27. 04. 2024 Jaroslav 16°C Skoro jasno

Marcový program pre deti na Novej scéne

31.01.2015 Autor: Maria Bodnarova, Foto: Divadlo Nová Scéna
Termín: 31.03.2015 a ďalšie Mesto:Bratislava - Staré mesto Zdroj:stránka organizátora

Nová Scénička

Divadlo Nová scéna ponúka v sezóne 2014/2015 deťom materských a základných škôl unikátnu možnosť na vlastnej koži zažiť, ako vzniká divadelné predstavenie.

V priestoroch Štúdia Olympia si cca 50 detí v troch - štyroch  skupinách pod vedením hercov DNS v priebehu dvoch hodín vymyslí  a naskúša  krátke predstavenie, vytvorí náznakový kostým a potom predstavenie predvedie ostatným deťom. Cieľom projektu je ukázať deťom, ako vzniká divadelné predstavenie, podnietiť ich fantáziu a kreativitu a súčasne v príbehu, ktorý si sami vytvoria, pochopiť a prežiť ponaučenie, ktoré príbeh, rozprávka, bájka prináša.

Celá príprava predstavenia prebieha v nenútenej, hravej atmosfére, herci sa s deťmi najprv rozprávajú, zisťujú, aké postavy by chceli hrať, akým spôsobom by mohli spracovať a vytvoriť príbeh. Deti sa do hrania divadla nenútia, tie, ktoré sú hanblivejšie a nechcú sa zapojiť, dostanú úlohu režiséra, šepkárky či kostymérky... Na záver, po premiére jednotlivých predstavení, nasleduje, tak ako v normálnom divadle, malý raut - oslava premiér, kde deti dostanú malé občerstvenie.

Autorkou projektu „Nová Scénička – zahrajme sa na divadlo“  je skúsená herečka Anikó Vargová, ktorá takéto detské divadelné dielne viedla 10 rokov v Budapešti a svoje skúsenosti spolu s hercami Divadla Nová scéna rada odovzdá slovenským deťom.

Divadelné dielne sú vhodné pre deti od 5 do 12 rokov. V prípade záujmu kontaktujte: anita.antalova@nova-scena.sk, 0915/950 935, +421 2 204 88 530.

Dĺžka divadelných dielní: cca 2 hod.

Vstupné: 5 eur

Termín prestavenia:  

  • 11.3.2015 o 10.30

Kde: Štúdio Olympia, Divadlo Nová scéna, Živnostenská 1, 812 14 Bratislava

Čarodejník z krajiny Oz

Svetoznámy rozprávkový muzikál o malej Dorotke hľadajúcej cestu domov. Inscenácia plná očarujúcej hudby unesie divákov do krajiny snov a rozprávok. V hlavnej úlohe Miroslava Partlová.

Dorotka je obyčajné malé dievča, také, ako stovky iných v dnešnom modernom svete. Nechce sa jej učiť, upratovať v izbe, poslúchať. Zo všetkého najradšej má počítač. Lezú jej na nervy všetky zákazy a príkazy dospelých a želá si len jedno - žiť v krajine, kde sa nič nemusí. Pomôcť jej môže iba čarodejník z krajiny Oz. Ale kde ho nájsť? Podarí sa jej to? A vôbec, je na svete taká krajina, kde sa nič nemusí? Prežije množstvo zaujímavých príbehov, stretne veľa smiešnych postavičiek, až napokon... ale to by sme už prezradili priveľa. To sa dozviete v našom rozprávkovom muzikáli.

Námetom a voľnou inšpiráciou pôvodného rozprávkového muzikálu sa stala stodesať rokov stará knižka Lymana Franka Bauma pod názvom Čarodejník z krajiny Oz. Príbeh dvanásťročnej Dorotky, ktorú tornádo odnieslo ďaleko od domova a ktorá hľadá čarodejníka z krajiny Oz, ktorý jediný jej môže pomôcť vrátiť sa domov, sa stal námetom nespočetného množstva divadelných a rozhlasových adaptácií a námetom niekoľkých veľmi úspešných filmov. Ten najslávnejší, Oscarmi ovenčený filmový muzikál je z roku 1939 a hlavnú úlohu Dorotky v ňom stvárnila Judy Garlandová. Úspech dosiahol aj filmový prepis Čarodejníka z roku 1977 pod názvom The Wizz s Michaelom Jacksonom a Dianou Rossovou v hlavných úlohách.

Dĺžka predstavenia: 100 min s prestávkou

Termín predstavenia:

  • 31.3.2015 o 10.30

Kde: Divadlo Nová scéna, Živnostenská 1, 812 14 Bratislava

Vstupné: dospelí 8 eur, deti 7 eur

 

Bajaja

Pestrofarebná rozprávka na motívy Boženy Němcovej, s výpravou maľovanou ako obrázok, s hrôzostrašným deväťhlavým drakom, s dôvtipným textom a veselými pesničkami, pre všetky deti a ich rodičov. Spoznajte tajomstvo čarovného slovíčka bajaja... Hľadajte so smelým princom a krásnou princeznou ich kľukatú cestu za šťastím. Porazte hrôzostrašného deväťhlavého draka.

Toto všetko je zárukou dobrej nálady, nezabudnuteľného zážitku, úsmevu na vašej tvári a rozprávkového pôžitku.

 

Dĺžka predstavenia 60 minút.

Kedy: 8.3..2015 o 17.00 a 9.3.2015 o 11.00

Kde: Divadlo Nová scéna, Živnostenská 1, 812 14 Bratislava

Vstupné: 5 eur.

 

Napíšte komentár