28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Ako som zariadila spoločnú detskú izbu pre chlapca a dievča

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com
izba Fotor

Zdroj: Petula

Čertica a Škôlkar majú novú detskú izbu! Konečne skončil chaos s rekonštrukciou, ktorá sa stále ťahala a bláznivým sťahovaním s dvomi krpcami. Začala tá príjemná časť pre maminku :). Zariadiť detskú izbu.

Trošku výzva, keďže sú chlapec a dievča. Navyše Čertica má len 1,5 roka zatiaľ čo Škôlkar je už v rozumnejšej fáze vo svojich 4 rokoch. Pri dcérke som teda musela myslieť aj na dostupnosť hračiek či bezpečnosť (hlavne tú bezpečnosť, keďže je riadne šidlo ;)). Zároveň som stále premýšľala nad farebnou kombináciou, ktorá bude dostatočne univerzálna. Napokon vyhrala kombinácia dreva, bielej, sivej a pár veselých farebných prvkov, najmä zelená, ktorú mali v izbe aj doposiaľ. Pastelovými farbami však nikdy nič nepokazíte. Nosnou témou sa stali zvieratká a les.

Zariadila som izbu tak, aby nechýbal dostatok úložného priestoru. Každá vec má svoje miesto, čo uľahčuje upratovanie. Máme tu rôzne zóny. Miesto na spinkanie, tvorenie, čítanie a hranie. Keď som niečo počas zariaďovania objavila na internete, hneď som zavolala Škôlkara a pýtala sa ho, či by sa mu  také v izbičke páčilo. On sám mi definoval, že by tam napríklad chcel mať priestor na svoje kresbičky či dielka a knižky na poličke, aby videl, čo práve číta. Deti presne vedia čo chcú, treba sa len spýtať :).

Steny sme ponechali univerzálne biele, ktorá na mňa pôsobí vždy nadčasovo a čisto. Keď som brázdila na Pintereste, objavila som roh izby nafarbený inou farbou a úplne som sa zamilovala. Prišlo mi to praktické najmä na časti izby, kde sa bude niečo opierať. Rozhodla som sa do toho pustiť sama, lebo ak si raz niečo dám do hlavy, vždy to musím mať a rada skúšam aj nové veci. Zdalo sa to jednoduché. No pár hodín v najväčších horúčavách mi to dalo riadne zabrať (ak by ste chceli grify, ako na to, kľudne mi píšte :)). Dávam dole klobúk pred všetkými manuálne pracujúcimi ľuďmi.

Spacia zóna

Posteľ som vyberala, aby vydržala niekoľko rokov. Rozmer, kde si pokojne ľahnem aj ja a to napríklad na prístelku, ktorá je zasunutá pod ňou. Ak by ochoreli alebo by sme mali návštevu. Deti rýchlo rastú a zdalo sa mi zbytočné kúpiť každé 2-3 roky nejakú väčšiu a páčil sa mi nápad s prístelkou schovanou pod ňou. Skrátka praktická mama ;). Aby sa môjmu Škôlkarovi krásne spinkalo, vybrala som mu bavlnené obliečky so spiacim medvedíkom. Okrem toho, že sú príjemné na dotyk, oceňujem, že nie sú na zips ale cvočky. K našej téme zvieratiek krásne zapadli. Kombinácia sivej s bielou je neutrálna, upokojujúca a to je to, čo deti pred spánkom potrebujú. 

postel 3 Fotor

Zdroj: Petula

Rozmýšľala som dlho nad tým, čo vymyslieť za posteľ. Nie som fanúšikom tapiet, nálepky sme už mali a akosi nás omrzeli. Písala som si so Zuzkou zo Šikulkova, že pripravujem izbičku a určite by sme od nej radi mali dekorácie so zvieracou tematikou. Zrazu sa Zuzka pýta, či by som nechcela zástenu za posteľ. A úplne trafila. Bála som sa toho, lebo som nevedela, kto by mi s tým pomohol. Pripravila som náčrt a Zuzka to celé zrealizovala vrátane mojej extra požiadavky na obláčik, ktorý by v noci slúžil ako nočné svetielko. Zrazu bola na svete jedinečná drevená zástena s kopcami, zvieratkami a obláčikom, ako z ríše rozprávok a ja som takmer stratila dych, keď som ju videla prvýkrát. Je vyrobená z bukovej preglejky a ručne domaľovaná.

