25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Nitra - Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2019!

18.11.2019 Autor: Petula , Foto: FB
Termín: 19.11.2019 Mesto:Nitra Čas:10.00 - 11.00 hod Zdroj:stránka organizátora

bubnovacka

Milí priatelia,

pripravuje sa NAJVÄČSIA BUBNOVAČKA ROKA. V jednom rytme zaznie Slovenskom dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoríme v spoločnosti tému včasnej prevencie. Sme radi, že sa NITRA zapája a podporuje myšlienku „ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ!“, už šiesty rok.

Príďte 19. novembra 2019 o 10:00 do športovej haly Olympia na Chrenovskej 22/16. S rytmom bude bubnujúcim pomáhať už šiesty rok Igor Holka spolu s bubnovou show CAMPANA BATUCADA. Vítaný je každý. Stačí si priniesť čokoľvek, čím je možné bubnovať .

Minulý rok bubnovalo v Nitre 732 detí a 81 dospelých z osemnástich škôl. Veríme, že sa zapojíte a aj vďaka Vám, bude tento rok počet ešte väčší.

NEMÁTE BUBON? NEVADÍ.
Zapojiť do bubnovačky sa môžete s použitím variech a hrncov, vedier a palíc, PET fľašami či len poriadnym dupotaním nôh. Nie je dôležitá forma bubnovania, či miesto, kde sa zapojíte, ale téma, ktorú potrebujeme v spoločnosti rozpútať:

ŽE S DEŤMI JE POTREBNÉ O NÁSILÍ HOVORIŤ.

Ticho deti pred násilím neochráni. Prevenciu násilia musíme začať riešiť na Slovensku nahlas, komplexne a koordinovane. Ticho nič nerieši. Preto bubnujeme. S deťmi je potrebné o témach násilia otvorene komunikovať. Je dôležité, aby rozumeli emóciám, ktoré násilné správanie vyvoláva, aby vedeli na situácie správne zareagovať, a aby dokázali v prípade potreby požiadať o pomoc dospelého.

Bude skvelé, ak okrem bubnovania, tému prevencie pred násilím podporíte aktivitami, ako napríklad premietaním tematických filmov, rozhovormi, diskusiami, vytvorením osvetových tabúľ v škole, či napríklad aj súťažou v kreslení mesta/obce/školy/triedy/... bez násilia. Alebo týždeňom dobrých skutkov. So všetkými aktivitami sa neváhajte pochváliť.

Ak nemôžete prísť do haly a bubnovať budete vo svojej škole, neváhajte a pridajte videá a fotky na nástenku tejto Nitrianskej udalosti a určite sa pochváľte počtom zapojených detí a dospelých.

V prípade akýchkoľvek otázok sme vám k dispozícii na darujem@centrumslniecko.sk. Sme pripravení odpovedať, prípadne poradiť, pomôcť.

...
PREČO BUBNUJEME V NOVEMBRI?
November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.
Od roku 2015 sa 18. november stal Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 19. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!

KTO STOJÍ ZA BUBNOVAČKOU?
Bubnovačku rozbehlo v roku 2014 Centrum Slniečko ,n.o., člen Koalície pre deti Slovensko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje už vyše 20 rokov. Tento ročník bude v spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré je organizačnou zložkou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, a ktoré na Slovensku zohráva kľúčovú úlohu pri realizácii konkrétnych systémových opatrení a riešení, zabezpečujúcich ochranu detí pred násilím www.detstvobeznasilia.gov.sk.
Obidve organizácie vnímajú spojenie síl v oblasti ochrany detí za veľmi podnetné a preto do bubnovačky idú spoločne.

Napíšte komentár