17. 06. 2024 Adolf

Detská zóna na BRaKu

25.05.2024 Autor: Laura , Foto: BRaK - Bratislavský knižný festival
Miesto:Nádvorie Starej radnice Termín: 02.06.2024 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
441961551 773918038253911 987403370667345187 n

Zdroj: Bratislavský knižný festival

Ani tento rok sme na BRaKu nezabudli prichystať program pre drobcov. 
Od piatka do nedele nás nájdete na nádvorí Starej radnice, kde budú prebiehať detské čítania, zaujímavé workshopy, nájdete tu oddychovú zónu aj knižný kútik - a určite aj nejaké prekvapenie. 
Príďte spolu s nami osláviť krásny Deň detí!
Detskú zónu sme pre vás pripravili spolu s Múzeom mesta Bratislavy, kníhkupectvom Martinus, OZ Krajina čitateľov, Mestskou knižnicou a spoločnosťou Curaprox.

PROGRAM
PIATOK:
  • 14:00 - Zo sveta húb: rozprávanie o knihe Myko
  • 15:00 - Hľadá sa huba neznáma: workshop s Danielou Olejníkovou
  • 16:00 - Workshop: Leporelo s Marekom Cinom
  • 17:00 - Panáčik, kôstka, slivka, poleno a zase panáčik: Zážitkové čítanie s Janou Oľhovou
  • 18:00 - Kazizubkovské divadielko


SOBOTA:
  • 9:00 - Medvedie raňajky s Tami
  • 10:00 - Divadlo houže: Vlk na mesiaci
  • 11:00 - Workshop so Šimonom Pisárom Ondrušom
  • 13:00 - Workshop: Vymýšľance s časopisom Slniečko
  • 14:15 - Dobrodružný OFFroad
  • 15:00 - Worskhop dievčaťa bez hranostaja: O Katke, ktorá chcela byť deduškom
  • 17:00 - Diskusia: Je čítanie brokolicou alebo luxusnou čokoládou?
  • 18:00 - Bublina: Workshop a prezentácia knihy Správa z planéty Romanesco


NEDEĽA:
  • 10:00 - Divadlo TUŠ - Opice z našej police
  • 11:30 - Richard Stanke číta knihu Traja kamoši a fakticky fantastický výlet
  • 15:00 - Z knihy do časopisu, z časopisu do knihy



PODROBNOSTI O PROGRAME
PIATOK 31.5. :
14.00 Zo sveta húb: rozprávanie o knihe Myko
Huby o sebe vytvorili časopis, aby svoj svet predstavili ľudským čitateľom. Pomohli im s tým český autor Jiří Dvořák a slovenská ilustrátorka Daniela Olejníková, ktorí spolu prídu na BRaK. Tento kompletný spravodajca zo sveta húb získal mnoho ocenení (aj cenu Bologna Raggazi Award v kategórii non-fiction) a vy sa môžete dozvedieť niečo z jeho podhubia.

15.00 Hľadá sa huba neznáma: workshop s Danielou Olejníkovou
Huby! Sú záhadné, inteligentné, krásne, a majú schopnosti, o ktorých si my ľudia môžeme nechať akurát snívať. Sú všade okolo nás a majú najneuveriteľnejšie podoby. Vedci však odhadujú, že doteraz sa nám podarilo objaviť a popísať iba malý zlomok z množstva týchto fascinujúcich stvorení na našej planéte. Šéfredaktor Fungus X. Imperfectus preto vyzýva verejnosť - vás - o vytvorenie a zaslanie príspevkov s vyobrazením a popisom novoobjavených druhov. Dielňa je vhodná pre každého, kto rád strihá a lepí.
Vhodné pre deti: od 4 rokov
Kapacita: 20 osôb

17:00 Workshop grafickej dielne LiBRoRuM: Leporelo s Marekom Cinom
Dostaň sa do knižnej formy! Do akej? No predsa do leporela, jedna z prvých knižných foriem ktorá ti prejde cez ruky. Deti si budú môcť na workshope vymyslieť a vyrobiť vlastné leporelo. Za pomoci Mareka Cinu a jeho knižnej a grafickej dielne LiBRoRuM. Takže lepenka, páska, papier a lepidlo a tvoje ruky plus hlava
Vhodné pre: od 7 rokov
Kapacita: 20 osôb


17:00 Panáčik, kôstka, slivka, poleno a zase panáčik: Zážitkové čítanie s Janou Oľhovou
Dobrodružné a komické rozprávanie jedného hovoriaceho polena sleduje životný príbeh slivkovej kôstky plný zvratov a eskapád. Na podujatí bude mať každé dieťa k dispozícii zapožičanú knihu Chrudoša Valouška a Vojtěcha Maška a môže sledovať text spolu s herečkou Janou Oľhovou.
18:00 Kazizubkovské divadielko
Kazizúbkovia sa vedia šikovne skryť do medzierok medzi zúbkami. Detský chrup je ich obľúbené ihrisko, hlavne keď ich deti zásobujú sladkosťami. Našťastie prichádzajú dvaja obávaní čističi Lili a Lolo so svoju výbavou kefiek, šablí a nití, aby zúbky pred Kazizúbkami zachránili. Interaktívna klauniáda o záchrane zubnej skloviny pre celú rodinu, po ktorej vám zostane svieži pocit na jazyku.
__________________________________________________________________________________


SOBOTA 1.6. :
9.00 Medvedie raňajky s Tami
Poznáte najznámejších medvedích šéfkuchárov Nedveďa a Miška? Nepoznáte? Nevadí! Zoznámi vás s nimi Tami - Tamara Šimončíková Heribanová. Vytvorí si s vami masky maškrtných medveďov, pripravíte si mňamózne raňajky, prečítate príbeh a snáď nič nezbrumíte. Dovidenia a dobrú chuť!
Vhodné pre deti: od 4 rokov
Kapacita: bez kapacity

10.00 Divadlo houže: Vlk na mesiaci
Hlavný hrdina - Vlk, je posadnutý túžbou dostať sa na Mesiac. Opustí preto svoju svorku a vydáva sa na strastiplnú cestu do neznáma. Po ceste stretáva mnoho zvláštnych bytostí, nápadne sa podobajúcich na staré známe Kozliatka či Červenú čiapočku. Predstavenie nabúrava ilúziu a stereotypné interpretácie rozprávkových bytostí, ktoré musia v tomto príbehu čeliť závažným problémom. Tvorcovia inscenácie vyrobili scénu aj bábky z materiálov, určených na vyhodenie (staré oblečenie, PET fľaše, starý nábytok).
Účinkujú: Lukáš Takáč, Matej Truban
Scenár a réžia: Matej Truban
Dramaturgia: Hana Launerová
Bábky a scéna: Michaela Zajačková
Produkcia: Matej Truban, Zuzana Bilská

11:00 Workshop so Šimonom Pisárom Ondrušom - Písanie básničiek
Deti si vyskúšajú napísať svoju vlastnú báseň. Naučia sa čosi o inšpirácii, nechajú rozkvitnúť nápad a napokon si svoje verše naklepú na písacom stroji. Sprevádzať ich bude básnik ulice Šimon Ondruš Pisár.
Vhodné pre: od 7 rokov
Kapacita: 12 osôb

13.00 Workshop: Vymýšľance s časopisom Slniečko
Ponorte sa do sveta fantázie s legendárnym časopisom Slniečko. Špeciálne čítanie a workshop z časopisu Slniečko zapojí všetky vaše zmysly – najmä zmysel pre fantáziu a vymýšľanie. Nie nadarmo sa predsa hovorí, že Slniečko prebúdza detskú zvedavosť!
Vymýšľaním sprevádzajú šéfredaktorka Kristína Soboň a redaktorka Soňa Púček Balážová.
Slniečko je umelecký časopis pre deti bez reklám. Prináša kvalitné literárne texty a hravé ilustrácie slovenských autorov a autoriek. Je určené na spoločné čítanie v škole i doma. Vychádza už takmer sto rokov a radí sa medzi to najlepšie, čo literárny trh ponúka pre mladších čitateľov.
Vhodné pre: od 5 rokov
Kapacita: 20 osôb

14.15 - 14.45 Dobrodružný OFF Road
Keď dvaja strážcovia národného parku Gerhard a Frenky objavia v lese staré zhrdzavené auto, ešte netušia, ako veľmi zmení ich životy. Knižka Zuzana Liškovej prináša divokú jazdu krásnou prírodou, pri takmer nemožnej oprave tédvojky, ale najmä pri hľadaní kamarátstva a pochopenia. Vydajte sa spolu s nimi na parádny OFFroad!

15.00 Worskhop dievčaťa bez hranostaja: O Katke, ktorá chcela byť deduškom
Aj vás sa dospeláci pýtajú, čím budete, keď vyrastiete? Katka má na to jasnú odpoveď. Bude deduško. Lebo Deduško má na ňu vždy čas, počúva staré hity z rádia, kŕmi holuby a vo vrecku má vždy cukríky. A najlepší je ten jeho obláčikový účes.
Príďte si vypočuť príbeh o Katke a Dedkovi, bude v ňom aj hudba a nakoniec si každý vyrobí malého deduška do vrecka. Lebo mať dobrého dedka vždy so sebou, to je paráda.
Pozývame malé aj veľké deti, bude to bžunda.
Vhodné pre: všetky deti
Kapacita: 20 osôb

17.00 Diskusia: Je čítanie brokolicou alebo luxusnou čokoládou?
Dieťa sa čitateľom nerodí. Stáva sa ním: najprv doma, potom u babi v obývačke, neskôr v škole, a potom medzi rovesníkmi - no iba ak má okolo seba veľa kníh (a tiež nejakého čítajúceho dospelého).
Čitateľské sebavedomie slovenských detí patrí medzi najnižšie z krajín EU. Ani tých kníh doma (a dokonca ani v školách) nie je až tak veľa ako by sa zdalo. Ako teda pomôcť deťom zaľúbiť sa do kníh? Ako ich naučiť čítať a zároveň naučiť knihy vyhľadávať a užívať si ich? A čo s tým povinným čítaním?
O tomto všetkom sa budeme zhovárať s Michalom Rehušom z Centra vzdelávacích analýz, s Miriam Halamičkovou, liečebnou pedagogičkou a lektorkou zážitkového čítania, a možno príde aj Učiteľská osobnosť Slovenska. Diskusiou vás prevedie Viki Marcinová z OZ Krajina čitateľov.

18.00 Bublina: Workshop a prezentácia knihy Správa z planéty Romanesco
Workshop a krst nového picturebooku z vydavateľstva Bublina: "Správa z planéty Romanesco". Workshop povedie Miriam Halamíčková a deti sa prostredníctvom interaktívnych aktivít oboznámia s ekologickými témami a naučia sa, ako môžu prispieť k ochrane našej planéty. Následne spolu oslávime oficiálne uvedenie knižky na trh a spolu s deťmi ju pokrstíme, pričom nebude chýbať ani autorka knižky Tereza Oľhová. Tešíme sa na Vás a na spoločné dobrodružstvo na planéte Romanesco!
Moderovať bude Vanda Gábrišová a Broňa Schragge.
________________________________________________________________________________

NEDEĽA 2.6. :
10.00 Divadlo TUŠ - Opice z našej police
Dostali ste na narodeniny hračku, ktorú ste nechceli. Barborka dostala plyšovú opicu, no ona chcela zvieratko – naozajstné. No aj plyšová opica sa môže stať naozajstným kamarátom a Barborka s ňou zažije veľa dobrodružstiev. Inscenácia vznikla na motívy rovnomennej knihy od Kristy Bendovej. V predstavení Divadla TUŠ hrajú: Kristína Sviteková a Barbora Zamišková.
Inscenácia vznikla v spolupráci s vydavateľstvom Buvik.

11.30 Richard Stanke číta knihu Traja kamoši a fakticky fantastický výlet
Herec Slovenského národného divadla Richard Stanke prečíta z knihy Traja kamoši a fakticky fantastický výlet. Autorka série kníh Traja kamoši Barbora Babča Kardošová v štvrtej časti potvrdzuje, že zázraky existujú a vďaka dobrým priateľom sa aj tie najzložitejšie chvíle v živote dajú zvládnuť ľahšie. Podujatie organizujeme v spolupráci s vydavateľstvom Wisteriabooks, ktoré titul vydalo ako audioknihu.

15.00 Z knihy do časopisu, z časopisu do knihy (literárno-umelecké laboratórium časopisu Slniečko)
Časopis Slniečko vznikol pred takmer 100 rokmi so zámerom ponúknuť kvalitné čítanie všetkým deťom. Snažil sa vynahradiť malým čitateľom často finančne nedostupné knihy. Dnes pracuje Slniečko ako kompas tých najlepších slovenských detských kníh a zároveň ako literárne a ilustrátorské laboratórium pre začínajúcich ale aj etablovaných autorov. Kristína Soboň a Soňa Púček Balážová Vám priblížia, ako sa s láskou tvorí legenda najstaršieho slovenského časopisu pre deti.

Napíšte komentár