Kútik na tvorenie

Zuzka mi pomohla zrealizovať aj požiadavku syna a vytvorila nástenku pre oboch drobcov, kde si môžu vystaviť dielka a výtvory, na ktoré sú hrdí. Zatiaľ tam sú hlavne synove, keďže Čertica je skôr demolačný typ ;) Tak sa podarilo splniť prosbu malého umelca, ktorému zažiarili očká, keď sme spolu  vyberali, čo tam zavesíme :).

P8252494 Fotor

Zdroj: Petula

Pre moje deti je dôležitý priestor na tvorenie a kreslenie v podobe stolíka a stoličky. Nechcela som kupovať nič tuctové, lebo všetky mi prišli rovnaké a nudné. Až raz som natrafila na internete na slovenskú rodinnú dielničku Originalnevecicky.sk, kde robia krásny dizajnový nábytok z dreva za dostupné ceny. Neodolala som a stoličky s uškami zajka som musela pre nich mať. Výborné je, že vedia prispôsobiť nielen farbu ale aj výšku stoličky. Keďže Čertica je horolezec, vybrala som aj tak tú najvyššiu variantu. Vyliezanie na stoličky s horlivosťou praktizuje u nás doma, vonku či na návštevách. Babkám pri pohľade na ňu vlasy dupkom stavajú, keď vidia jej obratnosť. Je to šikovná mladá slečna.

stolik Fotor

Zdroj: Petula

Čitateľský kútik

kniz Fotor

Zdroj: Petula

Jedna z vecí, ktoré putovali do novej izbičky bol náš overený vak od Tuli. Miesto na odpočinok, čítanie, či bláznenie. Máme ho už vyše dvoch rokov a napriek dennodennému užívaniu, skákaniu, váľaniu a aj grckám z čias Čerticinho refluxu (viď starší blog), vyzerá stále ako nový. Keď ho svokrovci chceli kupovať na Vianoce, nebola som nadšená. Je to predsa dosť veľká vec. Po rokoch som však maximálne spokojná, lebo je stále nádherne farebný, poťah viem dať kedykoľvek dole a oprať a prispôsobí sa krásne telu, keď si doň s deckami sadnem a čítame si knižky alebo sa tam bláznia. Stal sa neoddeliteľnou súčasťou izbičky a v podstate definoval koncept novej izby so svojimi zvieracími motívmi. Každá návšteva hneď volí toto miesto odkiaľ sa nikomu nechce ani vstať.

IMG 20190828 192732 Fotor

Zdroj: Petula

 

Spolu s nástennými poličkami na knižky som tak vytvorila detský čitateľský kútik, kde majú všetko poruke. Jednoduché poličky (kúpite v mnohých obchodoch s nábytkom) som doplnila jednou dizajnovou zo Sashe. Vyrába ich Janka, najprv pre svoje deti a už nejakú dobu aj pre iných. Na tejto poličke som si hneď zamilovala jej nadčasový dizajn. Viem si ju bez problémov predstaviť v izbe o 10 rokov, keď už veľa iných vecí bude vymenených. Okrem ukladania kníh na ňu bez problémov môžu decká neskôr vešať napríklad medaily (haha, no, verím svojim deťom, že raz možno nejakú prinesú ;), i keď možno len zemiakovú) či slúchadlá. Druhá požiadavka Škôlkara sa tak tiež splnila.

IMG 20190827 101521 Fotor

Zdroj: Petula

 

Hravá zóna

Posledné Vianoce dostali deti Piklerovej triangel, ktorý v hravej izbe nesmie chýbať. Dodnes tento nákup neľutujeme. Čertica vo svojich 1,5 rokoch nemá problém vyliezť hore, šmyknúť sa a opakovať to aj desiatykrát. Je to hračka, preliezačka, či bunker, ktorú zo skrine vytiahneme kedykoľvek deti majú chuť alebo je vonku škaredo. Bezpečne a hravo decká posilňujú celé telíčko a zažívajú kopec zábavy. Každá decká návšteva si ho hneď zamiluje a ja som rada, že ho Daniel s Monikou z Montoy pre nás spravili. Sami majú deti vo veku mojich detí a vyrábajú úžasné drevené hračky, nábytok, doplnky a pomôcky inšpirované Montessori pedagogikou. Náš Škôlkar má od bábätka slabšie brušné svaly a vďaka tejto domácej preliezačke si precvičí telo počas bežnej hry a ani o tom nevie.

P8252519 Fotor

Zdroj: Petula

Viete, na čom úplne fičí moja malá nezbednica? Na hojdacom koníkovi od Antonie Emma. Krásny drevený koník je jej srdcová záležitosť. Hojdá sa na ňom akoby naozaj lietala po lúkach na živom koníkovi. S úsmevom od ucha k uchu a vláskami vejúcimi hore a dole. V roku na neho ešte sama nevedela vyliezť a teraz v 1,5 roku je z nej už hotová hojdacia kráľovná. Keď bola menšia používali sme na hranie samotnú dosku. Keď sa následne pripevnení na koníka, razom vznikne hojdací koník. Poslednú dobu má rada aj odrážadlá, tak zvažujem dokúpiť aj kolieska a spraviť z neho razom odrážadlo. Aktuálne ho už majú aj v novom šate s bio koženým sedlom, kde môže byť meno dieťatka :).

P8252509 Fotor

Zdroj: Petula

Doplnky a dekorácie

Viete, že máme aj šikovnú babinku? Od nej máme krásne obláčikové vankúšiky, ktoré ma Škôlkar v posteli ;). Na skrinke zas izbu zdobia zvieratkové držiaky na fotky od Zuzky, ktoré deti zbožňujú. Dajú sa použiť aj na obrázky, ale kľudne si ich občas ukradnú a pohrajú sa s nimi.

fotky Fotor

Zdroj: Petula

Správne vidíte. U nás v detskej závesy nenájdete. Zbavila som sa tak hluchého priestoru, ktorý zaberali a extra prachu. Zvolila sme tentoraz látkové vnútorné rolety, ktoré stiahnem iba keď idú spať a naozaj krásne zatemnia izbu.

Po posledných skúsenostiach s našim starým kobercom som dala stopku takému, kde prevažuje biela. Z praktických dôvodov. Je síce krásny na začiatku, ale keďže deti väčšinu času trávia hrou na zemi po chvíli vyzeral hrozne. Ujo tepovač len hlavou krútil, keď sa trápil s jeho čistením. Tentoraz sme vsadili na svetlozelený, ktorý sa dá aj prať, čo veľmi oceňujem.

Tak čo vravíte na našu detskú izbu? Čo sa vám v našej izbičke najviac páči?

Vaša Peťula, mama dvoch drobcov (Škôlkar 4 roky a Čertica 1,5 roka)

V článku použité tieto vecičky:

V článku sú umiestnené produkty.

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Tina 24.08.2023, 12:23

    Dobrý deň,
    prosím Vás a tie regály / skrinky na hračky máte odkiaľ ? Presne také niečo by sa nám hodilo teraz pre našich drobcov.
    Ďakujem veľmi pekne :)

  • Tina 23.08.2023, 23:02

    Dobrý deň,
    prosím Vás a tie úložné regály na hračky sú odkiaľ ?
    Presne také niečo by sa nám hodilo pre našich drobcov.
    Ďakujem veľmi pekne :)

  • Tina 23.08.2023, 22:59

    Dobrý deň,
    prosím Vás a tie úložné regále na hračky sú odkiaľ ? Presne také niečo by sa nám hodilo pre našich drobcov.
    Ďakujem veľmi pekne :)

  • Monika 31.08.2019, 23:33

    Dobrý deň, prosim Vás a ten koberec máte odkiaľ? Coskoro toto čaká aj nás, tak som nabrala u Vás inšpiráciu, dakujem☺️

    • SDEŤMI.com 12.09.2019, 14:05

      Koberec je z H&M :)

  • Sdetmi.com 29.08.2019, 20:20

    Stolík aj so stoličkami sú od firmy originalnevecicky.sk. Stolík je robený na mieru.

  • Sandra 28.08.2019, 20:45

    Prosim ta a stol mate odkial?

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár