25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Lego – stavebnica na kolesách

25.05.2023 Autor: MS
Termín: 17.09.2023 a ďalšie Mesto:Radoľa Zdroj:stránka organizátora

lego plagat

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sprístupnilo vo výstavných priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli od 21. mája výstavu Lego – stavebnica na kolesách.  / 21.5- 17.9.2023 /

Výstava prezentuje modely vozidiel Pavla Vaněka a Dominika Rajninca z Trenčína. Obaja autori sú členovia slovenského fanklubu stavebnice Lego ® - TatraLUG (Lego ® User Group), ktorý združuje fanúšikov z celého Slovenska a pár členov má aj z okolitých krajín.

Výstava je zameraná na automobilizmus. Vystavené sú ťahače, osobné, nákladné, terénne, závodné vozidlá. Najväčším modelom na výstave je cestný vlak MACK TITAN dlhý 2,2 m so 46 kolesami. Ďalší ťahač Mack Anthem & trailer má 1,35 m. Model MB Future Truck bol ocenený na medzinárodnej súťaži Lego – TECHNIC, cieľom ktorej bolo postaviť kamión budúcnosti  roku 2045. Pozoruhodné sú aj ďalšie exponáty. Pri veľkých vozidlách sa počet dielov pohybuje v rozmedzí šesť až osemtisíc, tie najväčšie majú aj cez desaťtisíc dielikov. K modelom zo série Lego – TECHNIC sú priložené aj popisky s technickými údajmi. Autorom motorizovaných modelov je Pavol Vaněk. Ako podklady využíva fotky konkrétnej predlohy z internetu a potom skladá modely naostro z hlavy.

Dominik Rajninec na výstavu zapožičal modely áut zo série MODEL TEAM a CREATOR EXPERT. Sú to oficiálne modely vozidiel podľa návodov, ale aj modely podľa vlastnej fantázie. Plániky si kupuje na internete a niektoré prerába aj na iné modely. Z vystavenej kolekcie si návštevníci môžu pozrieť napr. Chevrolet 3100, Mercedes C 126, Ford Mustang, Porsche 911 Targa, F1, kamión, mixér na cement a ďalšie zaujímavé modely.

Výstava je sprístupnená do 17. septembra 2023. Srdečne Vás pozývame na jej prehliadku.

Napíšte komentár