01. 05. 2024 Sviatok práce 25°C Jasno

Čierny hrad

Autor: Petula , Foto: ciernyhrad.sk
Adresa:Zlatno Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Čierny hrad bol postavený v pohorí Tríbeč nad obcou Zlatno, ktorá leží v Nitrianskom kraji v okrese Zlaté Moravce, 20 km od NItry .Hrad leží mimo hlavného hrebeňa a dostať sa dá naňho po žltej turistickej značke priamo zo Zlatna, alebo z Javorového vrchu, kde sa žltá značka križuje so zelenou, ktorá vedie po hlavnom hrebeni Tríbeča. Leží v nadmorskej výške 573 m.n.m.

Dnes je z hradu zrúcanina, zachovaná je už iba malá klenba hradného múru. Je dokázané, že z hradu viedli podzemné chodby  do okolia, jedna taká je vraj aj pod obcou Zlatno, avšak zatiaľ neboli preskúmané.

Datuje sa do 13. storočia. Jeho úlohou v minulosti bolo pravdepodobne brániť náleziská zlata v okolitých potokoch. Zrúcaninu sa aktuálne snažia oživiť dobrovoľníci z občianskeho združenia Čierny hrad, ktorí spolu s obcou Zlatno a ďalšími partnermi zveľaďujú aj okolie. V roku 2019 tu pribudlo nové sedenie k ohnisku.

Výstup nie je veľmi náročný, ku koncu s miernym stúpaním, vhodný však pre všetky vekové kategórie. Odhadovaný čas výstupu je 45 min - 60 min v závislosti od tempa.

 

Mapa: N 48° 28′ 25″ E 18° 17′ 32″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár