27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Naše najobľúbenejšie spoločenské hry

Autor: Zuzka
shutterstock 1225624939 2

Zdroj: shutterstock.com

Spoločenské hry nikdy nevyjdú z módy a nič lepšie ako čas strávený hraním sa s deťmi nie je. Ak sa práve rozhodujete, ktorú hru si vybrať, možno vám prídu vhod tipy na rodinné hry, ktoré máme odskúšané a majú v našich rodinách úspech. 

Párty Alias

Odporúčaný vek: 11+

Hra, ktorú si zbalíte na chatu, dovolenku, na Silvestra alebo na oslavu. Princíp hry je veľmi podobný ako u hry Aktivity, avšak ponúka ešte viac možností na zábavu.

Párty Alias je hra, v ktorej vysvetľujete ostatným spoluhráčom význam slov pomocou iných výrazov, takže používate napríklad synonymá, protiklady a nápovede. Na prémiových poliach vás čakajú aj iné úlohy: predvádzanie zvierat či povolaní, hľadanie vhodných rýmov, opisovanie slávnych osobností alebo hľadanie čo najväčšieho počtu slov začínajúcich na jedno písmeno...

Kúpite aj na eshop.sdetmi.com

148506804 1132269627205229 6913392245671894559 n

Zdroj: albi.sk

DIXIT

Odporúčaný vek: 8+

Zaujímavá hra, v ktorej sa paradoxne netaktizuje, ale využíva sa kreativita a fantázia. Dominantou hry sú krásne ilustrované veľké karty. Rozprávač si vyberie kartu a tú sa snaží nejakým spôsobom opísať...porekadlom, piesňou, básničkou alebo jedným slovom napr. "radosť". Ostatní hráči vyberú zo svojich kariet jednu, ktorá najviac vyhovuje danému opisu. Vyložené karty sa zamiešajú, odokryjú a hráči tipujú, ktorá karta je rozprávačova. Pointa hry je v tom, že rozprávač nezíska body, ak jeho kartu nik neuhádne (indície boli ťažké), ale ani ak kartu uhádnu všetci (indície boli príliš ľahké).

Pre menšie deti môže byť problém vymyslieť príbeh, hádanku a naopak podľa indícií uhádnuť kartu. Paradoxne u nás túto hru obľubuje najmladší člen rodiny a je to aj obľúbená hra u nich v družine. Na trhu je aj nová edícia Dixit Odyssey, ale nám sa viac páči klasická prvá verzia.  Ak sa vám karty opozerajú je možné dokúpiť si rozšírenie hry. 

dixit moje 2

Zdroj: sdetmi.com

Ticked to ride

Odporúčaný vek: 8+

Je to výborná rodinná hra v krásnom prevedení. Hlavnou dominantou  je mapa s mestami, ktoré sú pospájané vlakovými traťami.  Podstatou hry je prepojiť jednotlivé miesta stavaním železničnej trate. V hre taktizujete a až do samého konca nie je jasné, kto vyhrá. Hra má spád, nikto dlho nečaká. Plusom je krásny dizajn. Hrací plán, ako aj karty sú graficky veľmi pekné a malé vagóniky v piatich farbách sú čerešničkou na torte. Hra je jednoduchá, rýchlo pochopíte pravidlá, ale napriek tomu je veľmi zaujímavá. 
Vyťahujeme ju cez sviatky a hrávame celé Vianoce.

IMG 20201112 121940

Zdroj: sdetmi.com

Karuba

Odporúčaný vek: 8+

Karuba patrí medzi taktické hry.  Cieľom hry je nazbierať čo najviac bodov vo forme kryštálov a nájsť cestu k pyramídam v čo najkratšom čase. Hra sa nespolieha na šťastnú náhodu, ale naopak rozvíja logické myslenie detí a plánovanie krok za krokom. Pravidlá sa dajú upraviť a prispôsobiť veku detí, ale hravé deti okolo 8 rokov ju ľahko pochopia. Je to naša obľúbená rodinná hra, ktora zabaví nielen deti, ale aj partiu dospleých, ktorým tiež dá zabrať zvoliť správnu taktiku :).

karuba

Zdroj: sdetmi.com

Ubongo

Odporúčaný vek: 8+ 

Hra Ubongo je niečo ako hlavolam, ktorý pripomína hru Tetris. Cieľom hry je čo najrýchlejšie vziať tie správne dieliky a presne nimi zakryť biele polia na karte. Ten, kto zadanie zloží ako prvý, zvolá: „Ubongo!“ Hra je napínavá, baví veľkých aj malých. Pre menšie deti je vhodnejšia verzia Junior, ale my sme siahli po cestovnej verzii, ktorá je tiež vhodna pre menších, ale riešenia nie sú úplne jednoduché. Taká zlatá stredná cesta :).  V tejto hre dokážu deti prekvapiť a mnohokrát sú rýchlejšie ako my dospelí :).

Kúpite aj na eshop.sdetmi.com

IMG 20201112 192224

Zdroj: sdetmi.com

Monopoly Junior

Odporúčaný vek: 5+

Keď mal syn 4,5 roka uvažovala som, akú ďalšiu spoločenskú hru pre neho vybrať. Natrafila som na Monopoly Junior a muž ma odrádzal, že to bude pre neho ťažké.
A nemal pravdu, za čo som rada :). Táto hra syna naučila perfektne počítať a mal ju tak rád, že každý v rodine sa ju musel naučiť a krabicu sme vláčili na každý výlet či chatu so starými rodičmi.
Bez čítania už poznal všetky kartičky a pravidlá, vďaka čomu si precvičil aj pamäť. V hre hádžete kockou, kupujete políčka (v našej verzii garáže, pretekárske dráhy, opravovne...:)) a platíte za nájom súperom, ktorým stupíte na ich kúpené políčko. Do hry vstupuje aj pár náhodných premien ako karty náhody alebo väzenie. Kto má najviac peňazí vyhráva. Hrávame ju v dvojici, trojici alebo štvorici a rozhodne odporúčame. Dá sa kúpiť a v iných prevedeniach.
20201112 193721 1

Zdroj: sdetmi.com

UNO karty

Odporúčaný vek: 7+

Táto kartová karta cestuje všade s nami. Pravidlá su veľmi jednoduché, deti hru rýchlo pochopia. Cieľom hry je rýchlo sa zbaviť všetkých svojich kariet. Pri poslednej karte na konci hry víťaz zvolá "UNO"! Hra je rýchla, zábavna, má spád ako asi všetky kartové hry.

IMG 20201115 164110

Zdroj: sdetmi.com

Cestujeme po hradoch a zámkoch

Odporúčaný vek: 7+

V hre Cestujeme po hradoch a zámkoch Slovenskej republiky deti spoznávajú zaujímavé miesta. Zistia, kde sa ktorý hrad, či zámok nachádza a aké povesti sa k nemu viažu. Čo nás zaujalo na prvý pohľad, je to, že hra je veľmi pekne ilusitrovaná. Má podobný princíp ako Monopoly alebo Dostihy a jej hranie trvá dlhšie, tak cca hodinku.  Vyžaduje si taktiku a premýšľanie. Milovníci Monopolov si prídu na svoje :). My určite odporúčame!

hrady a zamky

Zdroj: sdetmi.com

Dobble

Odporúčaný vek: 6+

Táto hra naše deti nikdy neomrzí :). Pravidlá sú úplne jednoduché. Je to postrehová hra, kde základným princípom je hľadať rovnaké obrázky. Dobble je živá a veľmi zábavná hra. Stále sa pri nej nasmejeme. Ponúka 5 variantov hry. Výhodou je, že je malá, skladná, výborná na cesty. Nechýba na žiadnej našej dovolenke. 

Kúpite aj na eshop.sdetmi.com

dobble moje

Zdroj: sdetmi.com

Logik

Odporúčaný vek: 7+

Možno si niektorí ešte pamätajú túto hru zo svojich detských čias. Bola mojou najobľúbenejšou ešte pred 20-mi rokmi. Ked som ju objavila na trhu, musela som ju mať. Je pravda, že deti, až tak moje nadšenie nezdieľajú. Vyžaduje totiž logické myslenie a hlavne sústredenie. Občas to počas hry vzdajú :). Ale ak obľubujete logické hry, toto bude pre vás to pravé orechové. Ja na túto hru nedám dopustiť. 
Hra je iba pre dvoch hráčov, kde si jeden zvolí farebnú kombináciu zo 4 hracích figúrok, ktorá je schovaná. Protihráč sa rôznymi kombináciami farieb snaží do určitého počtu ťahu prísť na to, aké figúrky a a v akomm poradí sa skrývajú v zakrytej časti. Nápoveda je vo forme malých bielych a čiernych figúrok.

logik 2

Zdroj: sdetmi.com

Scrabble

Odporúčaný vek: 10+

Scrabble je hra, ktorá rozvíja slovnú zásobu. Hráč musí tvoriť nové slová z priložených písmen, čo nie je vždy jednoduché. Deti sa naučia množstvo nových slov a aj ich význam. Je to naša obľúbená hra už niekoľko rokov a vždy sa k nej radi vraciame. Hráme ju celá rodina od 9 do 70 rokov. Zažijeme kopec zábavy, keď sa nás deti snažia presvedčiť, že nimi vymyslené slovo, naozaj existuje :). 

scrable

Zdroj: sdetmi.com

Extra tip: Home-made (vlastná) rodinná hra

Odporúčaný vek: pre všetky kreatívne deti, 3+

Naše deti milujú spoločenské hry. Jedného upršaného dňa prišli s nápadom vytvoriť si vlastnú stolovú hru, zavreli sa na pár hodín do izby a tvorili :) Spravili herný plán, extra úlohy, peniaze, či hraciu dosku. Kreatíve sa medze nekladú, podporte deti a vytvorte si jedinečnú hru charakteristickú len pre vašu rodinu. Výhodou je, že tému hry si vyberiete sami so zameraním na záľuby detí, či rodiny. Figúrky sme si "požičali" z iných hier, prípadne viete použiť figúrky z rôznych zbieracích hier, ktoré robievajú potravinové reťazce (Harry Potter figúrky, autíčka, dinosaurov a podobne), ostatné už je na vašej fantázii :)

Napíšte komentár