18. 05. 2024 Viola 23°C Búrky

Európska Banská Bystrica

05.05.2024 Autor: Annie
Termín: 10.05.2024 Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
438094692 760139932963565 1449010296801729365 n

Zdroj: banskabystrica.sk

Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie, ako aj v súvislosti s pravidelnou oslavou Dňa Európy, sa viaceré banskobystrické inštitúcie prepojili s cieľom pripraviť podujatie zamerané na podporu myšlienky zjednotenej Európy a vzájomnej spolupráce - Európska Banská Bystrica – Stronger Europe in the world. Cieľom podujatia je zhodnotiť, ale aj podporiť pochopenie výhod a príležitostí, ktoré nám členstvo v Európskej únii prináša.

V piatok 10. mája, od 13:00 hod. do večerných hodín, spojí Námestie SNP mnohých dôležitých aktérov v oblasti medzinárodnej spolupráce v rámci jednodňového podujatia, Európska Banská Bystrica – Stronger Europe in the world. Obyvatelia i návštevníci si budú môcť užiť zaujímavý kultúrny program a široké spektrum sprievodných aktivít.

Súčasťou sprievodného programu budú rôzne interaktívne aktivity - hlavolamy a hry od Vedecká hračka, o. z., Máme radi spoločenské hry | iHRYsko.sk, Lukáš Both - zberateľ Rubikových kociek či tvorivé dielne vďaka Stredoslovenské osvetové stredisko.

Zamestnanci Finančnej správy sa pod Hodinovou vežou postarajú o vytvorenie simulovaných hraníc s colnou búdkou, rampou a colníkmi v oficiálnych uniformách. Pripomenieme si tak obdobie, keď prechádzanie cez hranice jednotlivých európskych štátov nebolo samozrejmosťou, a jeho súčasťou bola kontrola dokladov i prevážaného tovaru. Program zatraktívnia aj kynologickými ukážkami poslušnosti a nasadenia špeciálne vycvičených služobných psov, ktoré sú schopné zaistiť pri záchytoch drogy, tabakové výrobky, predmety CITES chránené druhy rastlín a živočíchov a pod.

Pre záujemcov bude pripravený Banskobystrický pas, na ktorý si budú môcť zbierať v informačných stánkoch pečiatky. Za 20 vyzbieraných pečiatok získajú „víza“ na Hodinovú vežu zdarma, ktoré budú môcť využiť do 31. mája 2024.

Podujatie spestrí kultúrny program v podaní žiakov tanečného odboru ZUŠ Jána Cikkera Banská Bystrica, študentov Fakulta múzických umení - Akadémia umení v Banskej Bystrici, Univerzitný folklórny súbor Mladosť UMB či talentovanej slovenskej speváčky a skladateľky Andy Lou, ktorá pôsobí v Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici. Najmenší si budú môcť vďaka Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici vychutnať ukážku predstavenia Gašparkova cesta do Európy. Ukážka je z textu pôvodnej ľudovej hry, ktorú hrával náš ľudový bábkar Anton Anderle tak, ako ju hrával aj jeho otec, starý otec i stará mama. Program vo večerných hodinách uzavrie DJ Rasta.

Tešíme sa na vás!

Napíšte komentár