19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Adventný kalendár trochu inak

Autor: Zuzka, Foto: pinterest.com

family with baby christmas time

Ak sa chystáte prekvapiť svoje ratolesti adventným kalendárom, je najvyšší čas začať s prípravou a výrobou. Prvé okienko či balíček. by mali deti otvoriť už 1.12. Prinášame vám  tipy na iné, netradičnejšie a z pohľadu detí určite aj zaujímavejšie kalendáre.

Minimalistický alebo aktivity adventný kalendár

freepik10

Zdroj: freepik.com

Skúste namiesto sladkostí na každý deň pridať lístoček s nejakou aktivitou, ktorú budete vykonávať spolu s deťmi. Môžete pridať aj nejaké úlohy, ktoré by možno inak robili s nevôľou :-)

  • Dnes si prečítame vianočnú rozprávku 
  • Dnes pôjdeme na vianočné trhy
  • Dnes budeme piecť medovníčky
  • Dnes si vyrobíme vianočné pozdravy
  • Dnes si vyzdobíme izbičku
  • Napíš Ježiškovi list a niečo pekné mu nakresli
  • Vytrieď hračky, ktoré podaruješ deťom, ktoré ich potrebujú viac ako Ty
  • Vyčisti si  čižmičky, príde Mikuláš
  • Zjedz zdravé jabĺčko

Inšpirovať sa môžete aj tu: 24 tipov na adventné aktivity pre deti


Hra na detektívov

Toto naše deti milujú!  V adventnom kalendári si nájdu hádanku, tzv. indíciu, ktorá ich navedie na nejaké konkrétne miesto v byte, kde nájdu ďalšiu indíciu a takto pobehujú po dome a pátrajú až nakoniec nájdu "poklad" :-) . Indície môžu byť vo forme hádaniek, či básničiek, ktoré prispôsobite veku dieťatka.
Napr. Dieťa otvorí kalendár, kde nájde hádanku " Večer, keď je súmrak veľký, uložíš sa do ......."(postieľky),  uteká k postieľke, kde pod vankúšom čaká ďalšia hádanka " keď je zima na nožičky obujeme si ..." (čižmičky). A takto postupujete ďalej. Môžete nakresliť aj mapu, ktorá dovedie dieťa k pokladu. 
Tento typ kalendára je však náročný na čas a prevedenie, preto tieto pátračky naplánujem v adventnom kalendári iba na víkendy.


Veľký adventný kalendár Mixit 2023

Mixit Adventni kalendar 235

Zdroj: mixit.sk

Tri zlaté mixy deda Mixita, Tri oriešky od Mixit, Oriešok z vreca von, Perníková Mixitka… Tieto a mnoho ďalších rozprávok si tento rok môžete cez Vianoce s deťmi zahrať, ak budete mať doma jedinečnú rekvizitu - obrovský Mixit adventný kalendár. Mixit adventný kalendár je totiž zároveň divadelnou scénou s 28 divadelnými rekvizitami s rozprávkovou tématikou. Len pomocou nožničiek a špajdlí si môžete vyrobiť bábky a na rozprávkovej scéne si zahrať niektorý z obľúbených príbehov. 

V každom okienku kalendára sa nachádzajú jedny poctivé raňajky alebo desiata. Žiadna drobnosť, ale poriadna desiata - vrecúško plné lyofilizovaného ovocia, slaných i sladkých orieškov, ovocia v čokoláde, müsli tyčinky Mixitky alebo napríklad novinky Crème boule či Mixies.

Klasickú aj bezlepkovú verziu adventného kalendára nájdete na mixit.sk


Jedinečné kreatívne adventné kalendáre

43 2

Zdroj: bubliboom.sk

Jedninečné kreatívne adventné kalendáre prináša Bubliboom.
Kreatívny adventny kalendar od francúzskej značky Auzou je plný roztomilých drobností, ktoré  prebudia predstavivosť a tvorivosť. Krásne navrhnutý kalendár poteší 24 originálnymi kreatívnymi prekvapeniami, ako je napríklad trblietavá retiazka, rozkošné prívesky, kreatívne doplnky a kúzelne prekvapenie v deň Vianoc. Obal kalendára v sebe ukrýva otočné magické koleso, ktoré každý deň odhalí nový magický znak, prinášajúci šťastie. Vstúpte do čarovného sveta Vianoc a pri čakaní na Ježiška otvárajte deň po dni okienka s roztomilými a užitočnými darčekmi!

Malé parádnice poteší adventny kalendár britskej značky Mimi&Lula.  Je to ideálny kalendár pre dievčatko, ktoré zbožňuje vlasové doplnky. Každé očíslované okienko odhaľuje krásnu sponku, klip do vlasov, sponu alebo scrunchie gumku. Neutrálna paleta 24 doplnkov plná trblietok a jemností pre malé parádnice. Vymeňte tento rok čokoládu za darček, ktorý je ešte sladší :)
(Kalendár Mimi&Lula momentálne iba  na predobjednávku)

Kreatívny kalendár aj kalendár pre malé parídnice nájdete na bubliboom.sk


Magický adventný kalendár bez sladkostí Harry Potter

 

6cabfd74a67bff99d950174e25516348

Zdroj: heliumking.sk

Žiadne sladkosti, ale malé, milé drobnosti. To nájdete v magickom adventnom kalendári Harry Potter.
Deti si každý deň otvoria jedno okienko a objavia krásny darček inšpirovaný čarodejníckym svetom Harryho Pottera. V kalendári je 24 rôznych darčekov, ako napríklad ponožky, plyšový prívesok na kľúče, tetovačky, pečiatky a mnohé iné.
Ak však máte doma fanúšika iného filmu ako napríklad Batman, Wednesday, či seriálu Stranger Things,  originálny adventný kalendár čaká aj na nich. 

Adventné kalendáre s rôznymi motívmi nájdete na heliumking.sk


Knižný adventný kalendár

adcvent pinteres

Zdroj: helloobee.com

Namiesto sladkostí do adventného kalendára zabaľte 24 kníh a rozbaľte každý večer jednu, ktorú si spoločne s deťmi prečítate. Podporíte tým čítanie a vaše večery budú čarovné.


Obrátený adventný kalendár

obrateny

Zdroj: sdetmi.com

Úplne geniálny nápad je poňať obdobie adventu ako očistu. Namiesto brania, môžu deti dávať.
Pripravíte si kôš či krabicu a každý deň vyradíte jednu vec, ktorú nepotrebujete, ale ktorá by mohla niekomu ešte poslúžiť. Detičkám vysvetlíte, že po skončení adventu všetky veci spolu zanesiete na charitu, detského domova alebo priamo osobe, o ktorej viete, že by ju to potešilo. Vo vašom okolí určite niekoho nájdete.


Jasličky z dobrých skutkov

jasle

Zdroj: malinowaplaneta.pl

Položte do izby jasličky s Ježiškom a za každý dobrý skutok, milé slovo, sebazaprenie...vloží dieťa do jasličiek kúsok slamy a tak svojimi dobrými skutkami vystelie Ježiškovi jasličky, aby mu nebola zima. 
Môžete tiež do adventného kalendára zabaliť celý Betlehem a postupne ho vybaľovať.
Ježiško pribudne ako posledný :-).


Nech už bude váš adventný kalendár akýkoľvek, dôležité je, aby sa pekná myšlienka nezvrhla na stres a drinu. Všetky aktivity si vopred poriadne premyslite a naplánujte podľa vášho rodinného harmonogramu, aby ste si na seba neuplietli bič :-)

Pozrite si tiež: 

Napíšte komentár