25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Poznávajte s deťmi jarné kvietky

Autor: Maria Bodnarova

Jar je úžasná. Po zime sa príroda prebúdza, všetko sa zelená, pučí a lúky, stromy i záhradky zakvitli všetkými farbami vďaka jarným kvietkom. Niektoré sú na okrasu, niektoré môžu byť jedovaté. No vedeli ste, že niektoré z nich v sebe skrývajú aj obrovskú silu? Liečia mnohé choroby a môžete si z nich pripraviť čaj, mastičky, tinktúry, alebo ich nasušiť na zimu. Vyberte sa s deťmi do prírody a nájdite ich všetky. :)

Liečivé


Podbeľ liečivý

Čaj zo žltých kvetov lieči hádam všetky choroby dýchacích ciest, zahlienené priedušky a pľúca a podporuje tiež trávenie a látkový metabolizmus. Čerstvé listy liečia opuchy a ich šťava pomáha pri ekzémoch. 

tussilago 4950284 1920

Zdroj: Pixabay

Púpava lekárska

Z kvetov púpav si môžete jednoducho pripraviť doma chutný liečivý med, ktorý pomáha liečiť choroby dýchacích ciest a podporuje vykašliavanie. Mladé lístky obsahujú veľa vitamínu C a obrovské množstvo železa a sú vynikajúce na šalát. Čaj z listov pomáha tráveniu, čistí krv i celé telo, je vhodný pri zápaloch močových ciest, pri chronickej únave a pomáha aj pri cukrovke.

IMG 7664

Zdroj: marylyn

Hluchavka biela / pupurová

Vďaka jej močopudným účinkom pomáha pri ochoreniach močových ciest a obličiek. Čaj z kvetov tiež podporuje liečbu respiračných chorôb, má upokojujúce účinky pri nervozite a nespavosti a priaznivo pôsobí na ženské orgány. Mladé lístky sa dajú využiť v kuchyni do šalátov, polievok alebo pripravené ako špenát. Drobné kvietky môžete i na ozdobu dezertov. :)

IMG 7663

Zdroj: marylyn

Zádušník brečtanovitý

Nenápadná fialová bylinka lieči črevné a žalúdočné ochorenia, zmierňuje hnačku a pomáha pri poruchách trávenia a nadúvaní. Okrem toho má priaz­nivý účinok pri zápaloch horných dýchacích ciest a chronickej bronchitíde, uvoľňovaní hlienov a pri vykašliavaní. Podporuje chuť do jedla a látkovú premenu v tele. Mladú vňať možno použiť do šalátov.

IMG 7262

Zdroj: marylyn

Pľúcnik tmavý / lekársky

Ako už názov napovedá, čaj z pľúcnika pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest - pôsobí proti zápalu priedušiek, astme a iných vážnych pľúcnych ochoreniach. Napomáha vykašliavaniu a odhlieňovaniu. Má protizápalové účinky, podporuje zrážanlivosť krvi, priaznivo pôsobí na liečbu lymfatických uzlín a má močopudný účinok.

IMG 7571

Zdroj: marylyn

Prvosienka jarná

Prvosienka zrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach a uľahčuje tak odkašliavanie. Kvety prvosienky sú dobrou prísadou do inhalačných zmesí na dýchacie orgány a do bylinkových kúpeľov. Pomáha pri prechladnutí, obrne, mŕtvici, proti močovým kameňom a posilňuje srdce. Má upokojujúce účinky, preto sa používa ako prísada do čajov proti stresu, neuróze, migréne a nespavosti. 

IMG 7665

Zdroj: marylyn

Sedmokráska obyčajná

Pripravte si čaj z bielych kvietkov. Pomôže vám pri ochoreniach horných dýchacích ciest, proti kašľu, zahlieneniu dýchacích ciest a pôsobí protizápalovo. Odvar vo forme obkladu zasa pomáha pri zle hojacich sa ranách, vredoch, vyrážkach, ekzémoch, opuchoch a krvných podliatinách a ako kloktadlo pri zápalových ochoreniach hrdla a ďasien.

IMG 7416

Zdroj: marylyn

Medvedí cesnak

Vedeli ste, že aj kvietky z medvedieho cesnaku sú jedlé? Chutia ako cesnakové oriešky a môžete ich pridať do šalátov. Obsahujú vitamíny B a C a majú antibakteriálne účinky. Medvedí cesnak navyše posilňuje imunitu, podporuje trávenie, prečisťuje organizmus a pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. 

bears garlic 474317 1920

Zdroj: Pixabay

Fialka voňavá

Fialka je účinná pri chorobách dýchacích ciest, pri chronickom kašli, zachrípnutí, odhlienení priedušiek a má protizápalové účinky. Má močopudné účinky. Ako obklad pomáha na zapálené a opuchnuté miesta na tele, proti vyrážkam a odvar je skvelý na oplachovanie vlasov pri lupinách.

IMG 6255

Zdroj: marylyn

Lastovičník väčší

Odvar z lastovičníka pôsobí proti dráždivému kašľu, čistí krv a je spoľahlivou pomocou pri ťažkých ochoreniach pečene, obličiek a žlčníka. Preventívne pôsobí proti astmatickým záchvatom a pri hučaní v ušiach. Šťava pomáha liečiť a odstraňovať bradavice, kurie oká a lišaje. Dávajte však pozor, aby sa nedostala do očí.

greater celandine 116275 1920

Zdroj: Pixabay

Nechtík lekársky

Odvar z nechtíka pomáha pri tráviacich problémoch, pri poruchách funkcie žlčníka a pečene a bolestivej menštruácií. Zvonka sa používa pri zápalových a regeneračných procesoch na koži aj v ústnej dutine. Ideálne je si z neho pripraviť mastičku, ktorá ma univerzálne použitie aj na tú najcitlivejšiu pokožku.

IMG 7489

Zdroj: marylyn

Veronika lekárska

Drobná modrá kvetinka s krásnym menom sa v ľudovom liečiteľstve používa na liečenie chorôb dýchacích ciest, podporuje odhlieňovanie. Používa sa i pri chorobách močového ústrojenstva, reumatizme, niektorých kožných chorobách a chorobách zažívacieho traktu.

IMG 7643

Zdroj: marylyn

Kyslička obyčajná

Kyslička má močopudné účinky a podporuje trávenie. Kedysi sa používala pri chorobách pokožky a dokonca ako protijed pri otrave arzénom a ortuťou. Listy a kvety kysličky sa môžu jesť surové v šalátoch alebo aj samotné. Listy môžete použiť aj do smoothies alebo z nich pripraviť osviežujúcu limonádu. 

IMG 6989

Zdroj: marylyn

Okrasné

V záhradkách a v parkoch rastú nádherné farebné voňavé kvety, bez ktorých by sa nám jar hádam ani nerátala. Poznáte ich? Viete, ako sa volajú? :)

Snežienka jarná

snowdrop 1025050 1920

Zdroj: Pixabay

Tulipán

tulips 2048324 1920

Zdroj: Pixabay

Narcis

narcissus 4930398 1920

Zdroj: Pixabay

Orgován

IMG 7324

Zdroj: marylyn

Nezábudka

forget me not 1365857 1920

Zdroj: Pixabay

Zlatý dážď

forsythia 4984927 1920

Zdroj: Pixabay

Jedovaté

Niektoré rastlinky vyzerajú nádherne, no napriek tomu nám môžu uškodiť. Dávajte si na ne pozor, nechytajte ich a ak sa tak už stalo, nedotýkajte sa očí, úst a nosa a čo najskôr si umyte ruky.

Bleduľa jarná

snowflake 4915364 1920

Zdroj: Pixabay

Blyskáč jarný

celandine 324088 1920

Zdroj: Pixabay

Mliečnik chvojkový

IMG 7584

Zdroj: marylyn

Záružlie močiarne

caltha palustris 108468 1920

Zdroj: Pixabay

Iskerník prudký

buttercup 1260803 1920

Zdroj: Pixabay

Konvalinka voňavá

flower 1204186 1920

Zdroj: Pixabay

Napíšte komentár