19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Odišlo by vaše dieťa dobrovoľne s cudzím človekom?

Autor: Zuzka
little girl holding hands with father

Zdroj: freepik.com

Viaceré sociálne experimenty poukázali na to, že deti sa častokrát dôverčivo nechajú zlákať cudzím dospelým na odchod z ihriska kvôli roztomilému psíkovi alebo ľahko vpustia do domu cudzieho človeka.  Stačí iba trochu vynaliezavosti. Deti nedokážu pochopiť, že usmievavý, dobre vyzerajúci dospelý človek, by mohol mať aj zlé úmysly. 

Sociálny experiment urobil komik Joey Salads. Komik sa najskôr s rodičmi na ihrisku dohodol, že príde, osloví ich dieťa a ukáže mu roztomilého psa s tým, že ak chcú vidieť ďalšie šteniatka, môžu sa s ním ísť na ne pozrieť. Oslovení rodičia sa s deťmi často bavili o tom, že sa nesmú rozprávať s cudzími ľuďmi a ani s nimi nikam odchádzať. Verili, že ak Joey ich dieťa osloví, utečú k mame. Ukázalo sa však niečo celkom iné. Hoci je video v angličtine, jeho obsah je jasný aj pre tých, ktorí tento jazyk neovládajú.

Nie je jednoduché dieťaťu vysvetliť, ako sa správne zachovať. Nestačí len príkaz, že s cudzím sa baviť nesmú. Zákazy a príkazy samé o sebe nestoja za veľa, pretože nie každý cudzí je automaticky zlý a nechceme z detí vychovať utiahnutých jedincov, ktorí budú mať neskôr problém nadviazať s niekým komunikáciu. Lepšie je dookola diskutovať, rozoberať rôzne situácie a na túto tému sa s deťmi rozprávať častejšie. Ideálne je zahrať sa s deťmi a namodulovať niektorú konkrétnu situáciu. 

Jedná základná rada:

Vždy, ale vždy musíte vedieť, kde je vaše dieťa. Vždy vám musí oznámiť, kde ide, hoc len odbehnúť za roh, či k susedom, alebo do inej uličky v nákupnom centre. Vždy vám to musí najprv oznámiť. 

Možno vám pomôžu aj rady od Polície Slovenskej republiky, ktoré zverejnili na ich Facebook stránke.

1

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

13

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

14

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

15

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

16

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

17

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Napíšte komentár