28. 04. 2024 Jarmila 20°C Polooblačno

Eko vychytávky, ktoré zlepšia život každej Supermamy

Autor: MS, Foto: sdetmi.com, V spolupráci

Všetko, čo dnes urobíme, nakúpime, vyhodíme, bude mať zajtra vplyv na našu Zem, na ktorej budú žiť naše deti a vnúčatá. Každý malý skutok sa počíta. Na začiatok stačí, ak budete nakupovať menej a  keď tak od firiem, ktoré sa snažia o udržateľnosť. Podporte ich a zazdieľajte ich nápady.

Malé kroky k zmene

Skúste to nenásilne a postupne. Na začiatok úplne postačí ak zmeníte jednu vec vo svojom živote.

  • Obmedzte dopravu autom! Chôdza má veľa zdravotných benefitov a tak zabiješ dve muchy jednou ranou.
  • Šetrite energiu - vodu, elektriku - koniec koncov aj cena energii si to sama od seba pýta :)
  • Neplytvajte jedlom a zaraď do stravy viac ovocia a zeleniny - nespracovanej stravy.
  • Ignorujte módne výstrelky - módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete. Je spojený s detskou prácou či zlými pracovnými podmienkami v továrňach. Generuje množstvo "rýchlokvasenej módy", ktorú si už ďalšiu sezónu neoblečiete. Nakupujte oblečenie striedmo. Stavte na kvalitu nad kvantitou. 
  • Inšpirujte sa našimi tipmi :)

Včelobal na desiatu, či včelovak na chlieb

042023

Zdroj: vcelobal.sk

Kombinácia praktickosti, zaujímavého dizajnu a ekologických materiálov je dnes veľmi obľúbená. Keď si však ľudia na Slovensku ešte nedávno chceli kúpiť znovu použiteľný obal na potraviny, ktorý by nebol z plastu, spĺňal by kritérium citlivého prístupu k prírode a zároveň by bol pekný, nemali takmer žiadnu alternatívu. Všetko zmenil zaujímavý koncept s názvom Včelobal, ktorý ponúka opakovane použiteľné ekologické obaly vyrobené na Slovensku.

Kúpite na vcelobal.sk


Posilnite deťom imunitu s mikrobylinkami My greens

8

Zdroj: mygreens.sk

Chcete naučiť deti jesť zeleninu? Mne sa to podarilo, až keď som objavila Mikrobylinky - My greens.

Sú to vlastne prvé výhonky zeleniny, ktoré dosiahli fázu prvého lístka. Majú síce iba 10 cm, ale obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínov, antioxidantov a minerálov ako dospelá zelenina. Neuveriteľné!
Keďže sú malé, nenápadné, spočiatku som sa ich snažila zamaskovať a prepašovať do jedla. Čo sa mi aj darilo, ale objavila som niečo ešte lepšie. Kúpila som detskú sadu na pestovanie  tzv. Micro Záhradku a deti som priamo zapojila do sadenia, polievania, pestovania. Cítili sa ako malí farmári. A  hádajte čo sa stalo? Nevedeli sa dočkať toho, kedy ju budú môcť aj ochutnať!
Pestré farby, skvelá chuť, malé, milé, ako stvorené pre deti a oni vôbec netušili, že práve jedia brokolicu :)
Žiadne hnojivá, herbicídy ani pesticídy, iba iba voda, pôda a svetlo. Bylinky sú v ponuke  jednotlivo aj ako sady. Gazdinky určite ocenia aj väčšie rodinné sady.

