19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Výstava Ako sa žilo pod Malými Karpatmi v 4. tisícročí pred Kristom?

19.04.2022 Autor: Claudinka
Miesto:Malokarpatské múzeum v Pezinku, M. R. Štefánika 4, Pezinok 902 01 Termín: 29.10.2022 a ďalšie Mesto:Pezinok Zdroj:stránka organizátora
Vystava Ako sa zilo

Zdroj: Malokarpatské múzeum

Trvanie výstavy: 22. 4. 2022 až 29. 10. 2022

Obdobie 4. tisícročia pred Kristom na Slovensku ako aj v malokarpatskom regióne je archeológmi označované výrazom neskorá doba kamenná (eneolit, doba medená). Je to epocha viacerých objavov a inovácií v spôsobe života pravekých obyvateľov. Veľké zmeny priniesol objav kolesa, voza či orby. Žiadaným materiálom na výrobu šperkov a pracovných nástrojov sa na začiatku eneolitu stala meď. Jej zdroje našli pravekí ľudia i v Malých Karpatoch. Pod ich svahmi, ale aj na strategických vyvýšených miestach, si stavali domy a budovali osady.

Výstava prezentuje vybrané predmety pochádzajúce z novších aj starších archeologických výskumov alebo z náhodných nálezov odovzdaných do múzeí v regióne. Návštevníci uvidia keramické nádoby charakteristické pre kultúrne skupiny ľudí neskorej doby kamennej. Keramická urna z Pezinka – Grinavy je dokladom dobového pohrebného rítu. Poznatky a zručnosť eneolitického človeka sa pretavili do rôznorodých medených predmetov. Popri vystavených sekerkách vyniká robustný sekeromlat nájdený vo Fialkovej doline v Bratislave - Devíne. Pracovné nástroje však ľudia naďalej vyrábali aj z kameňa, o čom svedčia ďalšie exponáty.

Výstava je určená pre širokú verejnosť, obzvlášť vhodná je pre rodiny s deťmi a pre školské skupiny. Prostredníctvom sprievodných aktivít si môžu najmä detskí návštevníci zábavnou formou vyskúšať život pravekých ľudí. Sprievodnými podujatiami budú komentované prehliadky, tvorivé dielne a interaktívny edukačný program „Ako sa žilo pod Malými Karpatmi? Zostúp s nami do doby medenej.“ Edukačný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vystava Ako sa zilo2

Zdroj: Malokarpatské múzeum

Napíšte komentár