25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Mestské múzeum Šurany

Autor: Petula , Foto: surany.sk, muzeum.sk
Adresa:Synagóga, Malá ul. č. 2, Šurany Telefón:+421 35 650 11 64 E-mail:muzeum.surany@szm.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Mestské múzeum v Šuranoch so svojou expozíciou sídli v budove pôvodnej ortodoxnej synagógy (NKP) postavenej v roku 1916. Patrí medzi najkrajšie synagógy na Slovensku.

Múzeum zhromažďuje archeologické, historické a  etnografické predmety, staré fotografie, písomnosti (archiválie) a staré tlače. Stála expozícia na poschodí synagógy približuje dejiny mesta, ako aj mestských častí Nitriansky Hrádok a Kostolný Sek od praveku po 20. storočie.

Expozície

Vystavené sú archeologické nálezy z lokality Zámeček - Slovenská Trója z Nitr. Hrádku, nálezy z miesta Šurianskeho hradu, kópie mincí z pokladu qvartingov - štvrťdenárov z Kostolného Seku z 15. storočia, signované - značkované tehly zo Šurian, ktoré dokumentujú minimálne 200 ročnú históriu tehliarsta v meste, dokumenty k šurianskemu cukrovaru a histórii mlynárstva. Zaujímavé sú dokumenty a predmety viažuce sa k soche gen. M.R. Štefánika v Šuranoch, k obdobiu existencie slovenského gymnázia v r. 1938-45 a judaiká. Z osobností predstavujeme Michala Matunáka, ThDr. Karola Markoviča a Laca Zrubca. Z oblasti kultúry je v expozícii zastúpené divadeľníctvo, ktoré ma v Šuranoch 150-ročnú tradíciu, šurianski tamburáši, ako najdlhšie pôsobiace hudobné teleso v Šuranoch. Z oblasti etnografie - národopisu, je v expozícii zastúpená ľudová keramika, košíkarstvo a ľudový odev. Návštevníkov zaujme maketa mesta Šurany, ktorá zachytáva podobu mesta okolo roku 1660 v čase osmansko-tureckej expanzie spolu so Šurianskym hradom.  Stála expozícia bola vo februári 2009 reinštalovaná, doplnená novými exponátmi, vymenili sa obrazovo-textové panely za nové, pribudli  2 nové vitríny.

Otváracie hodiny:

pondelok 9:00 - 12:00
utorok Zatvorené
streda 9:00 - 16:00
štvrtok Zatvorené
piatok 9:00 - 17:00
sobota Zatvorené
nedeľa Zatvorené

Vstupné: dobrovoľné

Prístup pre vozičkárov: čiastočný na výstavy

 

Mapa: N 48° 5′ 17″ E 18° 11′ 18″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár