27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Trópy v Turci – exotické orchidey

01.03.2024 Autor: Externý prispievateľ, Foto: snm.sk
Termín: 06.04.2024 a ďalšie Mesto:Martin Zdroj:stránka organizátora

plagat Tropy v Turci exoticke orchidey 2024

Viac ako 100 druhov exotických orchideí a ich hybridov predstaví výstava s názvom Trópy v Turci – exotické orchidey. V Múzeu Andreja Kmeťa ju môžete navštíviť od 19. marca do 7. apríla 2024.

Návštevníci budú mať možnosť pozorovať druhovú rozmanitosť, tvarovú rôznorodosť a farebnú pestrosť kvetín, ktoré sa právom považujú za kráľovné rastlín. Vystavené druhy poskytli súkromní pestovatelia, Botanická záhrada Univerzity Komenského a firma Terra Koruna, doplnkové rastliny tiež firma Orchid Garden a kvetinárstva Fiorella, U Kvetka a Záhrada.

Orchidey sa stali vzácnym dovozným artiklom už pri prvých objaviteľských cestách do tropických oblastí a boli pýchou každej botanickej záhrady. V 19. storočí divorastúce druhy tropických orchideí zásobovali európsky kvetinový trh, no zároveň dochádzalo k ničeniu pôvodných populácií v trópoch. Dnes sú takmer všetky v prírode rastúce druhy chránené, pestovať a obchodovať možno len s umelo vyšľachtenými druhmi. Vo svete je známych viac ako 30-tisíc druhov orchideí doplnených o veľké množstvo hybridov.

Ich pôvodným domovom boli trópy a subtrópy, no ich celkové rozšírenie siaha cez mierne pásmo až k polárnym oblastiam. Obsadzujú najrôznejšie stanovištia od nížin po vysoké hory, od močiarov, cez lúky po suché horúce stráne, od tmavých pralesov po otvorené slnečné plochy. Zástupcov orchideí môžeme nájsť aj v našej prírode. Z osemdesiatich druhov a poddruhov je však až 77 vedených v červenom zozname ohrozených rastlín Slovenska.

Sprievodnou aktivitou výstavy bude workshop, ktorý sa v Múzeu Andreja Kmeťa uskutoční v nedeľu 24. marca 2024od 11.00 do 16.00 hod. Jeho súčasťou bude ukážka presádzania orchideí, pestovateľské rady, odporúčania na výber substrátov a hnojív, ako aj pomoc v boji proti škodcom na rastlinách (o 11.00 a 15.00 hod.) a tiež ukážky viazania kytíc s orchideami, ktoré pripraví kvetinárstvo U Kvetka. Počas trvania workshopu si návštevníci budú môcť zakúpiť rastliny od firmy Terra Koruna. Ak tento termín nestihnete, orchidey od tejto firmy si budete môcť kúpiť aj 19., 23., 31. marca a 6. či 7. apríla 2024 počas otváracích hodín Múzea Andreja Kmeťa.

Napíšte komentár