20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Aby naše deti správne rozprávali

Autor: Laura , Foto: raabe.sk, PR správa
caroline hernandez tJHU4mGSLz4 unsplash

Zdroj: raabe.sk

Stále viac ľudí bez ohľadu na vek či profesiu nadobúda dojem, že „dnešné deti horšie rozprávajú“. Je to tak, majú množstvo problémov s rečou. Ako im pomôcť doma, kedy už vyhľadať pomoc a vôbec, je to záležitosť pre logopéda?

Rodina je vzor

Najprirodzenejším zdrojom detského slovníka je komunikácia s rodičmi. Aj tá má množstvo premenných. To, akým spôsobom sa doma rozprávajú, či je to komunikácia sústredená, čas plne venovaný dieťaťu alebo len nesústredené odpovede na detské otázky, či dieťaťu rodičia čítajú, koľko a ako dlho dieťa pozerá televíziu, to všetko ovplyvňuje vývin detskej reči.

Najčastejšie poruchy detskej reči v predškolskom veku

S oneskoreným alebo nesprávnym nástupom reči bojuje 5 - 19% populácie. K najčastejším patria poruchy ako dyslália, oneskorený či narušený vývin reči, zajakavosť alebo elektívny mutizmus.

Do prvej triedy základnej školy nastupuje až 40% detí s chybnou výslovnosťou. K bežným a často vyskytujúcim sa poruchám výslovnosti patrí rotacizmus, kedy dieťa nesprávne vyslovuje „R“  a sigmatizmus, kedy ide o chybné tvorenie sykaviek.

Kým vyhľadáme odbornú pomoc

Rodičia často pátrajú na vlastnú päsť a sami hľadajú zdroje v snahe pomôcť svojmu dieťaťu. S týmto zámerom prináša brožúra LOGOPÉDIA VČAS – OTÁZKY A ODPOVEDE 

3D logopedia vcas FIN

Zdroj: raabe.sk

odpovede na najčastejšie otázky rodičov o vývine detskej reči, jeho podpore, ťažkostiach a o starostlivosti u logopéda. Prináša odpovede na 125 otázok, ktoré trápia rodičov. Vysvetľuje ako sa rozvíja detská reč, ako ju môžu podporiť rodičia, čo všetko ju ovplyvňuje. Prináša tipy, ako pomôcť dieťaťu s ťažkosťami.

 

 

 

 

 

Ako bonus obsahuje oromotorické kartičky na cvičenie správnej výslovnosti. Podľa jednoduchých inštrukcií zábavnou hrou rozcvičíte detské ústa a jazýček a posuniete detskú výslovnosť tým správnym smerom.

Logopedia vnutro jan2022

Zdroj: raabe.sk

Napíšte komentár