27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Drienok 2014

17.06.2014 , Foto: Projekt Život
Termín: 26.06.2014 - 29.06.2014 Mesto:Mošovce pri Turčianskych Tepliciach Zdroj:stránka organizátora
 
Milí priatelia a sympatizanti projektu Život, od 26. do 29. júna (od štvrtku do nedele) sa v areáli Drienku v obci Mošovce pri Turčianskych Tepliciach uskutoční druhý ročník prírodného jarmoku zameraného na krásne handmade výrobky a chutné domáce produkty, originálne odevy, obrazy a maľby, hudobné nástroje a mnoho iného.

Nejde o žiadny oficiálny jarmok zastrešený obcou, alebo komerčnou organizáciou, ale o veľké stretnutie priateľov a sympatizantov Projektu Život. Počas týchto štyroch dní budete mať možnosť postretávať úžasných šikovných ľudí, zúčastniť sa mnohých zaujímavých workshopov a tvorivých dielní, zoznámiť sa s bylinkami, liečivými rastlinami, prírodnými materiálmi a staviteľstvom a pôvodnými remeslami.

V areáli sa bude nachádzať hlavný hudobný stage, Busdriver stage, bazény, športové priestory a čajovňa. Od poobedňajších hodín sa uskutočnia koncerty všetkých možných hudobných žánrov tak, aby si každý prišiel na svoje. V noci nebudú chýbať ohňové show za doprovodu bubeníkov.

Program bude zhruba na 20 hodín denne a samozrejme sme nezabudli na deti, pre ktoré sme pripravili tvorivé dielničky, divadlá, mnoho hier a zábavný program. Okolie Drienku môžete využiť na prechádzky a nádhernú turistiku po Veľkej Fatre. Cieľom tohto podujatia je stretnutie a prepojenie šikovných ľudí a ich nádherných výrobkov nielen na internete, ale hlavne naživo. A čo je najdôležitejšie, hlavná myšlienka Projektu Život 'od ľudí, pre ľudí' je zároveň srdcom tohto podujatia.

Informácie:

  • raňajky sa budú vydávať od 8:00 do 10:00 ráno
  • večera sa bude vydávať od 18:00 do 20:00 večer
  • rozpis a časy jednotlivých workshopov nájdete na informačnej tabuli na infostánku vždy ráno
  • workshopy a diskusie budú prebiehať od 10:00 ráno do 20:00 večer (ak nebude uvedené inak)
  • mnohé workshopy sa budú prekrývať, preto si radšej dopredu vyberte, ktorých sa chcete zúčastniť
  • čajovňa u Sousedú bude otvorená nonstop
  • bazény a tenisové kurty v areáli budú k dispozícii

Stravovanie:

Počas celej akcie bude k dispozícii polpenzia - ako vegetariánske, tak aj mäsové menu. Posilnená bude práve vegetariánska kuchyna, ktorá bude mať tentokrát širšiu ponuku jedál. Večera sa bude skladať z polievky a hlavného jedla. Cena polpenzie mimo ubytovaných v penzióne a chatkách je 7 €. Túto polpenziu si môžete objednať v prípade, že budete mať ubytovanie v stanoch alebo mimo areálu Drienku. Zároveň sa môžete najesť priamo v reštaurácii penziónu. Vlastný pohár a príbor je výhodou.

Stanové mestečko:

  • stanovanie, kempovanie a pobyt v areáli (4 € osoba/noc, 2 € dieťa/noc - od 5 do 15 rokov)
  • vstup s karavanom alebo autom s prívesom (1 € deň/noc)
  • elektrická prípojka do karavanu (4 € deň)
  • samostatná polpenzia (7 € osoba/deň)
  • vstup so psom do areálu je povolený, vodítko je povinné!
    (DOPLNENÉ: tieto ceny kempovania určuje prevádzkar areálu)

Vstupné:

  • Cena lístka je 10€ na celú akciu (bez ubytovania a stravy), deti do 15 rokov zdarma.
  • HAPPY BIRTHDAY! ak budete mať v deň, ktorý prídete na Drienok narodeniny, máte vstup zdarma :)
KDE: Areál Drienok Mošovce, Na Drienok 460, 038 21 Mošovce

Plánováné aktivity:

Cirkus-Kus
Prvá škola nového cirkusu na Slovensku, v ktorej sa môžete naučiť techniky nového cirkusu, či vychutnať si úžasné vystúpenia. Našou filozofiou je priniesť fenomén nového cirkusu ukazujúc, že zvládnutie cirkusovej akrobacie, žonglovania a iných zručností nie je vôbec komplikované. Aj na Drienku sa na vás tešia naši lektori. V piatok budú prebiehať workshopy zamerané najmä na acrobalance a slackline, ktoré povedie náš francúzsky hosť Guillaume Loconte a v sobotu sa budeme venovať pestrým technikám žonglovania. Samozrejme, že po zotmení nebude chýbať ani svetelná a ohňová show o ktorú sa postará skupina Inspinia (Cirkuskus juggling crew).

Divadlo Jaja
Profesionálne divadelné vystúpenie 'Námorníci verzus Piráti' v podaní divadla Jaja. V interaktívnom švandení s Jajou budete unesení na šíre more rovno medzi pirátov a námorníkov! Príbeh o pirátoch (čo by sa len bili a zle robili, ktorí sa vydajú hľadať poklad mysliac si, že zlato a striebro získajú ... ale stretnú prekrásnu Obludé a zažijú veľa dobrodružstiev – lodnú kanonádu, boj s príšerami kde na lodi nebudú chýbať pirátski kamaráti - potkan a papagáj a námorníkoch, ktorí dúfam pomôžu pirátke Jaje. Kto napokon vyhrá a kto bude porazený? Rozhodnete vy, aký koniec k vám pripláva! Čo je dôležitejšie? Striebro a zlato alebo priateľstvo?

Divotvorenie z prírodnych materiálov (Stanislava Hrubá)
Workshop pre deti, kde si precvičia svoje prstíky pri viazaní uzlíkov s rôznymi paličkami, ulitkami, šiškami, kvetmi, plodmi a všetkým možným v lese a na lúke nájdeným. Vzniknú prekvapivé závesy, obrázky a ozdôbky (nielen) do detských izbičiek.

Výroba drevených misiek a lyžičiek (Branislav Krejčík)
Workshop opracovávania dreva a vyrábania drevených misiek, lyžičiek a drevených vecí. Drevo ako aj potrebné ostré nástroje na obrábanie dreva budú k dispozícii.

Základy prežitia v prírode (Slaffko)
Obľúbený workshop základy prežitia v prírode s lektorom Slaffkom. Nebude chýbať zakladanie ohňa v daždi, hľadanie vhodného miesta na prenocovanie v lese, príprava prachna a použitie kresadla, praktické využitie brezovej kôry, inštalácie celty proti dažďu a mnoho ďalšieho. Tento workshop je vhodný ako pre deti, tak pre dospelých, ktorí sa na ňom mnoho naučia.

Tovarišstvo historických remesiel a zručnosti
Stánky s pôvodnými remeslami kováč, rezbár, keramikár, maľovanie na sklo, výrobky z kože, výroba kraslíc, výroba sviečok, výroba medovníkov, paličkovanie a mnoho ďalších remesiel.

Výroba drevených misiek a lyžičiek
(Branislav Pagáč)
Workshop výroby a povrchovej úpravy drevených misiek a lyžíc tradičnými metódami použitím teslice a lyžičkára.

Remeselné workshopy (Ľubica Zolczerová)
Tvorivé dielne zamerané na ľudové remeslá a na využitie prírodného a odpadového materiálu. Návštevníci si budú môcť vyrobiť rôzne dekoratívne a úžitkové predmety (šperky, kvetináče, dózy, vázičky, hudobné nástroje).

Workshop kosenia kosou (Ľubomír Lúčny)
Nakovanie kosy, brúsenie a ošetrenie kosy, zladenie kosiska s kosou a techniky kosenia.

Všetko o stromoch (Michal Kuzma)
Workshop by mal poukázať na dôležitosť stromov pre túto planétu, prepojenie živlov a stromov, funkcií stromov o ktorých sa na školách neučí, o postavení stromov v histórii ľudstva, a naučiť zásady správnej výsadby stromu a starostlivosti oň.

Drôtikovanie (Ľubica Drengubiaková)
Vyrábanie šperkov a dekoratívnych predmetov z drôtika, koráliek, kamienkov alebo gombičiek.

Kožiarska dieľňa (Mirjam Valkovičová)
Výroba kožených výrobkov, workshop razenia a spracovávania kože a kožených výrobkov.

Rezbárstvo (Petr Novotný)
Vyskúšanie si techniky rezbárstva na rôznych drevených výrobkov. Pripravené budú polotovary misiek, lyžíc, formičiek na sladkosti a sošky. Zapožičanie potrebných nástrojov a podelenie sa o znalosti ohľadom spracovávania dreva.

Keramika s pálením (Martin Dudek)
Stavba predmetu z miestnych surovín a jeho dodatočný výpal v peci.

Recyklačné tvorenie z papiera (Miriam Sušienková)
Vyrábanie srdiečok, anjelikov a predmetov zo starého papiera formou pletenia.

Recyklované háčkovanie (Beáta Horváthová)
Úvod do háčkovania, príprava starého nepotrebného oblečenia, jeho nastrihanie a samotné tvorenie. Uháčkovanie si nového odevu zo starého.

Tvorba obrazov z piesku (Janka Klímová)
Vytváranie vlastných obrazov z piesku pomocou plastovej nalepovacej fólie a sypaním farebného piesku.

Lukostreľba (Viktor Engel)
Všetko o lukostreľbe, teória a prax, učenie techniky mierenia a strieľania do terčov.

Maľovanie tričiek (Veronika Chochovolá, Miroslav Hanečka)
Ručné maľovanie na tričká špeciálnymi farbami na textil.

Maľovanie šálok (Andrea Hutková)
Kreatívne maľovanie vlastného pohára farbami na sklo.

Maľovanie hennou (Veronika Chocholová)
Intuitívne maľovanie hennou po rukách, nohách a tvárach nielen pre deti.

Ekoumenie (Eva Matkuliaková)
Výroba šperkov, úžitkových predmetov a všeličoho iného z odpadového a prírodného materiálu. Materiál si nemusíte nosiť, prinesie ho Evka.

Textárska dielňa (Peter Lachký)
Písanie pesničkových textov, teória okolo rýmov a rytmusu. Praktické cvičenia a na záver zhudobnenie textov.

Drevený kolotoč

Vozenie na drevenom, ručne poháňanom kolotoči v košíkoch.

Omaľovávanky (Veronika Chocholová)
Detské omaľovávanky s tématikou Drienku.

Jazdy na koníku a poníku (Michaela Maruniakova)
Vozenie detí aj dospelých v areáli i mimo neho na koni alebo poníkovi.

Zóna bez peňazí
Súčasťou Drienku bude aj populárna Zóna bez peňazí, kde môžete priniesť veci, ktoré nepotrebujete a zároven môžu poslúžiť niekomu inému. Spraviť si radosť bez peňazí, vymienať či darovať, to je hlavnou myšlienkou tejto akcie, ktorá bude vo vlastnom stane počas celého festivalu. Ak teda máte doma veci, ktoré by ste radi niekomu venovali, máte túto možnosť.

Kompletný prehľad aktivít TU.

Napíšte komentár