26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Kde má to dieťa vypínač?

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com

certica

Jupííí, už mesiac sme úplne zdraví. Škôlkar poctivo, chodí do škôlky a Čertica dokonca absolvovala očkovanie. Naša lekárka si vydýchla a odfajkla si nás z dlhého zoznamu čakateľov. Ja si užívam toto obdobie naplno ako sa len dá. Konečne som sa stretla s mnohými kamoškami. Tie si už asi mysleli, že ma ani neuvidia, keďže posledné mesiace odo mňa nachádzali len správy typu  "Prepáč, neprídeme. Čertica má Streptokoka.", "Zas nemôžeme, obaja majú Hemofily". "Teplotujeme :(",...Zrazu vnímam status "Sme zdraví, radi prídeme" ako ódu pre moje oči a uši.

Škôlkar je mimo dom a Čertica, naše malé tornádo, úraduje. Hračky a veci, ktoré jej padnú pod ruku, sú rozflákané za sekundu po celom byte. Teda ak ju vôbec nejaké zaujmú. Najradšej totiž obkusuje káble trčiace zo zásuvky, absolútne sa vyžíva v šprinte po celom byte s holou prdelkou, keď sa ju snažím prebaliť, či demoluje ovládače hádzaním o zem - z čoho je dosť na prášky môj muž  (teda len medzi nami, občas ju aj nechám, keď vidím, že ju to baví a ja mám na chvíľu pauzu, ale psst :)) .

Špeciálne ju poslednú dobu baví, keď mi počas vysávania behá za vysávačom. Nechá si zo svojich troch vlasov spraviť fúkanú (keďže hoci má rok, viac ich nemá) a potom mi ho vypne. Si viete predstaviť to tempo akým povysávam celý byt. A v kútiku duše dúfam, že na vysávači, ktorý sme kúpili dva mesiace dozadu, ostane tlačidlo zapnúť - vypnúť ešte aspoň rok funkčné. Aktuálne objavila aj skrinky v detskej, z ktorých veselo vyhadzuje bračekovo a jej oblečko a dáva si ho na hlavu. Jedným očkom pri tom potmehúdsky na mňa pozerá akoby vravela "Aha, mama, obliekla som si to" a ohromne sa na tom baví. Spraví to ešte desaťkrát a popritom, s kusom oblečenia na hlave, obieha nábytok držiac sa ho jednou rukou, keďže ešte samostatne nechodí.

Čertica miluje knihy. Miluje ich všetky povyhadzovať z poličiek po celej izbičke. Keď sa akokoľvek snažím si ich s ňou čítať či obzerať, obsedí pri nich prvú stránku.Som rada, keď ich zachránim pred roztrhaním či zjedením. Dnes si dokonca jednu knižku označkovala. Áno, tak ako psík. Keď som ju naháňala, že ju prebalím, postavila sa pred skrinku a veselo, ako obvykle, rozhadzovala veci. Už som si zvykla, že celé prebaľovanie prebieha po stojačky. No dnes sa jej podarilo v sekunde ako som plienku s nákladom položila, hodiť presne do TOHO, však vy viete čoho, obľúbenú knižku bračeka. Ehm... no dúfam, že sa mi to podarilo dostatočne vyčistiť.

Ak máte dieťa, čo pekne obsedí pri jedení, tlieskajte. Toto je u nás večný boj. Slečinke skrátka príde príliš málo "cool", len tak sedieť a jesť. Okrem celého hračkárstva okolo jej stolíku tam často pribudne aj krém, papierik, pero či iná vec. Čím menej sa to podobá na hračku, tým lákavejšie to je a dáva mi to pár sekúnd, kedy si to stihne poobzerať, olízať, obkúsať a oblúkom to letí na zem. Priznám sa, nebudem zatĺkať. Keď chcem mať kľud, zapnem aj Fíha tralala či Paci Pac. No a? Obe sa tak aspoň na chvíľu v "kľude" najeme.

Okrem papkania ešte funguje pred obedným a večerným spánkom na mlieku. Ak ju kojím náhodou ináč ako na posteli v ľahu, je to doslova krkolomné. Nie pre mňa samozrejme. Dokáže asi stokrát zmeniť polohu a napokon skončí vytočená úplne v divnej polohe. Myslím, že mnohé gymnastky by jej tlieskali. Popritom rozhadzuje tými malými rúčkami a kope alebo naťahuje na všetky strany jej "mišelinovské" (rozumej tučné) nožičky.

O spánku pomlčím. Myslím, že na dnes toho bolo dosť. Ako to je u vás? Tiež máte doma malé šidlo :)

Vaša Peťula, mama dvoch krpcov (3,5 roka a 1 rok)

Ak sa vám to páči, prečítajte si aj:
Zhodnotenie roka jednej matky trojročného škôlkara a ročnej čertice

Napíšte komentár