19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Štípance od hmyzu

Autor: Annie
savoiraimereu

Zdroj: savoiraimer.eu

Či už sme vo vode, na horách alebo na záhrade, kontaktu s hmyzom sa nevyhneme. Malá galéria štípancov, keby vás náhodou niečo uštiplo a nevedeli by ste čo to bolo...

Komár

Štípanec od komára pozná asi každý – malý červený hrbolček, väčšinou dobre ohraničený a bez viditeľnej stopy po vpichnutí. Bodnutie komárom je malá, okrúhla, nafúknutá hrčka, ktorá sa objaví čoskoro po bodnutí. Hrčka bude červená, tvrdá, opuchnutá a bude svrbieť. Aby sa vám uštipnutie čo najrýchlejšie zahojilo, snažte sa neškriabať. Tým sa totiž zvyšuje riziko rozvoja infekcie.

komar

Zdroj: howmade.ru

Muchnička

Otráviť leto vám môžu aj mušky tzv. muchničky alebo lapky. Sú relatívne malé a zavalité (2-6 mm), ale samičky tohto druhu dokážu bolestivo poštípať, viac ako komár. Na človeka nalietavajú hlavne v ranných a večerných hodinách, keď je zamračené aj celý deň. Miesto bodnutia opuchne a nepríjemne svrbí a páli. Je to spôsobené tým, že samičky muchničiek pri cicaní krvi vstrekujú do rany nielen látky zabraňujúce zrážaniu krvi, ale aj toxíny, ktoré uľahčujú prienik protizrážanlivých látok zo slín muchničiek do krvi. Po ich uštipnutí často vznikne opuch a začervenanie.

muchnicka

Zdroj: howmade.ru

Osa, alebo včielka

Po útoku včely a osy zostane bolestivé, opuchnuté miesto s viditeľným miestom vpichu. Včela v ňom zanecháva aj žihadlo. Vždy ho vyberajte maximálne opatrne, aby ste ho nestlačili a nevytlačili z vačku zvyšky jedu priamo do rany. Miesto býva opuchnuté a bolestivé ešte aj niekoľko dní. Pomáha cibuľový obklad. Pri uštipnutí osou telo reaguje na jed hmyzu v mieste vpichu bolesťou, svrbiacim sčervenaním a opuchom.

osa

Zdroj: howmade.ru

Ovad

Ich bodnutie je veľmi bolestivé, spôsobuje tvrdé opuchliny. Ovady sú aktívne hlavne za slnečnej páľavy, najviac však za sparného počasia pred dažďom. Po vpichu do kože človeka vzniká v jeho mieste opuch a začervenanie, neskôr postihnuté miesto veľmi svrbí. Svoju obeť vycítia na diaľku, zvlášť ich láka pot a parfém. Čiastočne ich odpudzuje vitamínový B- komplex.

ovad

Zdroj: howmade.ru

Sršeň

Vo všeobecnosti platí, že sršeň je pomerne mierumilovný inteligentný hmyz, ktorý sa bezdôvodne nepustí do konfliktu s človekom. Ak chceme mať od neho pokoj, nie je vhodné sa k nemu približovať. Ak však dôjde k uštipnutiu sršňom je dôležité zachovať pokoj. Ak je uštipnutý človek alergik, určite musí vyhľadať lekársku pomoc. Pri u nás najčastejšie vyskytujúcich sa sršňoch platí, že keď ich podráždite budú vás prenasledovať zhruba 20 metrov a ak Vás nedostihnú vrátia sa do úľa. Sršeň ázijský, ktorý do Európy prenikol v roku 2004 Vás bude prenasledovať dovtedy, kým Vás nedopadne. V takom prípade odporúčame zavrieť sa do auta a odísť preč, aby sršeň nebol schopný držať s vami krok.

srsen

Zdroj: howmade.ru

Kliešť

Uhryznutie kliešťom sa zvyčajne prejaví červenou škvrnkou, no spravidla v nej ešte kliešťa nájdete. Po vybratí kliešťa miesto dezinfikujte, ak v ňom zostala hlavička, zájdite na pohotovosť. Miesto uhryznutia po kliešti vždy sledujte. Ak sa červená škvrna rozširuje, prípadne má biely stred, máte bolesti, cítite sa slabý, vraciate, okamžite zájdite k lekárovi – môže ísť o lymskú boreliózu.

kliest

Zdroj: howmade.ru

Mravec

Uštipnutie mravcom sa prejavuje opuchom, niekedy hnisavým a dlhšie sa hojacim. Uhryznutie červeným mravcom je zvyčajne dosť bolestivé a nepríjemné, najmä keď je oblasť infikovaná a zapálená. Zvyčajne vyzerajú ako pľuzgiere s okolitou červenou oblasťou.

mravec

Zdroj: howmade.ru

Pavúk

Pavúk obyčajne neútočí na človeka, ak tak len v sebaobrane. Uhryzne len raz, opakované uhryznutia sú raritou. Pri uhryznutí nemusí vypustiť jed do rany tzv. suché uhryznutie. Ranu tvoria 2 bodky vzdialené od seba 1-10 mm.

pavuk

Zdroj: howmade.ru

Blcha

Blšie uštipnutie je pomerne maličké a zvyčajne sú štípance početnejšie, pričom sú zoskupené blízko seba. Vyzerajú ako malé červené "kopčeky" na koži, ktoré dokážu naozaj poriadne svrbieť a uprostred môžu mať krvavú bodku. Preventívne by ste mali kontrolovať posteľnú bielizeň, aby sa tam žiadne neskrývali a najmä, ak máte v byte domáce zvieratá, nenechávajte posteľ nestráženú. Na štípance pomáhajú špeciálne prípravky, no hlavne si ich netreba škriabať.

blcha

Zdroj: howmade.ru

Ploštica

Štípance od ploštíc sa od štípancov od bĺch líšia tým, že nasledujú v rade za sebou. Na človeka útočia predovšetkým v noci. V pokoji ležíte a zrazu cítite niekoľko bodnutí na jednom kúsku vášho tela. Štípance vyzerajú podobne ako od komára, miesto je podráždené a začervenané, s tmavšou bodkou uprostred. Najčastejšie sa vyskytujú tam, kde je to pre ploštice ľahko dostupné, teda na krku, ramenách a nohách a na miestach nezakrytých pyžamom.

plostica

Zdroj: howmade.ru

Prvá pomoc pri uštipnutí
  • v bežných prípadoch postihnuté miesto umyť vodou a mydlom, vydezinfikovať antiseptickým prípravkom (bežne dostupné produkty v drogérii alebo lekárni)
  • proti svrbeniu potierať miesto Fenistil gélom, Alpou, salicylovým, alebo gáfrovým liehom, 50% liehom, prípadne priložením ľadu
  • proti opuchu sú účinné obklady s octanom hlinitým, zinková masť alebo tekutý púder
  • z ľudových receptov: obklady z jedlej sódy, octové, cibuľové, levanduľový olej, plátok citróna, paradajky, rozdrvený list skorocelu, ...atď.
  • pri alergii či známkach infekcie sú väčšinou potrebné lokálne aj celkové antibiotiká, niekedy je potrebné hnisavé ložisko chirurgicky ošetriť, preto ihneď vyhľadajte lekársku pomoc.
Ako sa pred uštipnutím chrániť?
  • vyhýbajte sa rýchlym pohybom a panike
  • nenoste čierne a pestrofarebné oblečenie
  • doma vás ochránia ochranné sieťky, sviečky či odpudzovače hmyzu
  • noste dlhé rukávy, dlhé nohavice a pevné topánky
  • používajte repelenty, insekticídne náramky, vyrobte si domáci repelent
  • nie je vhodné používať parfémy, voňavé krémy na opaľovanie, šampóny a laky na vlasy
  • nie je vhodné konzumovať aromatické potraviny a sladkosti, zdržiavať sa v blízkosti odpadkových košov a zvyškov potravy
  • nechoďte naboso
  • v letných mesiacoch môžete konzumovať preventívne B-komplex tabletky. Účinok však nie je zaručený.

Mohlo by vás zaujímať:

Napíšte komentár