29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Banské múzeum s hlbinnou expozíciou

Autor: Annie
Adresa:Mútnik – Skálie 1, Hnúšťa Telefón:+421907 318 119 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Banské múzeum predstavuje banícke dejiny mesta i regiónu. Jeho súčasťou je i vstup do nevyužívanej časti stále činnej bane, čo je slovenský unikát. Nové Banské múzeum je prístupné bezplatne, unikátom je vstup do činnej bane.

Banské múzeum Hnúšťa, situované v lokalite Mútnik pri ťažobnom areáli Gemerskej nerudnej spoločnosti (GENES), sa zameriava predovšetkým na históriu baníctva v regióne Gemer-Malohont, konkrétne na ťažbu a spracovanie rúd železa, neskôr mastenca a magnezitu. Múzeum ponúka aj expozíciu atraktívneho minerálu – pyritu, ľudovo nazývaného mačacie zlato. Pyrit sa v regióne Hnúšte vyskytuje ako sprievodný minerál v mastencovo – magnezitových ložiskách a práve tu sa našli najväčšie exponáty v rámci celého Slovenska.

Expozícia múzea disponuje značnou zbierkou baníckych predmetov, minerálov či exponátov odkazujúcich na históriu okolia mesta Hnúšťa. Celkový obraz interiéru obohacuje dioráma vstupu do banskej štôlne so žilou pyritu. Návštevníkov prevedie históriou aj zaujímavý dokumentárny film s unikátnymi zábermi podzemných štôlní. Súčasťou návštevy múzea je aj krátky vstup do hlbinných priestorov bane, v ktorej návštevníci prejdú 600 metrov.

Dvere múzea budú otvorené každú sobotu o 10:00 na jeden vstup. Sprevádzaný vstup do podzemia je potrebné si rezervovať minimálne dva dni vopred na telefónnom čísle 0907 318 119.

Vstupné:
  • vstup do múzea je zdarma
  • kombinácia múzeum + banské podzemie - 4 €/osoba
  • vstup je povolený deťom od 5 rokov

Mapa: N 48° 36′ 16″ E 19° 57′ 35″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár