26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Divadlo Alexandra Duchnoviča

Autor: Zuzka, Foto: Divadlo Alexandra Duchnoviča
Adresa:Divadlo Alexandra Duchnoviča Jarková 77, Prešov Čas:- Telefón:+421 (51) 77 33 437 E-mail:dad@divadload.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Základným poslaním divadla je vznik a verejné šírenie divadelných diel s osobitým zameraním na rozvoj kultúrneho života Rusínov žijúcich na území Slovenskej republiky. Nezabúda na detského diváka a každý mesiac nájdete v repertoári aj hry pre deti.

 

  • Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove vzniklo 24. 11. 1945 na základe rozhodnutia Ukrajinskej národnej rady v Prešove.
  • Zmena názvu divadla na "Divadlo Alexandra Duchnoviča" sa uskutočnila od 15. 10. 1990 rozhodnutím ministra kultúry SR.

Činnosť divadla

Divadlo Alexandra Duchnoviča je profesionálnou, kultúrnou a umeleckou ustanovizňou v oblasti divadelnej činnosti. V svojich začiatkoch divadlo hralo po rusky a tomu zodpovedal aj dramaturgický repertoár, prevažne ruská klasika. V 50.rokoch sa divadlo preorientovalo na ukrajinský jazyk. Až v 80.rokoch v divadle nastáva generačná zmena a divadlo postupne prechádza na jazyk rusínsky, čo je nášmu etniku zrozumiteľnejšie a pochopiteľnejšie. O tejto orientácii na jazyk rusínsky rozhodli mnohé žiadosti miestneho obyvateľstva, ktorí aj pri posledných dvoch slobodných sčítaniach obyvateľstva sa prihlásili k svojmu materinskému rusínskemu jazyku a k rusínskej národnosti, čo v uplynulých 40 rokoch im umožnené nebolo.

AKTUÁLNY PROGRAM TU >>

Napíšte komentár