26. 04. 2024 Jaroslava 13°C Polooblačno

Využite júnové dni s deťmi naplno!

Autor: Maria Bodnarova, Foto: all-free-download.com, Pinterest, saturn.sk, shutterstock.com, wall.alphacoders.com, wallpaperhd.pk, wallpaperscraft.com, wallpaperup.com

A je tu posledný mesiac školy pred letnými prázdninami. Slniečko hreje čoraz viac a častejšie, vonku je príjemne, parky sú plné kvetov, ihriská plné deti. Využite júnové dni najviac, ako sa len dá. Vyskúšajte naše tipy pre inšpiráciu. Tučné odkazy v texte sú aktívne, kliknite a objavujte ďalšie inšpirácie. :)

1. Oslávte Deň detí

Prvý jún patrí už tradične všetkým deťom. Oslávte ho, ako sa patrí. Na viacerých miestach na Slovensku sa organizujú špeciálne akcie pre malých nezbedníkov, kde si môžu zasúťažiť, zahrať sa, zabaviť a dostať malý darček k svojmu sviatku.

HG7sAsxdEDA


2. Najedzte sa sladkých jahôd

Máme tu sezónu drobných sladučkých červených plodov. Nazbierajte si ich do bruška i do zásoby. :) Výborne chutia samotné, v koláči, mrazené, zavárané, v džemíku, ako sladká dreň či pokrájané v limonáde. Ak ich nemáte doma, vybehnite spoločne na pole, kde si ich môžete nazbierať, koľko len odnesiete.

shutterstock 56114698


3. Rezervujte si letný tábor

Poponáhľajte sa, leto je tu čo nevidieť a termíny detských letných táborov sa rýchlo plnia! Vyberte si ten svoj, denný či pobytový, športový či jazykový, stanový či v hoteli, a zažite to pravé letné dobrodružstvo s novými kamarátmi.

tent decline lake coast sun disk romanticism 54621 1680x1050

 

4. Čítajte si

Aj tento rok je pre všetkých nachystané veľmi pekné podujatie zamerané na podporu čítania celých rodín - Celé Slovensko číta deťom. Nájdite si vo svojom okolí knižnicu, kde sa bude čítanie konať, alebo si jednoducho prečítajte s deťmi peknú knižku doma. Môžete si kúpiť aj veselý detský časopis a prečítať si ho v tieni na lavičke. Podujatie sa koná do 10. júna.

673336

 

5. Stretnite sa s kamarátmi

8.jún je Dňom najlepších priateľov. Neváhajte sa strávte ho aj vy so svojimi kamarátmi. Stretnite sa v škôlke, škole či vonku na ihrisku, zahrajte sa peknú hru, upečte spoločne pieskový koláčik, zaspievajte si veselú pesničku... Prípadne zájdite do cukrárne na sladký zákusok. :)

happy twin girls 560682


6. Urobte si piknik na lúke

Teraz je na to ideálny čas! Vezmite si deku, nabaľte košík s obľúbeným jedlom a pitím a vyrazte do prírody! Vystrojte si obed na lúke alebo si spravte celodenný výlet s príjemnou prestávkou na zahryznutie. Nezabudnite na umelé alebo papierové taniere a príbory.

407601


7. Zájdite na zmrzlinu

Sladučká mrazená lahôdka poteší aj najvyberavejší jazýček a navyše krásne osvieži. Máte svoju obľúbenú príchuť? Na výber sú ovocné, smotanové, bezvaječné, talianske, dia i bezlepkové, všetkých druhov a farieb. Určite si vyberie aj najväčší výmyselník. :)  

391001


8. Vyrobte darček pre otecka

Nezabudli ste na Deň otcov? Tento rok pripadá sviatok všetkých oteckov na 18. júna. Vyrobte im vlastnoručný darček, ktorým potešíte tatkovo srdiečko. Skúste mu podľa vlastnej fantázie napríklad pomaľovať tričko, ktoré bude nosiť na rodinné výlety. Vymyslite mi peknú básničku alebo spolu s mamičkou pripravte jednoduchú večeru či puding so šľahačkou a ovocím. 

cb5a1a1031


9. Uvite si venček z púpavy

Natrhajte si dlhé stonky púpavy a upleťte si korunku ako pravá princezná! Alebo uvite venček pre mamičku. Zapleťte tri púpavy do vrkoča a každú ďalšiu obtočte pevne okolo vrkoča, pričom stonku nechajte na pokračovanie venčeka. Mamička vám určite rada pomôže. :)

shutterstock 103369937


10. Odmeňte deti za vysvedčenie

Nezáleží na tom, aké deti prinesú známky. Celý rok pilne študovali, venovali veľa času príprave domácich úloh a projektov, nacvičovali program pre rodičov, nezaháľali na krúžkoch. Uvarte im obľúbené jedlo, kúpte im detské šampanské a oslávte koniec školského roka spoločne. 

kids leaving school


11. Kúpte si melón

Nakrájajte si ho na mesiačiky alebo na kocky, na chvíľku odložte do chladničky a potešte mlsné jazýčky zdravou dobrotou. Vyskúšajte tiež melónovú dreň, osviežujúcu melónovú limonádu s lístkami mäty či iné fajnové receptíky z melóna.

703072


12. Zahrajte sa s loptou

Futbal, basketbal, tenis, hokejbal, volejbal, minigolf či jednoduchá vybíjaná... Zahrajte sa s rodičmi či s kamarátmi, výborne sa zabavíte, posilníte tímového ducha a precvičíte všetky svaly.

balloons and balls


13. Ochlaďte sa na kúpalisku

Viaceré kúpaliská už otvorili letnú sezónu. Aj keď je voda ešte chladnejšia, príjemne osvieži v horúcich júnových dňoch. Ak si netrúfate vliezť do nej celí, vyčľapkajte si aspoň nôžky. Nezabudnite sa poriadne natrieť opaľovacím krémom.

big thumb 50201d924af4b60dcb00f0e56057ca1d


14. Upečte si čerešňový koláč

Čerešne sú ďalším sezónnym ovocím, ktoré si môžete vychutnať už v júni. Využite ich napríklad aj do koláča. Vyskúšajte jednoduchú bublaninu alebo čokoládovú tortu. Pomôžte mamke vyšľahať vajíčka s cukrom, primiešajte múku, vylejte cesto na plech a nezabudnite oblízať misku!

cherry cake wallpaper 768x480


15. Choďte do kina

Viaceré kiná sú už otvorené a vy si môžete celá rodinka užiť spoločný čas pri dobrej rozprávke. :) Urobte si svoj deň a vychutnajte si ho naplno.

mazna

16. Vyrobte si domácu bazovú limonádu alebo sirup

Vyskúšajte voňavý nápoj, ktorý zaženie nie len smäd, ale aj chuť na niečo dobré. Natrhajte si bazové kvety (vyberajte miesta mimo cesty), poriadne ich umyte, zalejte teplou vodou, pridajte cukor a citrón podľa chuti a nechajte odstáť 24 hodín. Môžete si pripraviť aj bazový sirup do zásoby a v zime si dopriať liečivú dobrotu, ktorá razom zaženie každý vírus.

d892e362c43ad0cb8b33984564c80c5d
17. Strávte krásne spoločné dni

Či už na bicykli, na korčuliach či na prechádzke v parku, v lese. Vyskúšajte nové nepoznané miesta, zájdite na rozhľadňu a vychutnajte si krásny výhľad.

family wallpaper 768x480

 

Napíšte komentár