29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Pevnostný systém v Komárne

Autor: Hanka, Foto: komarno.sk
Adresa:Pri ústi Váhu do Dunaja, 945 01 Komárno Telefón:035/ 28 51 250 E-mail:procastello@inmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Komárňanská pevnosť na juhu Slovenska je najväčšou a najvýznamnejšou pamiatkou svojho druhu na Slovensku.


Rozmermi a zachovalosťou je unikátom i európskeho formátu. Je to je najrozsiahlejší pevnostný systém na Slovensku aj v celom Rakúsko-Uhorsku. Nachádza sa pri ústí Váhu do Dunaja. Hlavná časť opevnenia obkolesuje veľkú časť územia mesta Komárna.
Tri predsunuté opevnenia sa nachádzajú aj na pravom brehu Dunaja v Maďarsku.

Po vpáde Turkov do Uhorska sa v roku 1546 začal stavať obranný bastiónový systém reprezentovaný dnešnou Starou a Novou pevnosťou. Z podnetu cisára Leopolda II. v druhej polovici 17. storočia pevnostný systém zdokonalili do podoby, ktorá bola najmodernejšia v strednej Európe. V rokoch 1839 až 1847 vybudovali tzv. Palatínsku líniu opevnení s 5 menšími pevnosťami prepojenými zemnými valmi. V roku 1866 sa začala výstavba tzv. Vážskej línie nadväzujúc na Palatínsku líniu a neskôr ešte pribudli predsunuté pevnosti postavené aj na opačnom brehu Dunaja.

Národná kultúrna pamiatka. V súčasnosti sa uvažuje o jej zápise do svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Otváracie hodiny a cenník vstupného TU.

komarno pevnost mapa

Pevnostný systém Komárna tvorí rozsiahly komplex pevnostných stavieb zakomponovaných do urbánnej štruktúry mesta. Návštevníci Komárna sa preto často pýtajú, či sú tieto stavby sprístupnené verejnosti. Áno, aj nie. Vzhľadom na fakt, že ide o veľmi rozsiahly komplex stavieb zrastených s mestskými zónami, sú všetky voľne prístupné. Nie všetky sú však otvorené verejnosti na prehliadku.
 

Mapa: N 47° 45′ 23″ E 18° 7′ 43″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár