20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Turistika s deťmi: Roháčske plesá a Roháčsky vodopád

Autor: Simona
Adresa:Zuberec - okruh okolo Roháčskych plies a vodopádu Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

S deťmi sme už prešli zopár túr po celom Slovensku, ale okruh Roháčske plesá s Roháčskym vodopádom v Západných Tatrách považujeme určite za jednu z tých najkrajších túr!

Roháčske plesá

Zdroj: Karol Schutz

Popis túry

Túru začína aj končí na parkovisku pod lanovkou Roháče - Spálená. Odporúčame si nabaliť veľa vody a občerstvenie pre deti, hoci sú na trase aj bufety, hore pri plesách ste už odkázaný na vlastné zásoby. 

Ťatliakovo jazero

Zdroj: Karol Schutz

Priamo z parkoviska sa môžete vydať lesíkom po zelenej turistickej značke smer Ráscestie - Šindľovec, odkiaľ už idete miernym stúpaním po asfaltovej ceste až k rozcestníku Adamcuľa. Tu sa cesta/okruh rozdeľuje a je len na vás, ktorým smerom sa rozhodnete ísť:

  • ľahšie stúpanie - ale naopak náročnejšie klesanie - príjemnejšie pre deti, klesanie od plies je ale náročnejšie na kolená. Bufet obchádzate v podstate po hodine túry, následne už musíte čerpať z vlastných zásob. Držte sa trasy Adamcuľa - Ťatliakova chata - Ráscestie v Smutnej doline  - Roháčske plesá - Pod Predným Zeleným - Roháčsky vodopád - Adamcuľa a späť na parkovisko.
  • náročnejšie stúpanie ale pozvoľnejšie klesanie - výhoda je, že občerstvenie s bufetom na Ťatliakovej chate je na konci túry, tak deti môžete motivovať. Nevýhodou je dosť prudké stúpanie v prvej časti túry. Držte sa značiek: Chata Zverovka – Adamcuľa – Roháčsky vodopád – Pod Predným Zeleným – Roháčske plesá –  Rázcestie v Smutnej doline – Ťatliakova chata – Adamcuľa – Chata Zverovka (čas chôdze približne 5 hodín spolu tam aj späť, prevýšenie 760 m) – najprv červená a potom modrá a zelená značka. 

My sme sa rozhodli ísť kvôli deťom asi jednoduchšou trasou s ľahším stúpaním a zvládli to všetci školáci v našej skupinke od 7 rokov. Staršie deti túru tiež hravo zvládnu, len treba motiváciu a kvalitné zásoby jedla - a rodičom pevné nervy.

Roháčske plesá

Zdroj: Daniel Masár

Plesá sú nádherné, vodopád ešte krajší. Mali sme šťastie aj na kamzíky, tak sa deti veľmi tešili. Na viacerých miestach sa dá posedieť na lavičkách, či pri náučných tabulách, deti sa postupne budú tešiť zo štyroch Roháčskych plies, ako sa vynárajú počas túry.

Cesta trvá približne 5 hodín spolu tam aj späť, výhľady aj okolitá príroda, ale naozaj stoja za to!

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Mapa: N 49° 14′ 4″ E 19° 42′ 57″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár