28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Výstava Hrady kráľa Mateja

14.08.2019 Autor: Claudinka, Foto: Vlastivedné múzeum v Galante
Termín: 18.10.2019 a ďalšie Mesto:Galanta Zdroj:stránka organizátora
plagat matej k.

Zdroj: Vlastivedné múzeum v Galante

Trnavský samosprávny kraj a Vlastivedné múzeum v Galante Vás pozývajú na výstavu „Hrady kráľa Mateja “, ktorú pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom - Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.

Putovná výstava vznikla v roku 2018, ktorý bol v Maďarsku vyhlásený ako pamätný rok kráľa Mateja pri príležitosti 560. výročia zvolenia Mateja Korvína za uhorského kráľa. Kurátorom výstavy je Gergely Buzás, archeológ a riaditeľ múzea vo Vyšehrade. Výstava v piatich jazykoch  (maďarsky, nemecky, anglicky, slovensky a rumunsky) predstavuje kráľa Mateja a jeho hrady ako reprezentatívne panovnícke sídlo.

Matej Korvín (1443  - 1490 ) sa do dejín zapísal ako vzdelaný a osvietený panovník, vďaka ktorému sa rozšíril humanizmus a renesancia, keď v roku 1465 založil v Bratislave Universitu Istropolitanu (známejšiu ako Academia Istropolitana), prvú univerzitu na území Slovenska. Zároveň bol však dobyvateľom a vojenským stratégom, ktorý si musel udržať rešpekt. Hrady mu tak poskytovali nielen strechu nad hlavou, ale zároveň svojou veľkosťou a výzdobou prezentovali jeho bohatstvo a moc. Okrem hradov sa výstava zameriava na strategicky a historicky významné miesta a ľudí, ktorí ho tvorili a obývali – šľachtu, poddaných a duchovenstvo, aby mal návštevník ucelenú predstavu o živote v 15. storočí. Zaujímavé informácie a dobové fakty sú prezentované prostredníctvom virtuálnych rekonštrukcií a makiet. Okrem samotnej výstavy múzeum usporiadalo aj tematickú výtvarnú súťaž v dvoch kategóriách, ktorej sa zúčastnilo množstvo škôl z celého okolia. Víťazné práce budú súčasťou výstavy a dajú možnosť nazrieť, ako si na rozdiel od odborníkov predstavuje dobu stredoveku mladá generácia.

visegrad2

Zdroj: Vlastivedné múzeum v Galante

Vernisáž výstavy sa koná 22. augusta 2019 o 16.30 hod. vo Vlastivednom múzeu v Galante.
Expozíciu si návštevníci budú mať možnosť pozrieť počas štandardných otváracích hodín (utorok – piatok od 9:00 – 17:00 hod., sobota 13:00 – 17:00 hod.) až do 18. októbra 2019. Sviatky si prosím overte, či je múzeum otvorené.

Napíšte komentár