 Kúpite na mygreens.sk


Ecolocco vychytávky 

3

Zdroj: ecolocco.sk

Milujeme krásne a kvalitné veci a zároveň sa snažíme žiť čo najviac udržateľne. A vôbec sa to nevylučuje. Keď mala naša tínedžerka malý sviatok, vedela som, že chcem niečo pekné, kvalitné a ekologické.
Eko darčeková krabička od Ecolocco mi hneď padla do oka. Odličovacie tampóny z bavlny a bambusu, štýlová krabička na ich uloženie, lufa do sprchy, multifunkčná taška, a skutočná vychytávka - teleskopická slamka ideálna na cestovanie, piknik alebo len tak do kabelky, hlavne ak máte radi mochito :) Prihodila som ešte lístky do kina a ideálny darček bol na svete!  A mal úspech, potešil, nevytvoril zbytočný odpad a je šetrný k prírode. 
Na stránke Ecolocco majú okrem darčekových balení aj kopec iných EKO vychytávok. A ak sa neviete rozhodnúť, darčeková poukážka to istí a obdarovaný si vyberie sám. Žiť udržateľne je prospešné pre nás, pre planétu, ale hlavne pre naše deti a budúce generácie. 

Kúpite na ecolocco.sk


Ekologická látková plienka zn. babylove

7

Zdroj: mojadm.sk

Ochrana životného prostredia začína s najmenšími! Jednorazové plienky sú super vynález, len keby neprodukovali tak strašne veľa odpadu. Okrem toho, že nie sú šetrné k životnému prostrediu, pôsobia nepriaznivo aj na určité typy detskej pokožky so sklonom k ekzému.

Nová generácia látkových plienok vyzerá už úplne inak ako za čias našich mám. Pozostávajú z prateľnej látkovej plienky a výkonnej jednorazovej vložky do plienky. Ponúkajú 12-hodinovú ochranu proti pretečeniu, sú celoplošne priedušné, extra mäkunké a šetrné k pokožke. Ekologické plienky zn. babylove nature Hybrid sú bez parfumácie, emulzií a prírodného latexu. Je čas vymeniť alebo obmedziť používanie jednorazových plienok a myslieť ekologicky už od našich najmenších!

Kúpite na mojadm.sk


Cestovný udržateľný hrnček od Ekonetky

Vychytavky 2023 vzor 4

Zdroj: ekonetka.sk

Káva a čaj so sebou, to je moje. Nuž, ale keď si spomeniem koľko odpadu som pri tom vyprodukovala jednorazovými kelímkami, kým som narazila na tento cestovný recyklovaný pohár, nie som na seba pyšná. Pohár Circular & Co je opakovateľne použitý a vyrobený z použitých jednorazových kelímkov.  Aj z tých mojich.  :( 
Vydrží mi až 10 rokov a potom je znova recyklovateľný! Okrem recyklovateľnosti ma ešte na ňom baví, že ho otvorím aj zatvorím jednou rukou a to zmačknutím vrchnáka hore - dole. Super vychytávka na cesty!
Circular netečie, nepáli v ruke a udržuje nápoj dlhšie teplý alebo studený. A to najlepšie nakoniec - pri pití z neho nemusím sŕkať kávu malou dierkou, pretože jeho dômyselný dizajn my umožní piť z neho po celom obvode viečka tak, ako by som pila zo svojej obľúbenej šálky. Úžasný príklad toho, ako sa dá z odpadu vytvoriť niečo nové a pekné.
Zľavový kód na 15% zľavu termohrnčeka circular je SDETMI.COM  a platný je do 30.4.

Kúpite na ekonetka.sk 


nosha - jediná ekologická aktovka na trhu

4

Zdroj: nosha.sk

O tejto značke som sa prvýkrát počula na festivale s environmentálnym zameraním. Bolo pred Vianocami a ja hľadajúc eko a udržateľné darčeky som objavila noshu - ekologickú aktovku. Spĺňa nielen prísne ERGONOMICKÉ kritéria, ale čo mňa naozaj očarilo na tejto aktovke je, že je KOMPOSTOVATEĽNÁ!
Ak mi doslúži, neskončí v koši, ale pokojne ňou môžem nakŕmiť dážďovky v komposte. :)
Je ľahučká takže nášmu malému prváčikovi sadla ako uliata. Minimalistický, ale zároveň hravý dizajn,  praktická, prírodná, navyše vyrobená s láskou na Slovensku.
Za mňa úplne ideálna aktovka do školy, či batoh na výlety  Nosha je priateľská k prírode aj detským chrbátikom. 

Kúpite na nosha.sk


 

Veselá knižka o sadení- Čo robila Zorka v pondelok

1

Zdroj: albatrosmedia.sk

Konečne je tu jar a s ňou spojené aj sadenie kvetiniek a rôznych semienok. Tento rok sa k nám sadiť semienka už konečne pridá aj ten náš najmenší drobec. A aby ho sadenie ešte viac bavilo, kúpili sme mu úžasnú knižku - Čo robila Zorka v pondelok. Zorka býva v malom domčeku so záhradkou so svojou mamou a babičkou. Práve babička ju učí, ako sadiť správne semienka a starať sa o ne. A keďže Zorka je šantivé a neposedné dievčatko, tak sem-tam aj niečo vyvedie. Čo bláznivé sa jej práve stalo v pondelok, to sa dočítate práve v tomto príbehu. A ako bonus na konci knižky nájdete aj návod, ako správne zasadiť semienka.

Kúpite na albatrosmedia.sk


Čistiace pleťové obrúsky na odlíčenie

9

Zdroj: nivea.sk

Na odlíčenie make-upu som hľadala už dlhšie EKO náhradu, keďže ide u mňa o dennú rutinu. A naďabila som na textilné odličovacie tampóny, ktoré používam v doma a striedam ich s týmito čistiacimi pleťovými obrúskami "na outdoor". Ideálne je hodiť si ich do kabelky alebo pri cestovaní na dovolenku do kufra a nepotrebujem k nim žiadnu pleťovú/micelárnu vodu či odličovač. Obrúsky sú zo 100% prírodných vlákien a bez mikroplastu. Oceňujem, že po odlíčení nemusím tvár opláchnuť, stačí mi použiť jeden obrúsok. Balenie obsahuje 25 ks. A dajú sa použiť aj na ruky či iné časti tela, keď sa dieťa zašpiní a poruke nič iné nemám :)

Viac info nájdete na nivea.sk


Smoothie mixér ORAVA – nakrájajte doma, rozmixujte kdekoľvek a neplytvajte plastami

6

Zdroj: orava.eu

Zabudnite na ťažké, nezdravé jedlá a vyhnite sa nakupovaniu plastov. Hitom v zdravom stravovaní sa stali ovocné a zeleninové smoothies, ktoré telu dodajú vitamíny, minerály, vlákninu a iné zdraviu prospešné látky. Nemusíte si smoothie kupovať za nemalé peniaze v nákupných centrách – zakaždým servírované v jednorazových plastových pohároch. Pripravte si ho doma – a rozmixovať ho, aby bolo čerstvé, môžete kdekoľvek – cestou do práce, na výlete aj uprostred lesa. Na to vám výborne poslúži prenosný USB smoothie mixér Orava. Doma ho nabijete, nakrájate doň kúsky ovocia a zeleniny a takto pripravený si ho vezmete so sebou. Objem 400 ml je postačujúci na výdatnú desiatu alebo olovrant. Mixér sa môže pochváliť extra ostrým antikorovým štvorčepeľovým nožom, rýchlosťou až 20 000 ot/min a praktickým uškom pre pohodlný transport. Oceníte ho aj pri príprave smoothie pre vaše dieťa – rozmixujete ho preň hoci aj na detskom ihrisku.

Kúpite na www.orava.eu


Zero waste umývanie riadu vás bude baviť

5

Zdroj: pottenpannen.sk

Umývanie riadu sa vďaka zero waste súprave na umývanie riadu z dielne prestížnej francúzskej značky Andrée Jardin stalo mojim obľúbeným upratovacím rituálom. Súprava obsahuje výrobky z čisto prírodných materiálov – ručne vyrábaná drevená kefa s vymeniteľnou hlavicou je zhotovená z bukového dreva a štetín z vlákien tampico, získaných z rastliny agáve. Hubka je vyrobená z celulózovej buničiny a je 100 % biodegradabilná. Súčasťou balenia je aj tuhé mydlo na riad s vôňou mäty a citróna, ktoré výborne čistí a zbavuje mastnoty.

Túto súpravu zero waste na umývanie riadu si môžete kúpiť v predajni Potten & Pannen – Staněk v NC Central alebo na www.pottenpannen.sk


Napíšte komentár