25. 04. 2024 Marek 10°C Dážď

Očami rodičov: 10 rád, ako zvládnuť let s malými deťmi

Autor: Claudinka, Foto: letuska.cz
43648559 m

Zdroj: Shutterstock

Očami rodičov: 10 rád, ako zvládnuť let s malými deťmi

S blížiacou sa dobou letnej dovolenky si stále viac a viac rodičov kladie otázku, ako a kde tú tohtoročnú strávi. Máme radšej zostať v SR alebo si môžeme už dovoliť odletieť niekam ďalej? Zvládne to naše dieťatko? Na aké nástrahy sa máme pripraviť a čo je potrebné zariadiť?

S deťmi mladšími 1 roka je lepšie nelietať. Pre ich malé telíčko to nie je úplne ideálne, niekedy ale nie je iná možnosť. Sťahovanie, cesta za prácou alebo za príbuznými - to sú dôvody, prečo väčšina rodičov cestuje aj s tými najmladšími. Pediatri všeobecne neodporúčajú cestovanie s deťmi do cca 3 mesiacov veku kvôli zmenám tlaku. Hranicu majú nastavenú aj niektoré letecké spoločnosti, ktoré dojčatá mladších dvoch týždňov na palubu jednoducho nevezmú. A čerstvé mamičky? Tie môžu cestovať po ukončenom šestonedelí, aby sa minimalizovala zdravotné riziká.

Keď už sa ale pre cestu lietadlom rozhodnete, dobre sa na ňu pripravte.

Dopredu sa zamyslite nad tým, ako dieťa v lietadle zabavíte, aby cesta bola príjemná a znesiteľná nielen pre Vás a Vašu rodinu, ale aj pre ostatných spolucestujúcich.

Na čo sa pred letom pripraviť?

1. Cestovný doklad

Každý cestujúci je povinný mať svoj cestovný doklad, vrátane tých najmenších. Zariaďte si ho včas.

2. Informujte sa o pravidlách cestovania s deťmi

Každá letecká spoločnosť má iné pravidlá. Dobre sa teda o všetkom dopredu informujte, operátorovi pri rezervácii leteniek povedzte počet detí, ich vek a počet dospelých. Väčšinou môže jeden dospelý cestovať len s jedným dieťaťom do 2 rokov na kolenách. Môže letieť aj s druhým dieťaťom do 2 rokov, ale tomu musí zakúpiť detskú letenku a teda bude mať vlastné sedadlo (+ musí mať autosedačku certifikovanou pre leteckú spoločnosť).

3. Dieťa do 2 rokov väčšinou neplatí, nemá ale nárok na odbavenú batožinu

Áno, je to tak. Za dieťa do 2 rokov veku väčšinou neplatíte (resp. platí 10% z ceny dospelej osoby alebo len minimálny poplatok - záleží od leteckej spoločnosti a od smerovania), na druhej strane ale nemá nárok na žiadnu batožinu. Musíte teda časť svojej batožiny prenechať veciam dieťaťa.

4. Kočík

Každý malý cestujúci má nárok na prepravu kočíka. Na palubu ale rozhodne nepatrí. Dieťa musíte preniesť v ruke. Kočík je potrebné pred nástupom do lietadla odovzdať zodpovednému pracovníkovi, ktorý ho uschová do podpalubia a po pristátí Vám ho zase pripraví na použitie.

5. Informujte leteckú spoločnosť, že cestujete s deťmi

Ved detí treba zadať v okamihu rezervácie letenky.  Dopredu tak leteckú spoločnosť upozorníte na to, že budete cestovať s malým dieťaťom. Väčšina leteckých spoločností umožní rodinám s deťmi prednostný nástup do lietadla, aby všetko prebehlo bez komplikácií. Je aj možnosť detskej postieľky, ale len vo veľkých lietadlách na diaľkových linkách.

6. Pri štarte a pristátí musí dieťa sedieť na vašom lone

Väčšina leteckých spoločností má k dispozícii špeciálny bezpečnostný pás, ktorým si k sebe dieťa pripútate.

7. Výživa pre dieťa

Na palubu si so sebou môžete vziať výživu pre dieťa. Dobrou správou je, že nepodlieha štandardnému obmedzeniu tekutín, môžete si so sebou teda vziať aj tekutú výživu. Neberte so sebou ale viac, ako potrebujete na cestu. Pripravte sa, že Vám všetko pri odbavovaní skontrolujú. V lietadle potom môžete požiadať o zohriatie stravy.

8. Každému dieťaťu zbaľte príručnú batožinu

Dopredu sa pripravte na to, že deti bude treba zabaviť. Nespoliehajte na to, že práve zaspí a väčšinu letu prespí. Zabaľte mu jednu obľúbenú hračku, vezmite trebárs knižku na predčítanie alebo zošit so samolepkami pre väčšie deti. Proste to, čo ich spoľahlivo zabaví a let bude príjemný všetkým zúčastneným.

9. Ak je to možné, voľte radšej nočné lety

Aj keď aj tu hrozí, že dieťa nezaspí a bude rušiť ostatných cestujúcich, ktorí spia. Väčšinou ale deti nočný let prespia a všetko prebehne oveľa pokojnejšie.

10. Vezmite si so sebou nosítko alebo šatku

Ak je to možné, dajte si dieťa do nosítka alebo šatky. Bude Vám na blízku a bude sa cítiť bezpečnejšie. A vy budete mať voľné ruky. Oceníte to najmä pri odbavovaní.

Na záver nezostáva, než popriať vám i vašim deťom šťastný a pokojný let!

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Lea 30.01.2020, 17:18

    tie male stavebnice z kociek su super napad ... my balime štandardne knihu, tablet s rozprávkami a kúzelné fixky... ovocie pre malú je samozrejmosť a aj kukuričné chrumky... keďže zväčša cestujeme tak 2-3 hodinky tak to vcelku zvládame ... u nás sa hlavne ujal palubný kufor v ktorom mám všetko presne rozložené a orientuje sa mi v ňom jednoduchšie než v batohu (máme od najkufre taký škrupinkový už asi štvrtý rok a stále ako nový)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár