19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Bábkarská Bystrica TOUR 2018

14.08.2018 Autor: Maria Bodnarova, Foto: bdnr.sk
Termín: 09.10.2018 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora

babkar

Najväčší slovenský festival bábkového divadla je opäť tu! Bábkarská Bystrica TOUR 2018 zvoláva svoje publikum a sľubuje 5 dní nabitých bábkovým divadlom, mágiou, emóciami a čarovnými príbehmi. 


21. ročník medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018 sa uskutoční od 5. do 9. októbra 2018 v Banskej Bystrici a Banskobystrickom regióne. Všetci členovia rodiny: batoľatá, deti, teenageri, rodičia aj starí rodičia si užijú divadelný sviatok, počas ktorého vystúpi 20 divadelných súborov z 9 krajín sveta. Uvidíte umelcov zo Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka, Talianska, Holandska, Francúzska, Bieloruska a unikátnych hostí z Brazílie. Bábkami ožijú rôzne miesta v Banskej Bystrici a priľahlé obce: Horný Tisovník, Pohronský Bukovec, Zemiansky Vrbovok, Ladomerská Vieska a Hriňová.

V rámci predfestivalového Prológu sa uskutoční výstava historických českých rodinných divadielok, ktoré si môžete prísť "kouknout a osahat" od 21. septembra do 9. októbra do divadelného šapitá v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival podporili BBSK a Mesto Banská Bystrica.

bbt

Prvý impulz otvoria unikátni hostia z Brazílie, skupina Grupo Sobrevento, ktorá na Slovensku účinkuje vôbec po prvýkrát. Prinesie poetické predstavenie  Moja záhrada  o vnútornej sile, ktorá dokáže premeniť pustatinu na krásnu zdravú krajinu. Grupo Sobrevento má na svojom repertoári inscenácie pre detských aj dospelých divákov. Predstavenie, s ktorým pricestujú na festival Bábkarská Bystrica je venované najmenším, batoľatám od 6 mesiacov. Moja záhrada sa uskutoční v piatok 5.10. o 15.00 hod. v priestore Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici ako prvé predstavenie z radu "batolárií".


V nasledujúce dni účinkujú ďalšie dve predstavenia pre najmenších divákov a diváčky, tentokrát od slovenských tvorcov a tvorkýň. Predstavenie Hmatuláci domáceho súboru z Bábkového divadla na Rázcestí o svete hmatu a dotykov, inšpirované terapeutickou metódou snoezelen. Hmatuláci sú na programe v sobotu 6. 10. o 9.00 hod. v BDNR. Vhodné pre deti od 15 mesiacov.


Zoskupenie Odivo z Banskej Bystrice prináša vzdušné laboratórium  Aero, inšpirované vetrom, atmosférou a správaním rôznych materiálov v prúde vzduchu. Predstavenie začína v nedeľu 7.10. o 9.00 hodine. Venované deťom od 18 mesiacov.    

 

Ďalšou novinkou v histórii festivalu sú hostia z Holandska. Holadský súbor Lichtbende z Amsterdamu predstaví originálnu scénickú koláž  Tutu. Tutu je experimentálne dielo, v ktorom sa objavujú techniky tieňového divadla a originálne zvukovo-vizuálne kreácie, podporené živou muzikou a unikátnym spôsobom svietenia starobylými lampami. Tutu svoju mágiu rozprestrie v Banskej Bystrici, v sobotu 6.10. o 15.00 hodine v Bábkovom divadle na Rázcestí.


Historicky prvú návštevu nášho festivalu podniknú aj hostia z Bieloruska. Gomeľské bábkové divadlo pricestuje s klasikou upravenou na dadistický spôsob. Na základe známych veršovaných rozprávok o dvojici psíkov Pliš a Plum, z pera nemeckého spisovateľa W. Buscha, vytvoril  pozoruhodný bieloruský režisér Jury Divakov expresívne dielo pre deti od 6 rokov. Vplyvy surrealizmu, expresionizmu a dadizmu vytvorili z Pliša a Pluma scénické dielo plné vizuálnych obrazov, čierneho humoru a rôznych typov bábok. Bieloruské predstavenie sa uskutoční v nedeľu 7. 10. o 15.00 hod. v Divadle Štúdio tanca v Banskej Bystrici.

 

Pre "starších malých" je každý deň počas prvého impulzu pripravené veľkoformátové divadlo na scéne Štátnej opery v Banskej Bystrici. V piatok 5. 10. uvedie poľské bábkové divadlo Banialuka príbeh o Kráľovi Matejovi Prvom, ktorý je alegóriou na generačné vzťahy súčasnej doby. Klasický príbeh z pera J. Korczaka prináša témy priateľstva, odvahy, zodpovednosti za seba, za druhých a iné otázky dôležité pre vek začínajúceho teenage obdobia. Predstavenie je venované deťom od 10 rokov.

 

V utorok 6. 10. sa predstaví Divadlo loutek Ostrava, ktoré je viacnásobným návštevníkom nášho festivalu. Prináša známy príbeh o trojici chlapíkov Dlhom, Širokom a Bystrozrakom. Tím DLO pod vedením režiséra Mariána Pecka zlúčil klasický námet s originálnym vizuálnym riešením. V predstavení vystupujú krásne marionetové bábky, ktoré prekvapujú svojou technologickou invenčnosťou.

 

V nedeľu 7.10. sa môžete tešiť na špičkový český súbor v oblasti nového cirkusu. Cirk La Putyka je rešpektovaným súborom s medzinárodným renomé, ktorý má na svojom konte mnohé zahraničné spolupráce a ocenenia. Akrobati, klauni, herci a herečky pricestujú do Banskej Bystrice so scénickým číslom Batacchio. Držte si klobúky, bude to veľké!

 

Predstavenia v Štátnej opere začínajú vždy o 17.00 hodine.

 

Vstupenky na festival si môžete zakúpiť online na www.ticket-art.sk.

Rezervovať telefonicky na tel: 048/412 55 13, mailom: vstupenky@bdnr.sk.

 

Kompletný program festivalu a predstavení nájdete na stránke festivalu www.bdnr.sk/bab.




Napíšte komentár