19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

20 jedál, ktoré milujú všetky deti

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Pinterest, Pexels

Aj u vás doma je občas problém, čo naservírovať malým veľkým výmyselníkom na tanier? Nechajte sa inšpirovať overenou klasikou, nad ktorou zaručene neohrnú nošteky. Vyberte si sladký alebo slaný variant a vyčarujte deťom malý sen na tanieri a nebíčko na jazýčku. Aj zo zdanlivo nezdravého jedla môžete pripraviť jeho jeho zdravšiu podobu. Samozrejme každodenný jedálniček pre deti musí byť pestrejší na ovocie a zeleninu, ale raz za čas im doprajte aj starú dobrú klasiku.


1. Buchty

Jedlo, ktoré v nás takmer okamžite vyvolá spomienky na detstvo, na letné prázdninové dni, na babičku, ktorá vedela napiecť tie najväčšie a najchutnejšie, voňavé, cukrové... Buchty sú jednoducho nestarnúce. :) Navyše ich môžete pripraviť na mnoho spôsobov - pečené, parené či dukátové, makové, tvarohové, orechové, lekvárové alebo iba jednoducho posypané kakaom. Akýkoľvek spôsob si vyberiete, zaručene budete mať s takýmto obedom u detí úspech 

shutterstock 456241336

Zdroj: Shutterstock

2. Šišky

Klasika podobná buchtám, ktorá síce patrí k tým menej zdravým, avšak vždy obľúbeným jedlám nielen pre deti. :) Naservírujte deťom chrumkavú lahôdku s jamôčkou v strede, do ktorej si môžu pridať džemík podľa vlastnej chuti. Alebo im namiesto neho pripravte sladkú jahodovú penu.

cf770283125833951c83f762f700c4e3

Zdroj: Pinterest

3. Krupica

Na raňajky či na večeru, teplá či studená, každý ju má rád inak. Uvarte si klasickú z kravského mliečka alebo vyskúšajte mlieka rastlinné - kokosové či makové - a objavujte tak rozličné príchute. Na záver posypte husto kakaom a pridajte kúsoček masla. Môžete pridať aj štipku škorice alebo vanilkové zrniečka priamo do kaše, rozvoňajú ju ešte viac.

86a2f8dafa0461f67b5bdd285ac22445

Zdroj: Pinterest

4. Žemľovka

Sladká dobrota plná ovocia s bohatou penou na vrchu poteší i zasýti každého malého maškrtníka. Využite akékoľvek ovocie, ktoré máte poruke a nebojte sa experimentovať.

10f61fc5f9e070e14caa40cfd26e885c

Zdroj: Pinterest

5. Ovocné knedličky

Ak majú vaše deti rady prekvapenia, pripravte im plnené ovocné knedličky. V každej guličke ich totiž bude jedno malé čakať. :) Aj keď sa to nemusí zdať, príprava je veľmi jednoduchá a tak do varenia môžete smelo zapojiť aj malých pomocníkov. Pripravte si cesto si z múky, mlieka a vajíčka, ušúľajte valček, nakrájajte, do každého kúska zabaľte kúsok ovocia a uvarte. Použite čerstvé alebo mrazené jahody, slivky, čerešne či čučoriedky. Po uvarení prelejte roztopeným maslom.

shutterstock 447965368

Zdroj: Shutterstock

6. Tvarohové guľky

Guličky na akýkoľvek spôsob potešia detičky v každom veku. Tvarohové guľky nemusíte ničím plniť, sú sýte, sladké a na tanieri vyzerajú vábne. Pripravte si jednoduché tvarohové cesto, ušúľajte guľky a uvarte. Na tanieri prelejte opraženým maslom a opečenou strúhankou. Strúhanku môžete vymeniť aj za kokos, kakao, mak, orechy alebo obyčajný práškový cukor.

41ed905b42d4418c01497c0c65b5dcd7

Zdroj: Pinterest

7. Šúľance

Vymeňte s deťmi plastelínu za zemiakové cesto a ušúľajte si spoločne chutný obed. S makom, tvarohom, orechami či len tak, s opraženou strúhankou a cukrom. Nezabudnite omastiť.

DSCN5936

Zdroj: Pinterest

8. Palacinky

Potrebujte pripraviť rýchly obed alebo večeru? Palacinky sú ideálnou voľbou. Naplňte ich marmeládou, nutelou alebo tvarohom, rovnako dobre chutia aj so slanou náplňou, šunkou či syrom. Skúste ich upiecť aj z ľubovoľného rastlinného mlieka, objavíte nové príchute.

bake bowl breakfast 315708

Zdroj: Pexels

9. Lievance

Pripravte si hustejšie palacinkové cesto s troškou droždia alebo s tvarohom a upečte deťom chutné lievance na raňajky, obed či desiatu. Polejte džemom alebo javorovým sirupom a ozdobte ovocím.

berries breakfast cherries 461338

Zdroj: Pexels

10. Špagety

Kto by im odolal, všakže? :) Pripravte ich narýchlo s kečupom a posypané syrom alebo zvoľte zdravší variant a urobte deťom famóznu domácu omáčku z pravého paradajkového pretlaku, cibule a cesnaku. Pridajte oregano a bazalku, cherry paradajky, opečené hydinové mäsko a strúhaný parmezán. Rovnako vďačnou voľbou budú aj akékoľvek iné cestoviny, ideálne viacfarebné alebo veselých tvarov.

basil dinner food 8500

Zdroj: Pexels

11. Pizza

Aj keď pizza pôsobí na prvý pohľad ako nezdravé jedlo, nemusí to tak automaticky byť. Neobjednávajte si ju z reštaurácie, upečte si ju priamo doma. Použite ingrediencie podľa vlastnej fantázie a chuti, namiesto slaninky naukladajte na cesto detskú šunku, posypte kukuricou a syrom a nezabudnite na hromadu zeleniny. Ak sa vám nechce piecť, rýchly variant si pripravíte s plackou torilla. Vyskúšajte tiež "pizza omeletu" - vyšľahajte vajíčka vidličkou, osoľte, pridajte rukolu, paradajky, kukuricu a šampiňóny a opečte z oboch strán na panvici.

pizza rucola tomaten amp parmesan 552515

Zdroj: Pinterest

12. Hranolky

Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na hranolčeky, vysypte na plech, pridajte lyžicu oleja, soľ a bylinky a upečte ich jednoducho v rúre. Získate tak zdravší variant klasických vysmážaných hranoliek. Vyskúšajte aj hranolčeky z iných druhov zeleniny. Vynikajúce sú batatové, tekvicové, zelerové či mrkvové. Namiesto kečupu a majonézy zvoľte doma pripravenú omáčku alebo dip - vyskúšajte avokádový, paradajkový, jogurtový či cesnakový.

a4faadbb15503bec1585a0134a8853fb

Zdroj: Pinterest

13. Halušky

Nastúhajte najemno zemiak, pridajte trocha múky a uvarte chutné klasické halušky. Ak máte málo času, zemiak môžete vynechať a jednoducho zmiešať iba múku a vodu, prípadne vajíčko. :) Dochuťte podľa fantázie - bryndzové, tvarohové, kapustové, so smotanou, slaninkou, cibuľkou, či ako príloha k mäsu, všetky chutia skvelo. Chutným a zdravým tipom sú tiež špenátové halušky, ktoré môžete servírovať so smotanou, syrovou omáčkou alebo opäť ako prílohu.

d77faf35b9881f43c854982c6277e323

Zdroj: Pinterest

14. Rezance

Aj vy milujete makový úsmev vašich malých šidielok? :) Makové rezance sú pre ne tou pravou voľbou. Jednoducho uvarte slíže z obchodu, pridajte mletý mak s cukrom, prelejte jemne opraženým maslom a premiešajte. Rovnakým spôsobom pripravíte aj rezance orechové, tvarohové, lekvárové i kakaové.

d3f180f87b4303655a0ff4ecb23c2f0f

Zdroj: Pinterest


15. Rezeň

Obaľte v trojobale morčacie či kuracie prsia a vypražte na masti. Čerstvým rezníkom nepohrdne ani najmenší maškrtník. Nezabudnite na maslovú zemiakovú kašu a kyslú uhorku k tomu. 

7a3eeb0f6b5113d5d52187edb66ddd06

Zdroj: Pinterest

16. Hamburger

Milujú vaše deti hamburgery? Nie je nič jednoduchšie ako pripraviť im doma zdravú náhradu rýchleho občerstvenia. Upečte plátok kuracieho mäsa alebo placku z ochuteného mletého mäsa a uložte ho do žemle spolu so šalátom, vajíčkom, syrom a hromadou zeleniny. Jednoduchý dressing pripravíte z jogurtu a cesnaku.

blur buns burger 460595

Zdroj: Pexels

17. Pirohy

Mamičkiným plneným pirohom odolá len málokto. Deťom pripravte sladké plnky, ideálna je tvarohová či lekvárová. Nezabudnite na masielko.

7627f3a2ec6d9f8ec5f0964cc42d0581

Zdroj: Pinterest

18. Puding

Ak má vaša ratolesť chuť na dezert, ktorý zasýti, uvarte mu puding. V ponuke je množstvo druhov a príchutí. Skúste vymeniť klasické mlieko za rastlinné, určite neoľutujete. Puding môžete kombinovať s čerstvým, mrazeným či zaváraným ovocím, poliať ho marmeládou, topingom, posypať cukrom alebo kakaom. Nezabudnite na šľahačku. :)

1ebe4560e3fe1837b6f518767e403c37

Zdroj: Pinterest

19. Langoše

Zabudnite na zmrazený fast food na kúpalisku a upečte si voňavú lahôdku doma. Príprava cesta je úplne jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Nemusíte ho ani vaľkať, odtrhnite si kúsok cesta, roztiahnite ho v rukách a upečte na panvici. Namiesto klasického oleja použite zdravší kokosový alebo bravčovú masť. Vrch polejte kečupom, kyslou smotanou alebo tatárskou omáčkou a posypte strúhaným syrom.

6e3dcbb45e2c63f166360bdc604084f4

Zdroj: Pinterest

20. Vyprážaný syr

Nezjedia vaše deti syr na chlebíku? Pripravte im ho v obľúbenej forme. :) Vyskúšajte aj syrové tyčinky alebo guličky na spôsob fašírky - nastrúhajte nahrubo syr, pridajte vajíčko a troška múky, z cesta urobte guličky a obaľte v strúhanke. Vypražte na masti. Prebytočný tuk odsajte do papierového obrúska. Podávajte s pečenými zeleninovými hranolkami. 

876dc3240c8288032b73289fca408bdb

Zdroj: Pinterest

☼ Náš tip pre vás ☼ 

Špízy na milión spôsobov 

Pripravte deťom jednoduché špízy na paličke. Ovocné, zeleninové či mäsové - zaručene prilákajú detské očká i jazýčky. Napichnite na špajľu rôznofarebné kúsky sezónnych druhov ovocia, môžete z neho vykrojiť aj všelijaké zaujímavé tvary. Striedajte na paličke opečené mäsko a obľúbenú zeleninku, vyberajte netradičné druhy, ktoré doma nemávate bežne. Skúste červené či žlté cherry paradajky, baby špenát, baby karotku, mini kukuričky. Zakombinujte do špízu aj mozzarelové guličky alebo zemiakové kroketky a nezabudnite pridať čerstvé bylinky. K špízom môžete pripraviť pre spestrenie aj obľúbenú sladkú či slanú omáčku.

SNACK2

Zdroj: Pinterest


Tak čo, nechali ste sa inšpirovať? :) Ak ste si náhodou nevybrali zo spomenutých možností, pamätajte si, že akékoľvek jedlo môže deti zaujať a nebudú sa vedieť dočkať, kedy sa doň budú môcť zahryznúť. Stačí, ak vyzerá na tanieri pekne. Precvičte si fantáziu a naservírujte deťom mäsko, ryžu či zeleninku veselou a zábavnou formou. Vytvorte tváričky, panáčiky, zvieratká či krajinky, kvetinku či autíčko, nad ktorými aj ten najväčší výmyselník určite neohrnie nos.

meal 4 jpg

Zdroj: Pinterest

Máte tipy na ďalšie, možno aj o čosi zdravšie jedlá, ktoré majú rady práve vaše ratolesti? Pošlite nám vaše tipy na info@sdetmi.com. :)

Prečítajte si tiež

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Ala 18.12.2023, 15:48

    Dobry den mile komentujuce damy. Hlavne,ze polovica z vas bola na tychto jedlach odchovana :D a uz sa tu hraju na raw,bio, vegan a inu biomatku. Kazdy ma moznost si vybrat,cim chce dietata krmit. Vsetko treba jest
    s mierou. Pokial nema niekto naozaj zdravotny problem samozrejme ako su alergie na rozne potraviny. Vyslovene neznasam odporcov cukru,ved je to normalny zdroj energie a ak ho jeme normalne, teda s mierou, nic zle sa telu nestane. Kysnute jedla, ved na tom zili nasi predkovia a nemam pocit,aby boli obezni. Priatu energiu je potrebne z tela vydat a tu je ten problem. Deti su obezne z nedostatku pohybu a zo stresov ako su zle zazemie, tlaky v skolach a nepochopenie zo strany rodicov, rozvody a neustale trapenie v nefungujucich vztahoch rodicov. To su jedy pre deti!!! Nie cukor a kvasnice!

  • Kveta 06.11.2023, 17:24

    No vy chytre mamicky , čo pojedli mudrost Sveta...kedysi take kraviny ako bio strava a ine mudre rady neexistovali ...vyrastali sme na krupici buchtach a parada jedli sme aj ine obyc jedla ...teraz mi to synovia nechcu len spagety tortily hamburgery ..jeden zje sulance dalsi ani Pana...mam iich 4 ..deti...kazde je ine ..a poznam deti ktoré nechcu v 3r rokoch okrem nutritl8nu nic...tak max chrupkky ...takze im dam co chcu ..ked vyrastu co budu jest ich vec ..verte chcela by som mat idealne dieta , ale nebudem nikoho nutit
    Do mna sa starat nikomu nedam..takze zhrniem toto je stara dobra klasika , nikto vam nekaze to jest kazdy den , ale ked denno denne musite varit a vymyslat , tak treba skusit aj toto. .

  • Margit 14.03.2023, 11:19

    No tak ja som teda veľmi pozitívny človek, nie som žiadna premotivovaná bio matka, ale tento článok ma dorazil. Práve hľadám inšpiráciu, čo dať deťom na obed, niečo zdravé a výživné a potom nájdem takýto nezmyselný článok, čisté slovenské zúfalstvo. Akože puding je jedlo? Hranolky sú jedlo? Krupicová kaša je jedlo?? To je akože rada pre mamičky, čím kŕmiť deti??? To na to potrebujem čítať takýto článok, aby som vedela, že deti milujú sladké?? Ja sa fakt už nečudujem, že tá naša spoločnosť je mentálne ešte stále v jaskyni. Aj ja milujem buchty, lievance, puding a podobne a kľudne ich zjem a dám aj deťom, ale striedmo! V živote by ma nenapadlo dať to ako TIPY na jedlá pre deti. Nemali by byť tie varianty zdravšie???

  • Zuzka 18.11.2022, 13:16

    Čudujem sa komentárom, ktoré tu čítam. Keď dôjde nápad, týmito jedlami u detí myslím žiadna mamina nič nepokazí. Takmer v každom tipe je nejaká zdravá varianta jedla. V tvarohu je kopec bielkovín, v maku vápnik, pri viacerých jedlách je použité ovocie a kopec zeleniny, dokonca hranolky majú tip na yeleninovú variantu a sú pečené v rúre (inak odporúčam aj Air Fry fritézu napríklad). Buchty, šišky aj prizzu môže šikovná mamina pripraviť aj z kvásku a orechová, maková alebo tvarohová plnka alebo domáci ovocný džem k nim je super voľba. A ak niekomu vadí klasické mlieko, veď nech sa páči, kľudne vymeňte za rastlinné.. Ak budú mamičky na všetko stále takto negatívne naladené, čo vyrastie z našich detí? Skúste hľadať pozitíva okolo seba a nezameriavať sa len na kritiku. :) Pekný dník.

  • gabi 03.11.2022, 15:57

    fuj. takmer všetko samý lepok a cukor, akoby som sa ocitla v 19.storočí vo dvore u Ťapákovcov. dobré nemusí nutne znamenať aj múčne a presladené. ja viem, že deti neodmietnu taký mrkvový dortík starbucks, kopec farebných hlavných jedál ( kapustníky, ryžové rezance , jedlá z hokaido batátové hranolky....) , vôbec som tu nevidela superobľúbené ľahké orechové alebo banánové lievance,ktoré sa robia dnes už v každej domácnosti. toto je zlý vtip nie?

  • Tatiana 23.03.2021, 08:41

    Áno, majú to deti radi. Ale myslime na to, že už od malička im ,, zašpiníme ´´organizmy nezdravými jedlami. V tej ponuke sú buď jedlá sladké, alebo vyprážané- mňam, ale nezdravé. Čo keby sme ich naučili viac na zeleninku. Receptov je dosť, len treba mať chuť variť a nekupovať polotovary.

  • Moni82 09.02.2021, 14:42

    No moj mali vsetko spapa.. Top halusky a sulance, hranolky, kaša..

  • Anka 28.12.2020, 19:11

    Skoro 15 z horeuvedených jedál moje deti neznášajú. Buchty a šišky ako tak, ale len po jednej a musí tam byť kopec lekváru....Krupica - fuuuuj od mala, pravda je, že ani mne nechutí, žemľovku na akýkoľvek spôsob (či s vianočkou, či s rožkami, či s pudingom...) nedajú ani do úst. Knedličky a guľky jedine po jednej, aj to ich musím maskovať poliate čokoládou, to isté platí pri šúľancoch, mali sme ich 1x a posledný krát...Palacinky, tak to je ono, tie milujú, no nie lievance. Tiež aj špagety a pizza, no pri hranolkách ich nadvihuje a grckajú....čudné, ale je to tak....Halušky jedine od babky a rezance s makom zostali nepovšimnuté na stole...Rezeň je TOP, ten je na hocaký spôsob. No hamburger je fuuuuj, dôvod? Zelenina okolo. No také pirohy....tých sa nevedia dojesť, to je TOP č.2. Puding je pre nich niečo hnusné, čo sa hýbe a najlepšie na ňom sú piškóty, ale len tie navrchu....Zachránili to langoše a vyprážaný syr, ale bez hranoliek! No a ovocie....haha, to akože vážne? Neviem, čo za čudné deti mám, ale jediné ovocie, ktoré zjedia sú jablká. Ale verím, že raz prídu na chuť aj ostatným jedlám....:-)

  • Lubica 03.09.2020, 13:43

    Hlavne vela pohybu, deti

  • Maja 20.07.2020, 12:37

    Super nápady, keď už človek nevie, čo variť. Je tam zastúpené sladké, slané, mäso aj bezmäsité... A deti potrebujú pestrú stravu.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár