19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Mesto robotov - medzinárodná interaktívna výstava

20.08.2019 Autor: Laura , Foto: Mesto Robotov
Termín: 10.11.2019 a ďalšie Mesto:Bratislava Čas:10.00-21.00 Zdroj:stránka organizátora

mesto robotov 1080607

V Bratislave sa otvára medzinárodná výstava najnovších robotov.

Na jedinečnej výstave Mesto Robotov bude možné vidieť 74 najnovších robotov, prichádzajúcich do vášho mesta okamžite po predstavení sa v Las Vegas, Berlíne a Pekingu. Je možné, že sa jedná o prvý výstavný projekt v oblasti robotiky v Bratislave vytvorený pre návštevníkov všetkých vekových skupín bez špeciálnych odborných znalostí, v prvom rade pre pre deti. S každým robotom je možné komunikovať, hrať sa, tancovať a dokonca ho riadiť.

1

Zdroj: mestorobotov.com

Mesto Robotov sa úspešne konalo vo viac ako 30 významných európskych mestách: Vilnius, Riga, Tallinn, Petrohrad, Poznaň, Padova, Lodž, Praha, a teraz je na rade Bratislava.

Roboti v meste Mesto Robotov kopírujú ľudské emócie, hovoria a gestikulujú ako ľudia, voľne sa pohybujú v priestore a dokonca pozývajú na rande. Návštevníci sa zoznámia s robotickým dievčaťom Kiki, porozprávajú sa so svalnatým Matthewom – androidom z najnovšej generácie inteligentných robotov, budú prekvapení desiatkami meniacich sa tvárí britského robota SociBota.

Na výstave sa návštevníci zoznámia s tohtoročnou novinkou – robo-psom najnovšej generácie, realistickým robotom-pavúkom z Guinessovej knihy rekordov. Obyvateľov Bratislavy určite prekvapí prvá robotická ryba z Kórey a francúzsky emocionálny robot Reeti.

Návštevníci vyskúšajú kávu od robota-baristu Monty, vytlačia si čokoládové figúrky na 3D tlačiarni, spriatelia sa s celou armádou humanoidných robotov, porozprávajú sa so slávnym francúzskym robotom Pepperom! Robotov je možné ovládať pohybom ruky a dokonca silou mysle.

14

Zdroj: mestorobotov.com

Špeciálna technológia vyfotografuje návštevníkov v 3D formáte a zastaví čas počas skoku - na fotografii budú hostia ako hrdinovia filmu «Matrix». V susednej zóne sa návštevníci budú cítiť ako vtáci pomocou nemeckej technológie - zóny virtuálnej reality Ikaros.

Okrem toho budú predstavené roboty, ktoré sú schopné robiť domáce práce namiesto ľudí: umývanie okien, či stráženie detí a domácich miláčikov.

2019 07 04 13.38.30

Zdroj: mestorobotov.com

Návštevníci «Mesta Robotov» budú mať okrem toho možnosť vidieť predstavenie divadla robotov a show tancujúcich bleskov.

Na výstave «Mesto Robotov» sa hranice medzi realitou a virtuálnym svetom rozmazávajú. Hologramy sa vznášajú priamo vo vzduchu! Na to, aby boli viditeľné, nie je nutné si nasadzovať špeciálne okuliare. Hologramy môžete ovládať okolo seba a prenikať do objektov pomocou najnovších technológií známych medzinárodných spoločností, ako aj malých startupov z rôznych krajín.

Expozíciu dopĺňa samostatný priestor, kde je možné si na vlastnej koži vyskúšať vesmírne technológie. Pomocou najpresnejších senzorov je možné sa zmeniť na skutočnú hviezdu a prežiť jej život. Je možné vziať si výťah do vesmíru a počas letu preskúmať všetky vrstvy atmosféry.

Obyvatelia Bratislavy sa tiež budú môcť počas predletového výcviku v gyroskopickom prístroji cítiť ako skutoční astronauti.

Rozprávame deťom, rodičom a starým rodičom o technológiách, ktoré zajtra zmenia náš život, — tvrdia tvorcovia. Vedľa každého exponátu zároveň pracuje sprievodca, povie vám, ako tá alebo oná technológia funguje a samozrejme, nechá vás všetko vyskúšať na vlastnej koži. Na stanovištiach vždy zverejňujeme fotografie tvorcov robotov, ukazujúce deťom, že je to tak isto človek, rovnako ako my. Každý má šancu zmeniť náš svet.

15.01

Zdroj: mestorobotov.com

Mnoho exponátov bolo preložených do slovenčiny pre jednoduchú prístupnosť s návštevníkom všetkých vekových skupín.

Výstavu už navštívili viac ako 3 milióny ľudí v Európe. Teraz majú aj obyvatelia Bratislavy šancu dostať sa do sveta budúcnosti.

Na výstave sa tiež zúčastnia aj slovenské startupy a vzdelávacie inštitúcie.

Dlho sme hľadali lokalitu v Bratislave, a jedinú vhodnú sme našli v nákupnom centre Avion, pretože taká veľká výstava potrebuje plochu s rozlohou 1 500 metrov štvorcových, — uviedli organizátori výstavy.

Vezmite prosím na vedomie, že výstava bude prebiehať v Bratislave iba 52 dní: iba od 12. septembra do 10. novembra 2019, následne sa presunie do ďalších krajín.

Chcete ušetriť?

Získajte po ceste na výstavu detské pozvánky, s ktorými 2 deti do 13 rokov (vrátane) pôjdu na výstavu zadarmo v sprievode dospelej osoby, ktorá si kúpila lístok. Vyjde to lacnejšie, ako ísť do kina, a navyše je to dobrodružstvo na celý deň!
____
Detská - 13,5
Dospelá - 19,5
Robodielne sú platené osobitne

Youtube https://www.youtube.com/c/CityofRobots
Facebook https://www.facebook.com/mestorobotov/
Instagram https://www.instagram.com/mestorobotov/
Website http://mestorobotov.com

Napíšte komentár