trenčiansky Bánovce nad Bebravou Uhrovské Podhradie Jaskyňa leží neďaleko turistického chodníka spájajúceho Uhrovský hrad s Holým vrchom. Možno sa k nej dostať značeným chodníkom z Uhrovského Podhradia cez Uhrovský hrad alebo z Uhrovca cez Jankov vŕšok a Holý vrch.
Hradná jaskyňa Trenčiansky Bánovce nad Bebravou Uhrovské Podhradie Najkratšiu cestu predstavuje zelená turistická značka z Uhrovského Podhradia.
Košútova jaskyňa Trenčiansky Prievidza Nitrianske Rudno K jaskyni vedie značená odbočka z turistického chodníka spájajúceho Košútovu skalu s neďalekým vrchom Rokoš. Najjednoduchšiu cestu predstavuje značený turistický chodník z Nitrianskeho Rudna na Rokoš cez Košútovu skalu.
Hájska jaskyňa Trenčiansky Prievidza Ráztočno Hájska jaskyňa je prístupná po modro značenom turistickom chodníku z obce Ráztočno, z ktorého treba v oblasti Hájskej skaly odbočiť na neznačenú lesnú cestu.
Žernovská jaskyňa Trenčiansky Bánovce nad Bebravou Omastiná K Žernovskej jaskyni sa možno dostať po neznačených odbočkách z turistických chodníkov medzi obcou Omastiná a Košútovou skalou.
Jaskyňa pod Jeleňom (Jelenská jaskyňa) Trenčiansky Trenčín Trenčianske Teplice K Jaskyni pod Jeleňom sa možno dostať po zeleno značenom turistickom chodníku z Trenčianskych Teplíc, ktorý vedie až do Dubnice nad Váhom, a tiež po náučnom chodník s rovnakým východiskom, ktorý návštevníka prevedie po miestnych prameňoch, zaujímavých krasových závrtoch a pekných vyhliadkových miestach, ukončiac svoju púť v trenčiansko-teplickej miestnej časti Baračka.
Jaskyňa nad cestou (Opatovská jaskyňa) Trenčiansky Trenčín Opatová Na úpätí svahu pri zrúcanine kláštora na Skalke upúta pozornosť návštevníka veľký otvor v skale predstavujúci vstup do verejnosti voľne prístupnej Opatovskej jaskyne zvanej i Jaskyňou nad cestou. (Nezamieňať s Benediktovou jaskyňou, ktorá sa nachádza priamo v areáli kláštora).
Pružinská Dúpna jaskyňa Trenčiansky Považská Bystrica Pružina Nachádza sa neďaleko Predhoria, miestnej časti obce Pružina nad dolinou potoka Riečica, na severnom svahu Čierneho vrchu. 
Jánošíkova jaskyňa Trenčiansky Trenčín Trenčianske Teplice K jaskyni vedie značkovaný turistický chodník z Trenčianskych Teplíc. Túra je nenáročná, vhodná i pre rodiny s deťmi.

Trnavský kraj


Driny

Jaskyňa Driny je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku a jednou z hlavných turistických atrakcií Malých Karpát. V porovnaní s ostatnými sprístupnenými jaskyňami predstavuje sústavu užších puklinových chodieb, avšak s čarokrásnou kvapľovou výzdobou. Interiér jaskyne pozostáva z úzkych puklinovitých chodieb. Jej podzemné priestory dekoruje bohatá sintrová výplň, pre ktorú sú typické záclony so zúbkovitým lemovaním.  Parkovisko leží 1 km od dediny Smolenice pri rekreačnom stredisku Jahodník, severozápadne od Trnavy v Malých Karpatoch. Vzdialenosť jaskyne od parkoviska je 1 km lesnou cestou s prevýšením 100 m, prístup trvá asi 20 min. Záver chodníka je pomerne strmý so 100 schodmi. Prístup autom k jaskyni je z Trnavy smer Senica cez Smolenice – 20 km. Prehliadka trvá 35 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 7,1 - 7,8 °C.

Otváracie hodiny: 1.4. až 31.5. a 1.9. až 31.10. o 10.00 – 14.30, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné: dospelý 9 €, študent 8 €, dieťa 5 € 

Ďalšie verejnosti voľne prístupné jaskyne v Trnavskom kraji:

Názov jaskyne Kraj Okres Katastrálne územie Ako sa k nej dostať
Veľká pec Trnavský Piešťany Prašník K Jaskyni Veľká pec sa možno dostať po neznačených lesných chodníkoch z obce Prašník.
Malá a Veľká dolnosokolská jaskyňa Trnavský Piešťany Hubina Dolnosokolské jaskyne sa nachádzajú v blízkosti značených turistických chodníkov. Východiskom túr k nim môže byť obec Moravany nad Váhom či obec Hubina.

Žilinský kraj


Malá Stanišovská jaskyňa

K najvýznamnejším a najväčším jaskyniam v Jánskej doline patria Veľká, Malá a Nová Stanišovská jaskyňa. Hoci topograficky ide o samostatné jaskyne, geneticky tvoria jeden celok. Patrí medzi najstaršie známe jaskyne Slovenska. Výskumné práce tu pokračujú i v súčasnosti a aj Vy môžete túto jaskyňu preskúmať ako skutočný jaskyniar.  Hneď pri vchode dostanete čelovku a ujme sa Vás inštruktor, ktorý Vám v pútavom rozprávaní  povie všetky zaujímavosti – napr. aj to, že jaskyňa je obľúbeným zimoviskom netopierov. Tak sa dobre obzerajte, môžete tu objaviť až 7 druhov. Preskúmať jaskyňu je obrovská výzva a zábava i pre deti, ktoré sú tu vždy vítané.
Prístup k jaskyni autom: diaľnica D1 Ružomberok-Mengusovce odbočka L.Ján, cesta 1.tr L. Mikuláš-L. Hrádok odbočka L. Ján. Prehliadka trvá 45 - 60 minút.
Otváracie hodiny: denne od 10.00 – 16.00
Vstupné: dospelý 7 €, dieťa 4 €

Demänovská jaskyňa slobody

Národná prírodná pamiatka Demänovské jaskyne na severnej strane Nízkych Tatier je najdlhším jaskynným systémom na Slovensku. Jaskyňa dlhé roky očaruje návštevníkov bohatou sintrovou výplňou rozličných farieb, tajuplným podzemným tokom Demänovky i čarokrásnymi jazierkami. Počas prehliadky na vás čakajú unikátne sintrové formy, podzemná rieka Demänovka, krasové jazierka a typické riečne modelované chodby a stropné korytá. Vo vyšších úrovniach steny, pukliny a stropy zdobené bohatou kvapľovou výzdobou. Jaskyňa sa nachádza 13 km južne od Liptovského Mikuláša v Nízkych Tatrách, na pravej strane Demänovskej doliny, niekoľko kilometrov pod známym lyžiarskym strediskom Jasná. Serpentínový chodník od parkoviska k jaskyni má dĺžku asi 400 m a prevýšenie 67 m.  Výstup k jaskyni trvá 10 - 15 min. Na výstupovej trase je náučný chodník. Prehliadka trvá 60 minút tradičný okruh a 100 minút dlhý okruh. Priemerná teplota v jaskyni je 6,1 - 7,0 °C.

Z dôvodu rekonštrukcie elektroinštalácie Demänovská jaskyňa slobody od 17. 10. 2022 pre verejnosť zatvorená.
Otváracie hodiny: 2.1. až 31.5. a 1.9. až 31.10. o 9.30 – 14.00, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné: dospelý / študent / dieťa: 12 € /11 € / 6 €

Prístup autom k jaskyni: z Liptovského Mikuláša smer Jasná – 13 km

shutterstock 1592875621

Zdroj: Shutterstock

Demänovská ľadová jaskyňa

Demänovská ľadová jaskyňa je pozoruhodná výskytom trvalej ľadovej výplne, bizarnými a mohutnými tvarmi podzemných priestorov, vzácnou jaskynnou faunou, ako aj bohatou históriou. Prehliadková trasa prechádza cez mohutné riečne chodby, poprepájané strmými úsekmi. Jaskyňa sa nachádza asi 10 km južne od Liptovského Mikuláša v Nízkych Tatrách, na pravej strane Demänovskej doliny, niekoľko kilometrov pod známym lyžiarskym strediskom Jasná. Od parkoviska pod jaskyňou je vidieť vstupný areál asi 90 m nad dnom doliny, ku ktorému sa vystupuje serpentínovým chodníkom. Okolo Kamennej chaty pokračuje lesná cesta (600 m) s tabuľami náučného chodníka a dvomi odpočívadlami. Výstup k jaskyni trvá približne 20 min. Trvanie prehliadky je 45 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 0,4 - 3,0 °C.

Otváracie hodiny: 15.5. až 31.5. a 1.9. až 30.9. o 9.30 – 14.00, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné: dospelý 10 €, študent 9 €, dieťa 5 € 
Prístup autom k jaskyni: z Liptovského Mikuláša smer Jasná – 10 km.

Važecká jaskyňa

Važecká jaskyňa dĺžkou patrí medzi kratšie sprístupnené jaskyne. Známa je výskytom bohatej kvapľovej výzdoby, pozoruhodnými nálezmi kostí jaskynných medveďov, ako aj vzácnou jaskynnou faunou. V jaskyni je bohatá snehobiela sintrová výzdoba, malé jazierka a významné paleontologické nálezisko kostí jaskynných medveďov, ktorý celoročne obývali jaskyne, kde tiež odchovávali mláďatá. Nachádza sa vo Važeckom krase na západnom okraji obce Važec medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Parkovisko sa nachádza bezprostredne pred vchodom do jaskyne. Prehliadka trvá 25 minút. Priemerná teplota v jaskyni je 6,5 - 7,1 °C.
Otváracie hodiny: 1.2. až 31.5. a 1.9. až 30.11. o 9.30 – 14.00, 1.6. až 31.8. o 9.00 – 16.00, denne okrem pondelka
Vstupné: dospelý 8 €, študent 7 €, dieťa 4 €

Prístup autom k jaskyni:

  • Z Liptovského Mikuláša smer Poprad – 30 km

  • Z Popradu cez Svit smer Žilina – 25 km

Ďalšie verejnosti voľne prístupné jaskyne v Žilinskom kraji:

Názov jaskyne Kraj Okres Katastrálne územie Ako sa k nej dostať
Kamenné mlieko Žilinský Liptovský Mikuláš Liptovský Ján Jaskyňa sa nachádza sa pri obci Liptovský Ján v masíve Poludnice.
Mažarná Žilinský Martin Blatnica Mažarná je prístupná po značenom turistickom chodníku vedúcom z Blatnice cez Vápennú dolinu až na vrch Tlstá.
Šarkania diera Žilinský Bytča Súľov-Hradná Jaskyňa Šarkania diera je prístupná po značkovaných turistických chodníkoch, východiskom túry k nej býva zväčša obec Súľov - Hradná.

BONUS:

☼ Náš TIP pre vás ☼

Do jaskyne sa treba teplejšie obliecť, keďže v jaskynnom prostredí je stopercentná relatívna vlhkosť a teplota sa tu po celý rok pohybuje okolo 5,6 °C. Do batoha si preto nezabudnite pribaliť viac vrstiev teplého a nepremokavého oblečenia, pevnú obuv a čiapku, menším deťom odporúčame na hlavičku aj cyklistickú prilbu. :)

Portál www.sdetmi.com nie je správcom uverejnených jaskýň a preto nezodpovedá za zmeny/neaktuálne informácie. Odporúčame preveriť si vopred dostupné informácie priamo u jednotlivých správcov. Na niektoré návštevy je potrebné sa prihlásiť vopred. Väčšina informácií bola čerpaná zo stránky Správy slovenských jaskýň (www.ssj.sk)

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dominika Martonová 27.11.2018, 12:09

    slovenska pycha, krasne vsetky

  • Alžbeta 26.11.2018, 08:16

    Jaskyne s rodinou veľmi obľubujeme, najmä ako príjemné schladenie v lete. Ďakujem za skvelý prehľad podľa regiónov. :)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár