28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Nitriansky mestský park na Sihoti

Autor: Hanka, Foto: sdetmi.com
Adresa:Mesto Nitra, Štefánikova 60, 950 06 Nitra Telefón:037 650 23 22 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Zelená oáza uprostred rušného mesta - malebný Mestský park.


Rozľahlý park na ploche približne 20 hektárov je vytvorený z troch častí z rôznych časových období. Najstaršia časť - Starý park - Sihoť sa rozkladá medzi meandrom rieky a dnes už neexistujúcim mlynským náhonom. Pre deti je určená hlavne najstaršia časť parku Sihoť, ktorá je bohatá na atrakcie. Spojovací park pokračuje okolo mestského letného kúpaliska. Tretia časť - Nový park - sa rozkladá od dnešného Parku kultúry a oddychu až po rieku Nitru. 

 

Park sa v súčasnosti stáva atraktívnym pozadím rozmanitých spoločenských a kultúrnych podujatí. Tu sa deti tešia z výborne vybavených ihrísk, s napätím sledujú detské divadelné predstavenia pre veľkých i malých, obdivujú zvieratká na gazdovskom dvore. Dospelí počúvajú živé hudobné produkcie a sledujú sprievodné podujatia Nitrianskeho kultúrneho leta, alebo len tak debatujú pri pohári chladeného nápoja. Športovo založení s nadšením využívajú perfektnú in-line dráhu, jazdia na bicykli či skateboarde.

Nachádza sa tu: 

  • vyhľadávaná piváreň – bufet na Sihoti
  • originálne detské ihrisko, ktoré umožňuje zábavu aj dospelým pri spoločenských hrách mlyn a ruské kolky.
  • väčším deťom slúži prekážková lanová dráha hneď za ihriskom a bludisko umiestnené v ploche pôvodného umelého jazierka.

Z historických prvkov je najznámejšia Žabia fontána od sochára Júliusa Bártfaya z roku 1935 s vodníkom Žblnkom uprostred. Bohatú históriu parku pripomína budova pôvodného výletného hostinca na konci promenády s alejami líp. Pred ňou na voľnom priestranstve bol postavený altánok, miesto tradičných ľudových veselíc a osláv. Dnes altánok ponúka počas letných víkendov bohatý kultúrny program pre všetkých návštevníkov parku. Neďaleko altánku je postavený Gazdovský dvor s domácimi zvieratami. Drevenými plastikami a celkovou koncepciou pripomína tradičný život na hospodárskom dvore z oblasti Nitry. Deti tu môžu pohladkať teliatko, somárika, ovce, kozy a sledovať prasiatka alebo pávy vo výbehoch. Celoročným lákadlom parku je voliéra so stádom danielov škvrnitých a muflónov, najmä v období prírastkov začiatkom leta. Neodmysliteľnou súčasťou parku je letné kúpalisko.

Mapa: N 48° 18′ 20″ E 18° 5′ 2″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Julo 05.12.2016, 11:00

    Toto je ukážkový park, aký by potrebovalo každé mesto. Detské ihriská, zvieratká, dokonca aj trampolíny a skákacie hrady - tie sú za poplatok. Rôzne bufetíky, zrekonštruovaná cukráreň, zmrzlina. Top park v Nitre.

  • Monika 01.12.2016, 13:40

    Tento park je pre moje deti najkrajšie miesto na svete......

  • Lenka 30.11.2016, 23:03

    v parku sme skoro stale, ked to dovoli pocasie :) vela aktivit a zvieratka, len by sa trosku mohol viac poriadok udrziavat

  • monika 30.11.2016, 20:08

    velmi pekny velky park,deticky sa vyblaznia-velmi vela atrakcii-domace zvieratka,krmenie kacic,preliezky,pieskoviska,bludisko..vsade sa da posediet,kavicka,napoje,zmrzliny...a do parku premava aj vlacik /je moznost priamo z parku nastupit a povozit sa po pamiatkach nr/...velmi odporucame

  • Julo 14.09.2016, 15:38

    Park na príjemné popoludnie, možnosť hladkania a kŕmenia zvieratiek, detské ihriská,dá sa tam pekne stráviť deň.

  • Petra 27.08.2016, 19:35

    Pekný,veľký park,detské ihriská,zvieratká

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár