27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Nádvorie Európy

Autor: Hanka, Foto: komarno.sk
Adresa:Nádvorie Európy, 945 01 Komárno Telefón:035/ 773 00 63 - Turistická informačná kancelária E-mail:tik@infokomarno.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Nádvorie Európy je jedným z námestí v Komárne.

Komárno na svojom Nádvorí Európy umiestnilo viac ako štyri desiatky budov, postavených v mierke jedna ku jednej, ktoré reprezentujú architektúru a stavebné slohy typické pre temer všetky európske štáty. Obdivovať, prípadne aj porovnávať je možné budovy z Walesu, Vatikánu, Írska, Talianska, Transylvánie, Islandu či Grónska. Oddýchnuť sa dá na lavičkách pri fontáne nazvanej Milénium. Vládne tu harmonická súhra niekedy absolútne odlišných architektonických znakov.

Jedinečné stavebné dielo architektov z Ateliéru Európa v Komárne. Na námestí s rozlohu 6500 m2 sú stavby v štylizovanej forme a prezentujú historickú architektúru, charakteristickú pre jednotlivé oblasti Európy.

Spojením historického jadra mesta Komárno ležiaceho na juhu Slovenska pri Dunaji s Nádvorím Európy sú historické vstupné brány: Brána sv. Štefana, Brána Bélu IV. a Brána Mária Terézie. Zo strany vnútorného parku Zichyho paláca je Brána Mateja I., najznámejšieho kráľa našich dejín, ktorý bol s mestom úzko citovo spojený. Brána je jednou z dominantných stavieb nádvoria. Tvarom a farbami pripomína budovy postavené za vlády Mateja I. V strede námestia sa nachádza funkčná kópia pôvodnej studne, ktorá stála do roku 1878 na Hlavnom námestí, pred komárňanskou radnicou.

Pri prehliadke pestrofarebných budov možno obdivovať aj sochy patrónov Európy (napr. Márie Terézie, Mateja Korvína, Panny Márie a iných), ktoré dotvárajú atmosféru nádvoria. Nádvorie je obľúbenou zastávkou turistov, ktorých lákajú nielen budovy, ale aj príjemné prostredie vhodne doplnené zeleňou.

V strede námestia sa nachádza funkčná kópia pôvodnej studne, ktorá stála do roku 1878 na Hlavnom námestí, pred komárňanskou radnicou.

Európske námestie v Komárne je európsky architektonický unikát. Fasády budov, ktoré ohraničujú toto námestie nesú znaky bohatej škály architektúr, typických pre jednotlivé európske národy. Návštevník môže preto na jednom mieste vidieť a porovnať zvláštnosti a odlišnosti napríklad fínskej, ukrajinskej či poľskej architektúry.

 

 

Mapa: N 47° 45′ 30″ E 18° 7′ 45″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Stanka 06.01.2020, 08:56

    Zaujímavé miesto na jednom mieste. Aj niekto nevie po maďarsky, je to ťažšie, ale dá sa všetko zvládnuť. Aspoň my sme mali takú skúsenosť s obchodoch.
    No nevadilo.

  • Dada 03.01.2020, 22:36

    Krásne námestie, jedno z najkrajších, ktoré som doteraz videla, v prípade príjemného počasia sa dá posedieť na lavičkách blízko fontány a relaxovať. Dá sa čo tu obdivovať.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár