24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

25 spôsobov ako sa spýtať svojich detí "Ako bolo v škole?"

Autor: Zuzka, Foto: sdetmi.com
120539212 10218064357297167 52494293588828958 o

Zdroj: sdetmi.com

Aj vy sa každý deň detí pýtate známu otázku: "Tak ako bolo dnes v škole?" A každý deň dostávate rovnakú odpoveď ako "Fajn" alebo "Dobre", čo mi teda veľa toho nenapovie.

A JA CHCEM VEDIEŤ ÚPLNE VŠETKO!!! Alebo z nich dostať aspoň celú vetu.

Tak som si v noci sadla a spísala zoznam zaujímavejších otázok na školu. Nie sú perfektné... ale aspoň z nich dostanem celé vety... a niektoré nás priviedli k zaujímavým rozhovorom... a vtipným odpovediam.. a dali mi pár možností nahliadnuť do toho, čo si moje deti myslia a ako prežívajú svoj čas v škole.

Ja vlastne milujem otázky ako je tá s UFO (č. 12). Dávajú deťom bezpečnú možnosť povedať, koho by radšej v triede nemali a otvárajú vám dvere, aby ste mohli začať rozhovor, v ktorom sa môžete spýtať na dôvody, potenciálne odkryť problémy, o ktorých ste predtým nevedeli.

A odpovede, ktoré občas dostávam, sú niekedy naozaj prekvapujúce. Keď som sa spýtala otázku č. 4, zistila som, že jedno z mojich detí už nechce sedieť v triede vedľa najlepšieho priateľa - nie preto, žeby bol zlý, alebo tak, ale v nádeji, že bude mať príležitosť pracovať aj s inými spolužiakmi.

Niekedy len potrebujeme vymyslieť tie správne otázky, ako sa pýtať našich detí... niektoré otázky môžu zabrať na niektoré deti viac, než na iné. Chcem vedieť, čo sa deje v ich životoch a ako im môžem pomôcť. Takže... budem sa stále pýtať... a pýtať... a pýtať...

A keď moje deti budú staršie, viem, že sa budem musieť snažiť ešte viac, aby som sa mohla na ich životoch podieľať. Ale viem, že to bude stáť za tú námahu.

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • simona v. 09.01.2018, 11:08

    otazky su uplne paradne, aj ja musim byt velmi kreativna, lebo casto pocujem -uz si nepamatam, tak sme s muzom zacali kreativne patrat po odpovediach, urcite sa inspirujeme aj tymito, inak pekne meno - Grace :)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár