25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

3 netradičné hry, ktoré rozvíjajú detskú inteligenciu

Autor: Claudinka, PR správa

Existujú ešte vôbec hry, ktoré by vaše deti nehrali? Zaujať deti hrami nie je vôbec jednoduché. Po nejakom čase ich hra prestane baviť, stratia pozornosť, trpezlivosť ale i radosť z nej. Úlohou hier nie je len zábava. Pomocou hier si deti cibria svoju pamäť, predstavivosť, výrečnosť alebo motoriku.

Netradičné hry

Problém číslo jeden v rodinách s deťmi je jasný: Ako zabaviť mládež? Inšpirujte sa našimi animátormi, ktorí pre deti vo Wellness Hoteli Patince pripravujú počas tematických pobytov a prázdnin množstvo aktivít. Zabavte sa s deťmi hrami, ktoré okrem iného aj rozvíjajú ich inteligenciu, a zvládnete si ich zahrať už od dvoch hráčov aj doma. Vybrali sme 3 zaujímavé hry z nášho online magazínu, pri ktorých veríme, že sa doma zabavíte.

WHP animatori a aktivity

Animačné aktivity počas leta.

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

1. hra - Architekti

Architekti predstavujú interaktívnu hru, ktorá deti zabaví, donúti ich precvičiť si prsty a zároveň aj mozgové závity. Zabezpečte deťom potrebný materiál, vysvetlite im princípy a nechajte ich zabaviť sa. Všetku svoju energiu vložia do hry a vy sa budete tešiť, aké sú šikovné a dômyselné. Ak sa zapojíte takisto do hry, zistíte, že postaviť vežu rýchlo nebude také ľahké ani pre dospelého hráča.
Vek hráčov: mladšie aj staršie deti
Počet hráčov: 2 až 20
Trvanie: do 20 minút
Potreby: vrecko špagiet, marshmallows a gumové medvedíky – všetko podľa počtu hráčov

Pravidlá a princíp:

VEŽA:

  1. Deti rozdelíme podľa počtu na rovnako veľké skupiny. Pre každú skupinu bude potrebný jeden stôl. Ak nemáte k dispozícii stoly, deti môžu stavať na zemi alebo na podložkách, napríklad v podobe kníh.
  2. Každá skupina bude potrebovať: 3 marshmallows, 5 špajdlí, 10 gumových medvedíkov. (Je dôležité dodržať počty a férovosť. Ak jedna skupinka vyčerpá svoj materiál, nový nedostane.)
  3. Úlohou je v stanovenom čase vytvoriť čo najvyššiu vežu na svojom stole alebo podložke. To všetko iba pomocou materiálov podľa bodu č. 2.
    Samozrejme, dôležitým faktorom je aj stabilita – veža musí vydržať stáť aspoň 10 sekúnd (bez držania).
  4. Po uplynutí časového limitu vyhodnoťte veže podľa spomenutých kritérií a môžete vyhlásiť víťaza.

MOST:

  1. Deti sa opäť rozdelia do skupín a dostanú pridelený stôl/podložku.
  2. Ich úloha je v určenom čase vytvoriť, čo najdlhší most medzi dvoma stolmi/podložkami. To všetko iba za pomocou špagiet, marshmallows a gumových medvedíkov (počty zostávajú rovnaké).
  3. Po vypršaní stanoveného času vyhodnoťte mosty podľa spomínaných kritérií a vyhláste víťaza. 
WHP hra 1

Postaviť vežu dá sa zabrať aj dospelým hráčom.

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

2. hra - Na trhu v Bezi – Bezo

Ak by ste museli vycestovať na ďalekú expedíciu, čo by ste si mohli dovoliť kúpiť na trhu ? Hra rozvíja všímavosť maličkostí, pozornosť a zároveň trpezlivosť. Keď deti odhalia princíp, budú sa chytať za hlavu a pýtať sa, ako im to mohlo tak dlho trvať.

Vek hráčov: Zabavia sa všetky vekové kategórie
Počet hráčov: 3 až nekonečno
Dĺžka: Do 10 minút
Príprava: Bez prípravy

Pravidlá a princíp:
Pred začiatkom hry sa spýtajte, či niekto hru pozná. Ak áno, hra už nebude taká zábavná.
Bez vysvetľovanie pravidiel vedúci hry povie: „Pán učiteľ ide na trh do Bezi-Bezo, čo si z trhu prinesie?“ Všetci hráči navrhnú tovar, ktorý je podľa nich pre expedíciu dôležitý. Pri každej odpovedi reaguje vedúci dvomi spôsobmi: „Ty môžeš ísť s ním!“ alebo „Ty bohužiaľ nemôžeš na trh do Bezi-Bezo.“ Hráči skúšajú rôzny tovar pokiaľ nepochopia logiku hry. Tí ktorí si pôjdu do Bezi-Bezo pre mačky, bundu, ponožky, helmu, atď. vyhrajú, pretože predmety neobsahujú písmená I ani O (trh „bez I, bez O“). Naopak tí, ktorí si budú chcieť v Bezi-Bezo kúpiť oblečenie, rukavice či overal, odídu s dlhým nosom. Hra testuje dôvtip a logické myslenie.

Marina Patince2

Tematická plavba výletnou loďou po Dunaji z Prístavu Patince.

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

3. hra - Prepletené ruky Tiringa

Tiringa je hra, ktorá precvičuje motoriku. Nejde o nič ťažké, hrať ju môžete aj v aute, napr. v budúcnosti aj cestou na wellness do Patiniec. Vyskúšajte si hru s vašimi deťmi a zistite, kto je šikovnejší. Hra je skvelá na rozvoj motoriky, sústredenia a vytrvalosti.

Vek hráčov: Všetky vekové kategórie
Počet hráčov: 2 až 50
Trvanie hry: Do 10 minút
Potreby: všetkých päť prstov na rukách

Pravidlá a princíp:
Vytvoríme dvojice. Prvý hráč pevne spojí obe ruky – prsty vzájomne prepletie a ruky otočí dovnútra, ako znázorňuje fotografia. Druhý hráč sa postaví čelom proti. Tento hráč ukáže na ľubovoľný prst prvého hráča. Dôležité je, aby naozaj len ukazoval, no nedotýkal sa ho svojou rukou. Gratulujeme! S najväčšou pravdepodobnosťou ste zdvihli iný prst. Jednoducho ste oklamali svoj vlastný mozog. Hru môžete opakovať kým sa vám nepodarí robiť automatické pohyby. Človek si pri tejto hre precvičí okrem pozornosti a postrehu aj svoj mozog. Nie je ľahké ovládať vlastné prsty, keď ich máte v neprirodzenej polohe.

WHP hra 3a2

Prsty prepletiete a ruky dáte do vnútornej polohy.

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

Bonus - kreslenie s Flippym
Keď príde čas, aby ste si oddýchli aj vy, nastupuje Flippy - maskot Wellness Hotela Patince****. S tým skutočným sa teraz síce nemôžete stretnúť, no pripravili sme ho aspoň v podobe omaľovánky. Stačí, ak si ju doma vytlačíte a necháte deti sa realizovať jej vyfarbovaním. Ak nemáte tlačiareň, otvorte si obrázok vo formáte .jpeg v programe Skicár a deti môžu vyfarbovať aj takto.

➡️ Stiahnite si omaľovánku ako pdf na vytlačenie - TU ⬅️
➡️ Stiahnite si obrázok na vyfarbenie v počítači - TU ⬅️

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • dede 06.06.2022, 22:24

    super hry, iba v hre BEZI BEZO tržnica keď v slove ponožky nie je písmeno "o" tak v mojom mene nie je "e" :-)))))
    pekné leto prajem

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár