19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Európsky týždeň mobility

16.09.2020 Autor: Laura , Foto: FB
Termín: 22.09.2020 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
119704488 3560073560722322 886539252974926483 o

Zdroj: FB

Dnes sa začína Európsky týždeň mobility - budete si môcť dať opraviť bicykel u cyklodoktora, vyskúšať nové elektrobusy, alebo si zahrať MHD Bingo o 90-dňové predplatné cestovné lístky.

Cez víkend 19. a 20. septembra budete môcť zadarmo vyskúšať moderné elektrobusy na trase linky M. Linka M bude premávať medzi 10.30 hod. a 18.00 hod. po trase SND (zastávka električiek oproti historickej budove SND) – Nám. SNP – Štefánikova – Hlavná stanica – Šancová – Račianske mýto – Legionárska – Dostojevského rad – nábrežie Dunaja – Mostová – SND.

Deti a mládež budú môcť súťažiť o tri 90-dňové cestovné lístky v originálnej súťaži Dopravný podnik Bratislava MHD Bingo. Ako sa zapojiť? Odfoťte sa s trolejbusmi a električkami aspoň na 14 linkách. Svoje selfie z dopravných vozidiel (môžu byť z interiéru aj exteriéru) treba zasielať, kľudne postupne či naraz, do správ na Messenger alebo Instagram Dopravného podniku Bratislava (@dpbratislava). Následne budú vyžrebovaní traja výhercovia/výherkyne.


V piatok od 9:00 do 12:00 DPB predstaví svoj elektrobus na akcii „Do školy na bicykli 2020“, ktorá sa uskutoční na parkovisku Ministerstva dopravy a výstavby SR a je určená pre žiakov základných škôl.
 Pri kúpe ročného predplatného lístka na bratislavskú MHD získate v predajniach DPB darček, ktorým je vstupenka do SNM – Historického múzea v priestoroch Bratislavského hradu. Využiť ju môžete napríklad na návštevu výstavy N89 – Cesta k slobode.


Príslušníci Mestská polícia Bratislava si na školách v Záhorskej Bystrici a v Staromestskej škole na Primaciálnom námestí v rámci Európskeho týždňa mobility zopakujú so žiakmi pravidlá cestnej premávky počas dopravnej výchovy.


Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji v týchto dňoch tiež sprístupnila online dáta o polohách spojov, odkiaľ sa môžete dozvedieť komplexné informácie o reálnej polohe spojov všetkých štyroch dopravcov, ktorí sú zapojení do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.


Mnohých určite zaujíma populárna zľava na ročné predplatné cestovné lístky - na základe pozitívneho ohlasu počas minuloročnej akcie v rámci Týždňa mobility pripravujeme trvalé riešenie na zníženie ceny za ročný predplatný lístok. Aj preto nie je možné ponúknuť jednorazovú zľavu na celoročný predplatný lístok počas Týždňa mobility. Proces trvalej zmeny cenníka bol poznamenaný situáciou súvisiacou s COVID-19 a aktuálne je schvaľovanie takejto zmeny ovplyvnené aj rozhodnutím vlády o sociálnom balíčku. Na podporu verejnej dopravy bolo spustené predlžovanie predplatných cestovných lístkov platných počas situácie súvisiacej s COVID-19.



A čo čaká cyklistky a cyklistov?
Slovnaft BAjk v tomto týždni posilní svoju flotilu o 150 nových BAjkov a navyše počas Európskeho týždňa mobility budete mať možnosť získať ročné predplatné žltého Bajku za symbolickú cenu. Každý deň prví dvaja, ktorí si ročný program zakúpia, ho získajú za 1,20 € namiesto 29,40 €.
Tento rok si opäť budú môcť cyklistky a cyklisti dať opraviť bicykle u cyklodoktora, a to v pondelok 21.9. od 17:00 do 19:00 na Primaciálnom námestí a v utorok 22.9. na Dvořákovom nábreží v tom istom čase.
V utorok 22.9. mesto nainštaluje sčítače cyklistov na Starom moste a na Dvořákovom nábreží. Čo prinesú? Zabezpečia nám lepšie dáta pri navrhovaní možných cyklotrás. Sčítače budú v podobe vizuálnych LED panelov, ktoré budú v reálnom čase ukazovať počet cyklistov za ten ktorý deň, ako i za celý rok, okrem toho informovať aj o prašnosti ovzdušia.
V rámci Európskeho týždňa mobility zároveň predstavujeme cykloprojekty, ktoré plánujeme zrealizovať hneď po ukončení povoľovacieho procesu. Sú nimi cyklotrasa Bosákova - napojenie cyklotrasy od Starého mosta/Chorvátskeho ramena k Mamateyovej ulici, ktorá bola realizovaná v lete. Cyklotrasa Vlárska, kde zlepšíme podmienky pre MHD, ako i cykloriešenie pre cyklistov idúcich od križovatky so Stromovou ulicou po ulicu Stará Klenová, ide o tzv. zabezpečenie pre stúpajúcich cyklistov. Na cyklotrase Krížna pripravujeme dočasné riešenie do času, kým nebude vybudovaná Ružinovská radiála popri zaparkovaných vozidlách. Po cyklotrase Záhradnícka budú viesť ochranné pruhy v obidvoch smeroch od Svätoplukovej po Miletičovu ulicu. Súvislé ochranné pruhy v oboch smeroch po rekonštrukcii povrchu a zmene režimu v križovatke pripravujeme aj na cyklotrase Pri Kríži a na Rajskej sa schvaľuje zmenu dopravného značenia, preorganizovanie parkovania na opačnú stranu a pridanie pruhu pre cyklistov v protismere.
Vzhľadom na protiepidemiologické opatrenia nebude možné realizovať hromadnú cyklojazdu mestom a z rovnakých dôvodov, bohužiaľ, nevypravíme ani historické električky, ktoré počas Európskeho týždňa mobility spestrovali premávku po Bratislave.

 

Napíšte komentár