25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Pontyho hora

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Artforum

unnamed

Mauglíovská variácia volá mladých aj dospelých čitateľov do rozprávkového, metaforického sveta. Sveta, ktorý je rozdelený medzi ľudí z mesta a ľudí z divočiny.

Každý z nás má svoju horu, na ktorú musí počas života vystúpiť. Tá Pontyho sa nachádza medzi dvoma znepriatelenými svetmi. Hoci sa mu do cesty stavia veľa prekážok, predsudkov a nenávisti, mladý Ponty kráča odvážne na vrchol, aby tam zapichol svoju múdru vlajku. 

Daniel Pastirčák sa v najnovšej rozprávke pre väčších aj celkom dospelých čitateľov so sebe vlastnou bravúrou dotýka boľavých miest našich súčasných dní a prostredníctvom mnohých metaforických obrazoch a podobenstiev kreslí cestu, po ktorej by sme sa mohli vybrať, aby sme na vrcholov hôr svojich životov mohli zapichnúť víťaznú a múdru vlajku. Pontyho horu nájdete v kníhkupectvách od polovice novembra.

pontyho hora rozpravka pre malych aj velkych 44e97cb 1 pontyho hora

Zdroj: Artforum

"Ponty vnoril veslo do vody a vzpriečil ho proti prúdu. Hrot člna sa otočil k bielym zubom skál lemujúcim ostrov. Za veslom sa utvorila brázda pozlátená súmrakom. Ponty zabral. Loďka sa ticho kĺzala k ústiu jaskyne. Na dne člna ležala bengálska mačka – Shanti."

2 pontyho hora

Zdroj: Artforum

Napíšte komentár