24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Jaskyňa Jánošíkova skrýša

Autor: Annie
Adresa:Budiná Telefón:. www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Jánošikova skrýša nazývaná aj Jánošikova izba sa nachádza v zvrásnenom andezitovom masíve Budinskej skaly. 7,5 m dlhá jaskyňa je vyhlásená za prírodnú pamiatku a je voľne prístupná verejnosti. Jaskyňu obklopuje krásna príroda sopečného pohoria Ostrôžky. Traduje sa, že v jaskyni sa skrývala Jánošikova družina, slúžila aj ako útočisko pre pastierov v nepriaznivom počasí. Jaskyňa bola v roku 1994 vyhlásená za chránenú.

Jaskyňa sa vytvorila mechanickým vyvetraním neznámeho telesa (pravdepodobne stromu) z andezitovej lávy a neskorším mrazovým opadávaním dosiek, najmä v chladných obdobiach starších štvrtohôr (pleistocénu). Andezitová láva na Budinskej skale je zvyškom lávových pokrovov, ktoré sa pred 13 miliónmi rokov vyliali z mohutnej sopky Javorie a spolu s vrstvami sopečných úlomkov pokryli svahy vulkánu.

Jánošíkova skrýša je prístupná z obce Budiná, leží len kúsok od asfaltovej cesty smerujúcej z Budinej do Podkriváňa. K jaskyni vedie značený turistický chodník. Vhodné na rodinný výlet aj pre najmenších, pre kočíky nie nakoľko je to v lese, do kopca.

Len 400 m ďalej nájdete Budinskú skalu, z ktorej je krásny výhľad na pohorie Ostrôžka a Poľanu.

Mapa: N 48° 27′ 53″ E 19° 25′ 41″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár