19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Cyklovýlet okolo Neusiedlerského jazera

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Podersdorf Am See, AT Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Obľúbené miesto na rodinné výlety - Neusiedler See, sa nachádza na pohraničí medzi Rakúskom a Maďarskom a ponúka nespočetne mnoho miest na pekné cyklovýlety, či prechádzky popri jazere.

Jazero je popri Balatone jediné stepné jazero v Európe. Leží v rakúskej spolkovej krajine Burgenland a v západnom Maďarsku. Samotná rakúska časť je súčasne najväčším jazerom v Rakúsku. Vyznačuje sa tým, že je obklopené pásmom trstiny, veľmi malou hĺbkou, miernym a veterným podnebím. Jedinečná fauna a flóra sú chránené dvomi národnými parkmi Neziderské jazero – Seewinkel a Fertő-Hanság, ako aj tým, že je zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Jedno jazero, množstvo cyklomožností

Cyklotrasa vedie okolo celého jazera, je na vás, aké staré a zdatné sú vaše deti v cyklistike. Stačí si iba vybrať, naplánovať a užiť si výlet :) Pozdĺž pobrežia nájdete aj viaceré informačné tabule, takže sa ľahko zorientujete. 
IMG 20210904 103415607Cyklovýlety si viete naplánovať aj sami, alebo sa môžete nechať inšpirovať našim okružným výletom, ktorý sme okrem cyklistiky skombinovali aj s plavbou loďkou, a to hneď dvakrát.

Cyklovýlet Podersdorf am See - Illmitz - Morbisch - Rust - Podersdorf

Ideálny cyklovýlet pre športovo zdatnejšie deti, skombinovaný plavbou loďou, ale aj cyklistikou približne 25km dlhou po rovine. Náš výlet sme začali v mestečku Podersdorf, ktoré je známe hlavne vďaka legendárnemu majáku na jazere. V meste je veľké bezplatné parkovisko, kde bez problémov zaparkujete. My sme si bicykle priniesli, ale v meste funguje aj viacero cyklopožičovní, samozrejme záleží od sezóny a všetko si najskôr overte na internete.

Z Podersdorfu sme sa vybrali smer Illmitz, cyklocesta nejde priamo popri pobreží, čo ale na atraktivite neuberá, keďže skoro každú chvíľu máte možnosť zastaviť pri rôznych rozhľadniach, či pozorovateľniach vtáctva a voľne žijúcich živočíchov.
IMG 20210904 103018458 HDRNešli sme však priamo do mestečka, ale odbočili sme doprava, smer k jazeru a prístavu. Táto časť cesty má približne 15 km. V prístave je veľký kemping a tiež možnosť prepraviť sa loďou/kompou na opačnú stranu jazera do mesta Morbisch. Odchody lodí sa menia v závislosti od sezóny a určite si odporúčame všetko naplánovať ešte z pohodlia domova.

Plavba trvala približne 20 min a bezplatne vám prevezú aj vaše bicykle. Za osoby sa platí, my sme za 2 dospelých a 2 deti zaplatili 26 eur. Viete si kúpiť aj obosmerný lístok, ak plánujete návrat naspäť tou istou trasou, kedy vás to vychádza lacnejšie.

Mestečko Morbisch je nádherné, plné vinárskych pivničiek a malých miestnych reštaurácií, kde si môžete dať obed, či dobrú kávu. Prístav vás privíta sochou slobody v menšej mierke ako tá v New Yorku, ale deti poteší :) Po krátkej prestávke sme sa prebicyklovali až do mestečka Rust (približne 7km), odkiaľ premáva zas iná kompa tentokrát už do nášho cieľa resp. štartu výletu, kde sme parkovali, mestečka Podersdorf.

Rust má ešte krajšie historické centrum s kaviarničkami, avšak prístav je trošku schovaný, a v čase, keď je nižšia voda, kompa premáva z iného miesta ako je značené, tak na to radšej upozorňujeme, lebo nám to spôsobilo problémy :) Celý výlet si treba dobre naplánovať a včas prísť do prístavu, keďže napríklad kompa z Rustu premáva len raz, či dvakrát denne v závislosti od sezóny. Po skončení prázdnin premáva len v obmedzenom režime. 

Po príchode do Podersdorfu si môžete užiť miestnu atrakciu a prípadne západ slnka na jazere :)
IMG 20210904 180324922 HDRJe na vás, ako si naplánujete výlet, či už v závislosti od sezóny, počasia alebo vašich cyklomožností a síl. Nám sa výlet veľmi páčil a budeme radi, keď inšpirujeme aj ďalších. 

Pripomíname, že ste celý čas v Rakúsku, čiže nezabudnite zobrať deťom pas a počas obdobia korony si overiť aj obmedzenia na hraniciach, či napríklad v reštauráciách a obchodoch.

Tip na zimnú sezónu

Počas leta jazero ponúka množstvo rekreačných aktivít, v zime zas, pokiaľ počasie praje a dlhodobo mrzne, jazero krásne zamrzne a vytvorí tak obrovskú ľadovú plochu na verejné korčuľovanie :)

Napíšte komentár