24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Kalvária a vyhliadková veža na levickej Kalvárii

Autor: Petula , Foto: K. Holbová, L.Kepencay, Levice
Adresa: F. Engelsa, Levice Telefón:- E-mail:katka.holbova@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Malý vŕšok nad centrom mesta a na ňom kríž... Áno, to je levická Kalvária! Preslávená z čias tureckých vojen, neskôr panskými vinicami a začiatkom 18. storočia i vybudovanou krížovou cestou. Tvorila ju vrcholová kaplnka Sv. Kríža, ktorá bola rozšírená na kostolík. Obľúbená bola najmä pre možnosť vychádzky do prírody. Prišla však druhá svetová vojna, spúšť a po nej bieda, ktorá spečatila osud zničeného kostolíka...

V roku 2007 vzniklo Občianske združenie Patrimonium Servandi, ktoré už niekoľko rokov buduje nový oddychový areál pre širokú verejnosť a zachraňuje naše dedičstvo pre ďalšie generácie. Súčasťou celého projektu, ktorý vypracoval architekt Jozef Frtús (rodák z Podlužian), sú i krásne vyhliadkové miesta do širokého okolia. Bývala telekomunikačná veža (na ktorej bol umiestnený kríž) by sa mala premeniť tiež na atraktívnu vyhliadkovú vežu.

V areáli Kalvárie bol vytvorený náučný chodník informujúci o histórii tejto lokality a jej flóre a faune. Jeho súčasťou je i panoramatická tabuľa s výhľadom na okolie Levíc. Zo zanedbaného lesíka pri torze kostolíka vznikol lesopark. Súčasťou náučného chodníka je i 30-ročná skalka, ktorú tvorí stovka rastlín.

Prechádzka po Kalvárii je zážitkom, pri ktorej načerpáte nové sily a dozviete sa i zaujímavé informácie. Z Kalvárie môžete pokračovať popri židovskom cintoríne na Krížny vrch, kde sa prenesiete do „iného sveta“ –  vinárskeho.

Alebo sa môžete rozhodnúť pokračovať v navštívení vyhliadok a prejdete smerom k hradu. Tam vzniklo za pomoci dobrovoľníkov v roku 2011 nové oddychové miesto s lavičkami a panoramatickou  informačnou tabuľou zobrazujúcou pamiatky mesta. Z tohto bodu sa môžete pokochať pohľadom na centrum mesta a na zrúcaninu levického hradu z 13. storočia a celý jeho areál s novodobejšími pamiatkami – kaštieľom či kapitánskou budovou.

Vyhliadková veža na kalvárii je sprístupnená v prípade priaznivého počasia každú nedeľu (máj – október) v čase od 14.00 do 16.00 hod.

Na Kalváriu sa dostanete po asfaltovej ceste vedúcej za DK Družba alebo po schodoch od hlavnej cesty (ul.P.O.Hviezdoslava), kde Vás na ňu upozorní namaľovaný pútač.

Mapa: N 48° 17′ 47″ E 18° 5′ 22″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár