26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Chodník malých netopierov

Autor: Annie, Foto: regiongemer.sk
Adresa:Rákoš okr. Revúca Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Nad obcou Rákoš, priamo za hájovňou začína vstupnou bránou z agátového dreva Chodník malých netopierov. Náučný chodník má 14 zastávok, je dlhý 1,6 kilometra a prechádza lesným prostredím v nadmorskej výške od 374 do 481 metrov nad morom. Deti aj dospelí sa tu dozvedia viac o živote netopierov. Súčasťou chodníka je altánok s takzvaným Dubom času.

Informačné tabule chodníka prezentujú miestnu prírodu aj históriu baníctva, keďže vedie okolo starých banských diel, v ktorých sa nachádza veľká kolónia zimujúcich netopierov. Prvý infopanel informuje všeobecne o drevinách. Po niekoľkých desiatkach metrov prídete k ďalšej infotabuli a zabezpečeným banským dielam, ktoré ukrývajú spolu 7 tisícové kolónie vzácnych netopierov.

Vďaka Gabike Gužákovej má chodník aj nových obyvateľov - malých žaluďákov, ktorí si vystavali popri chodníčku svoje domčeky. Niektorých zbadáte ihneď, pri iných sa s deťmi zahráte na pátračov. S troškou fantázie si s Vašimi ratolesťami predstavíte aj to, ako sa kedysi žilo na tunajšom "zámčoku", ktorého ruina je dostupná od konca chodníka za necelú polhodinku pešej chôdze.
▫️

Pozorovať ich viete počas jarných i jesenných večerov, kedy z baní vylietavajú. Od septembra do polovice novembra (alebo príchodu prvých mrazov) intenzívne lovia potravu a vytvárajú zásoby tuku, ktorý im umožní prežiť zimné obdobie. Môžete tu vidieť viaceré druhy netopierov, ako je Lietavec sťahovavý, Podkovár južný či Netopier obyčajný.

Ďalším stúpaním sa dostanete až do najvyššieho bodu náučného chodníka - k bývalému milieru, miestu pálenia dreveného uhlia, kde sa nachádza aj ďalšia tabuľa, približujúca históriu uhliarstva. Odtiaľ sa starou uhliarskou cestou,  popri plote zvernice a infopaneloch o hubách, vtáctve, či vode klesá do doliny potôčika Rakyš, späť nad obec Rákoš, kde sa ukrýva aj neskororománsky kostolík skrývajúci vzácne fresky zo 14. storočia. Z nich najznámejšia zobrazuje Boha s troma tvárami a štyrmi očami!

Komu by sa ešte málilo, môže sa vybrať preskúmať zvyšky Rákošského hradu dostupného za polhodiny, po zeleno značenej turistickej trase vedúcej popri kostolíku.

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Jana 04.06.2022, 15:05

    Miesto vyzerá krásne, vďaka za tip, jediné čo má mrzí, že tie netopiere boli fotené s bleskom?!?!

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár