23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Turovský vodopád a sopúch

Autor: Annie, Foto: turova
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Vodopád sa nachádza asi kilometer za dedinou. Vytvoril sa v bezmennom pravom prítoku potoka Turová v Kremnických vrchoch v doline, ktorá má charakter kaňonu. Vysoký je 15 metrov. Domáci ho nazývajú aj Padalo alebo Skalný vodopád.

Turovský vodopád už nájdu turisti ľahšie. Samospráva spolu s dobrovoľníkmi prírodnú pamiatku aj prístup k nej vyčistila, vybudovala k nej dva chodníky a osadila smerové tabule. K vodopádu vedú v súčastnosti dva chodníky - jeden vedie tesne popri toku, druhý po poľnej ceste. Z nej vedú k vodopádu schody. K lepšiemu prístupu k vodopádu popri toku v blízkej budúcnosti vyhotovia železný rebrík.

V blízkosti sa nachádza aj Turovský sopúch, čo je ďalšia tamojšia prírodná pamiatka. Turovský sopúch leží priamo nad dedinou. Ide o eróziou obnažené hrdlo niekdajšej sopky a sopečného kanála s teplomilnými druhmi rastlín a živočíchov.

Za asistencie ochranárov z Chránenej krajinnej oblasti Poľana už zarastený sopečný pozostatok na ploche 1,2 hektára vlani vyčistili od krov a drevín, ktoré ju už takmer celú zakrývali. Teraz je viditeľný a lepšie prístupný, pribudol pri ňom informačný panel. Atraktívne miesto, kde môžu stráviť príjemné chvíle obyvatelia Turovej ale aj návštevníci.

 

Mapa: N 48° 35′ 56″ E 19° 3′ 12″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Veronika 07.01.2020, 15:12

    Nenáročný výlet aj pre malé deti. Jedine posledný zostup k vodopádu je strmý.

  • Jozefína Mitterpachová 22.11.2019, 22:07

    Absolvovali sme s dvomi malými deťmi, ktoré to pekne zvládli. Považujem to za nenáročný výlet. Negatívum vidím v slabom označení v obci. Každopádne, odporúčam.

  • kristína 03.06.2018, 17:13

    krásna prechádzka, nádherný vodopád, ale bohužiaľ si myslím že s deťmi to nieje až také vhodné najmä pre náročnejší terén. Boli sme dnes aj s malými deťmi a jednou cestou sa tam síce dostalo ľahšie no schodíky k vodopádu boli veľmi strmé a nebezpečné, nemali sme síce veľký problém kvôli tomu že sme deti mali v nosičoch ale neviem si predstaviť, že by tadiaľ mali prejsť deti samostatne, najskôr od 10 rokov by som si dovolila povedať. Druhou cestou sme sa vybrali naspäť no tú už absolútne neodporúčam. cesta je popri skalách, a človek môže veľmi jednoducho spadnúť do vody. uvoľňujú sa tam niektoré skaly ktoré môžu človeka ľahko zraniť. nakoniec sme sa museli v polovici vrátiť na cestu, ktorou sme k vodopádu pôvodne došli.

  • Karolina 06.01.2018, 23:31

    Išli sme na Pustý hrad, tak sme sa zastavili aj pri tomto vodopáde.

  • Aura 06.01.2018, 15:34

    Krasny prirodny utvar

  • ľudka 08.12.2017, 22:40

    pekný vodopád

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár