25. 04. 2024 Marek 10°C Dážď

Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti

Autor: Claudinka, Foto: bibiana.sk
Adresa:Panská 41, 815 39 Bratislava Telefón:0254434986 E-mail:bibiana@bibiana.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

BIBIANA, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Vznikla v roku 1987 ako partner svetoznámeho podujatia s dlhoročnou tradíciou Bienále ilustrácií Bratislava.

BIBIANA sa orientuje na umeleckú tvorbu určenú všetkým vekovým kategóriám detí a mládeže, ktorej rozvoj aktívne podporuje. Sprístupňuje deťom umenie netradičnými, experimentálnymi formami práce. Do nových kontextov spája dostupné informácie, poznatky a skúsenosti a modernými spôsobmi, ktorým dieťa rozumie, s ním komunikuje. Túto zmenu v prístupe si vyžiadal vysoký stupeň poznania, obrovské množstvo informácií, ktoré má dnešné dieťa v premedializovanom svete a ktoré, paradoxne, môže ochudobniť jeho duševný obzor.

Výstavná a programová práca je zameraná najmä na interaktívne výstavy dopĺňané sprievodnými podujatiami - divadelnými predstaveniami, tvorivými dielňami, hudobnými programami. Aktivity BIBIANY majú vysokú profesionálnu úroveň, pretože spolupracuje pri náročných projektoch s umelcami - výtvarníkmi, scénickými výtvarníkmi, spisovateľmi, hudobníkmi, divadelníkmi a aj so študentmi Vysokej školy výtvarných umení a Vysokej školy múzických umení.

Výstavy sú koncipované tak, aby mohli byť reinštalované v ďalších kultúrnych inštitúciách na Slovensku a týmto spôsobom si BIBIANA plní úlohu metodického centra v práci s umením určeným detskému divákovi a návštevníkovi. Niektoré z výstav zaujali zahraničných odborníkov a zrealizovali sa reinštalácie napríklad v Bologni a Ríme. Význam tejto inštitúcie prekračuje hranice hlavného mesta SR Bratislavy a Slovenska, do BIBIANY prichádzajú za skúsenosťami aj hostia z celého sveta.

Adresátom diania a partnerom v dialógu v BIBIANE sú všetky deti bez ohľadu na vek, národnosť, vierovyznanie, sociálne a etnické postavenie, deti zdravé i handicapované. Pri tvorbe programových plánov sa prihliada na potreby všetkých detí. Prejavuje sa to i pri všetkých široko koncipovaných aktivitách.

 

Aktuálne 3 výstavy v Bibiane, kliknite na nadpis pre viac informácií:


VÝSTAVA V KUFRÍKU 

14. 12. 2023  -  14. 4. 2023
Ako sa tvorí výstava? Ako sa skladá? BIBIANA poodhaľuje návštevníkom svoje zákulisie.

NEBOJÍM SA STRACHU

22. 2. 2024  -  30. 6. 2024
Čo je strach a odkiaľ sa vlastne vzal? Strach je prirodzený. Poznáme ho všetci. Napríklad z odlúčenia, smrti, tmy alebo jednoducho z niečoho neznámeho.

LABORATÓRIUM FARIEB

25. 1. 2024  -  8. 9. 2024
Obklopujú nás, sú všade okolo, tvoria náš svet. Farby. Jednotlivé miestnosti BIBIANY zmenia základné farby – žltá, červená, modrá. Nadchnú aj poučia zároveň. Priblížia symboliku, delenie farieb, pravidlá, hry kontrastov, fyzikálne zákony, objavy.

 

Otváracie hodiny 

  • pondelok: zatvorené
  • utorok až piatok: od  9:00 do 17:00
  • sobota a nedeľa: od 10:00 do 18:00

 

ČITÁREŇ BIBIANY:

utorok – piatok                  od 10:00 do 16:00
sobota, nedeľa                  od 10:00 do 18:00

 

Vstupenky

Výstavy
Dospelá osoba 2,00 €
Dieťa 2€

Divadelné predstavenia
Dieťa 2€
Dospelá osoba 2€

Tvorivé dielne
Dieťa 2€
Dospelá osoba 2€

 

Doprajme si priestor a lepší zážitok z výstavy:

  • Kabáty, ruksaky a akúkoľvek batožinu odložte, prosím, z bezpečnostných dôvodov do uzamykateľných skriniek v priestore šatne.
  • Vstup s kočíkom do výstavných priestoroch nie je možný z bezpečnostných dôvodov, odložte ho, prosím, v priestoroch šatne.
  • Konzumácia nápojov a jedla je povolená len v priestoroch šatne na prízemí budovy.
  • Vstup detí do výstavy je povolený len v sprievode dospelého, ktorý za dieťa zodpovedá počas celej návštevy výstavných priestorov.

Ďakujeme za ohľaduplnosť k ostatným a tým aj sebe samým navzájom!

 

Ako sa k nám dostanete - a kde zaparkovať?

Sídlom medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA je krásny dom na rohu Panskej ulice a Rybného námestia v bratislavskom Starom meste. Vchod pre deti, ich rodičov, starých rodičov a všetkých ostatných návštevníkov je na Panskej č. 41.

  • Pešo - z Námestia SNP dolu po Laurinskej a ďalej rovno až celkom na koniec Panskej. Iný variant: od Michalskej veže dolu po Michalskej ulici, ďalej po Ventúrskej a na jej konci doprava na Panskú. Ďalšia možnosť: od Opery SND dolu po Hviezdoslavovom námestí až takmer k Novému mostu, na konci námestia vpravo za roh (na Rybné námestie) a potom ešte raz vpravo za roh - na Panskú ulicu.
  • Autom - najbližšie platené miesta na parkovanie nájdete na parkovisku hotela Danube, prípadne (o čosi ďalej od nás) v podzemných garážach na Jesenského ulici pri Opere SND. Najpríhodnejšie bezplatné parkovanie nájdete pravdepodobne na záchytnom parkovisku Auparku na petržalskej strane Dunaja, odkiaľ sa k nám dostanete pešo po Novom moste. Vchod do BIBIANY je len niekoľko krokov od vyústenia mostového chodníka do Starého mesta - nemôžete nás minúť!

 

Mapa: N 48° 8′ 28″ E 17° 6′ 18″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Mária 28.11.2018, 10:23

    Super strávený čas s detmi. Doporučujem

  • Patrícia A 27.11.2018, 08:50

    Bibiana je miesto kam sa vždy radi vrátime. Prechádzka mestom, musí byť aj návšteva Bibiany,moja dcéra ju má veľmi rada. Vždy si tam nájde svoje miesto co ju zabaví. Je to super ze niečo také existuje zabavia sa aj deti a aj rodičia. Vždy si tam každý niečo nájde zaujímave ❤️❤️

  • Mária 26.11.2018, 20:34

    Ak sa Vaše deti až príliš nudia, treba ich priviesť práve sem :) Veľa zábavy, veľmi veľa spoločenských aktivít.

  • Patricia V. 23.11.2018, 06:17

    Bibiana je presne to, čo naše deti potrebujú. Zábavným spôsobom edukujú deti a aj my rodičia sa sem tam niečomu priučíme :-).
    Vstupné je ideálne pre rodiny. Aj tie početnejšie.
    Vždy sa tešíme na nové výstavy a nápady.

  • Seanka 08.01.2018, 12:00

    skvela institucia, vyborne interaktivne vystavy a viac nez prijemne vstupne :) deti sa tam vzdy dobre vyziju a zabavia

  • Zuzana Balaziova 07.01.2018, 21:41

    Najviac milujeme interaktivne vystavy. :) Vzdy, ked nevieme, co s nacatym dnom, zvolime Bibianu ako 100% istotu dobreho programu. :)

  • Andrea Palcova 03.01.2018, 21:16

    Bibianu s mojimi troma detmi pravidelne navstevujeme a velmi sa tesime na aktivity, ktore su v nej.

  • Maria 01.01.2018, 20:18

    Veľmi kreativne a rozvojove centrum pre deti. Nadštandardne vybavené.

  • Lina 31.12.2017, 18:58

    Bibiana- super centrum so super ludmi.

  • Katka 21.12.2017, 21:01

    Bibiana je naše obľúbené miesto s deťmi, keď nepraje počasie. Super je, že si v nej nájde niečo dieťa každého veku, zabavil sa vždy aj náš vtedy iba rok starý syn aj 5 ročná dcera. Vystavy su interaktívne, farebné, veselé.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár