19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Vyrobte si s deťmi vianočnú výzdobu

Autor: MS
vianocna vyzdoba

Zdroj: pexels.com

Deti Vianoce nepochybne zbožňujú a netrpezlivo na ne čakajú počas celého decembra. Spestrite si spoločne čakanie a zabavte sa pri výrobe vianočnej výzdoby. Tieto jednoduché vianočné dekorácie hravo zvládnete vyrobiť aj s ich pomocou.

Vystrihovačky na okná

Rôzne obrázky vystrihnuté z bieleho alebo farebného papiera patria k jedným z najjednoduchších dekorácií. Nie je preto žiadnym prekvapením, že takýto typ dekorácií vyrábajú deti aj v škôlke.

Do vystrihovania jednoduchších obrázkov sa tak môžete pustiť už s deťmi od 4 rokov, zložitejšie obrázky si nechajte, kým budú deti staršie, prípadne si prácu rozdeľte – dieťa vystrihne jednoduché veľké línie a vy sa postaráte o malé detaily.

Šablón na vystrihovačky je plný internet. Inšpirovať sa môžete napríklad na Pintereste. Táto aktivita dieťa nielen zabaví, ale prispeje aj k rozvoju jeho motoriky.

Voňavé ozdoby na stromček

Jednoduché a krásne voňavé vianočné ozdoby si s deťmi môžete pripraviť z pomaranča a škorice. Pomaranč si nachystajte pár dní vopred – nakrájate ho na kolieska a dajte vysušiť.

Deťom prichystajte bavlnky rovnakej dĺžky a nechajte ich navliecť na ne jednotlivé pomaranče. Nitky zaviažte na uzol a voňavé prírodné ozdoby sú hotové.

Podobné ozdoby si môžete vytvoriť aj z celej škorice. Pri nej však bude viazanie o niečo zložitejšie – spojte 2 až 3 škorice, omotajte ich v strede jemne bavlnkou a vytvorte uzlík. Príprava týchto ozdôb je preto vhodná skôr len pre staršie deti, prípadne si deti nechajte len ako milého „povzbudzovateľa“.

Reťaz na vianočný stromček

Ďalšou jednoduchou ozdobou, s ktorou si poradia aj tí najmenší, je papierová reťaz na vianočný stromček. K zábave vám bude stačiť farebný papier (môže byť aj krepový, ale nie je to podmienka), nožnice a lepidlo.
Papier nastrihajte na rovnako dlhé pásiky, napríklad 2 x 7 cm. Tie následne nechajte dieťa prekladať cez seba a konce vždy zlepte lepidlom.
Vytvoriť si takto môžete originálnu reťaz na stromček, ale aj dekoráciu na stenu – napríklad snehuliaka. V tomto prípade stačí farebné papieriky vymeniť za biely a na posledný nakresliť tváričku a zvyšok gombíky. Tí zdatnejší môžu snehuliakovi vytvoriť ešte aj klobúk, či dolepiť ruky a metlu ( vetvičku).

Ozdoby na stromček z modelovacej hmoty

Plastelína a deti, to jednoducho ide dokopy. Vymeňte ju za bielu modelovaciu hmotu, pridajte vianočné vykrajovačky a rôzne farbičky, a môžete si spoločne vyrobiť ozdoby na stromček, ktoré vám bude chváliť každá návšteva.
Postup je jednoduchý. Hmotu vyvaľkajte, povykrajujte „koláčiky“, upečte a na koniec spoločne rôzne pomaľujte, či inak vyzdobte. Všetko potrebné na prípravu „koláčikov na stromček“ nájdete napríklad v Tedi. Pozrieť si jeho ponuku môžete TU.

Svietnik so zimnou krajinkou

Výroba tejto dekorácie je ako stvorená pre deti, ktoré rady kreslia. Pripravte im zaváraninový pohár a bielu farbu na sklo. Pohár stačí jemne pomaľovať, na vrchu ozdobiť čipkou alebo stužkou a získate tak krásny originálny svietnik. So zaváracím pohárom môžete jednoducho vytvoriť aj ďalšie pekné svietniky.
Rovnako ako bude žiariť svietnik, keď dáte doňho sviečku, budú žiariť aj očká deti, keď uvidia akú krásu sa im podarilo vyrobiť.

Gule na stromček zo špagátu

Pamätáte si, ako sa v minulosti omotávali veľkonočné vajíčka s bavlnkami? Podobne si môžete vytvoriť aj gule na vianočný stromček. Úplne najjednoduchší postup je kúpiť si polystyrénové gule a tie omotať špagátom.
Ak chcete povýšiť vaše tvorenie na vyššiu úroveň, pripravte si balóniky, rôzne farby bavlniek alebo vlny a škrob. Balónik nafúknite na požadovanú veľkosť a celý postupne ozdobte bavlnkami. Hotový balónik ponorte do škrobovej vody a následne nechajte vyschnúť.
Pamätáte si ešte všetky tie pocity pred Vianocami, keď ste boli dieťa? Čarovná vianočná atmosféra a spoločná príprava na najkrajšie sviatky v roku, poteší každé dieťa. Neváhajte preto a doprajte svojim deťom chvíľu svojho času pri spoločnom vianočnom tvorení.

Napíšte komentár